Vragen en antwoorden -- juni 1995


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. De verschijning van Maitreya 26 maart in Frankrijk vond plaats in Parijs, voor de tweede keer.

Op 9 april verscheen hij aan groep van 600-700 mensen in Phoenix, Arizona (VS). Hij sprak er 18 minuten. In de omgeving is water opgeladen.

Op 16 april verscheen hij aan groep van 300-400 mensen in Aberdeen, Schotland. Hij sprak er 17-18 minuten — de menigte was "roerloos". In de omgeving is water opgeladen.

Op 23 april verscheen hij aan 300-400 boeddhisten in Ulan Bator (Mongolië). Hij sprak 17-18 minuten tot hen en zij namen zijn verschijning "zeer serieus". In de omgeving is water opgeladen.

Op 30 april verscheen Maitreya aan 300 Russisch-orthodoxe christenen in Rusland, en sprak er 17 minuten.

 

V. Staat Maitreya ook bekend als Soraya?

A. Nee. De namen waarbij je Maitreya kunt noemen zijn: Maitreya, Maitreya Boeddha (verwacht door de boeddhisten), de Christus (voor christenen; hij belichaamt het Christus-beginsel), de Imam Mahdi of de Messias (voor de moslims), de Messias (voor de joden, hoewel de meester Jezus in feite de Messias van de joden is, en zij eerst Jezus als de Messias zullen moeten erkennen alvorens ze Maitreya als de wereldleraar zullen accepteren); hij is ook Krishna, of de Kalki Avatar voor de hindoes. Dit zijn allemaal namen waarop hij redelijkerwijs kan reageren, alhoewel deze namen volgens hem door mensen gemaakt zijn en voor verwarring zorgen — als hij de Christus is voor de christenen, hoe zit het dan met de boeddhisten, moslims, de Imam Mahdi enzovoorts? Daarom wil hij gewoon "de Leraar" genoemd worden.

 

V. Ik heb gelezen dat St. Germain heeft gezegd dat hij en Maitreya één en dezelfde zijn.

A. Ik denk niet dat dat van "St. Germain" afkomstig is. Er komt een enorme hoeveelheid leringen van de astrale gebieden, waarvan beweerd wordt dat ze afkomstig zijn van St. Germain, maar hij werkt niet meer onder die naam. Dit is volslagen begoocheling en illusie en komt via zogeheten "channelling" van de astrale gebieden. Niets hiervan is afkomstig van de meesters. Op de astrale gebieden bestaan reprodukties van de meesters, die daar als astrale gedachtevormen door de mensheid zelf zijn geplaatst, gecreëerd door discipelen die op de ware leringen van de meesters reageren. De authentieke hiërarchische leringen zijn de Alice Bailey-leringen, de leringen van H. P. Blavatsky (die de meesters kende en met hen werkte) en de Agni Yoga-leringen van Helena Roerich.

Er was een bijzonder individu die in de 18de eeuw onder verschillende namen bekend was aan de Europese hoven, maar voornamelijk als de Graaf van St. Germain. Hij "overleed" aan het eind van die eeuw. Hij werd geboren als prins in de familie van de Rakoczi’s in Boedapest. Hij "stierf" als prins Rakoczi, maar toen zijn doodskist werd opgegraven, bleek die leeg te zijn. Hij is dan ook springlevend: hij is de meester Rakoczi (de "meester R") en is de regent van Europa. Hij bevindt zich in de Karpaten. Hij is een zesde-graads ingewijde; een Chohan van de zevende straal, een ten hemel gevaren meester, en omdat de zevende straal in incarnatie komt, zal hij in het komende tijdperk optreden als de Heer van beschaving. Hij is heel iemand anders dan, en een discipel van, Maitreya.

 

V. Als Maitreya in een wereldwijde tv-uitzending spreekt en iedereen in de wereld begrijpt waar hij het over heeft, zullen de huidige religieuze leiders volgens u dan nog een rol blijven spelen, zoals paus Johannes Paulus II?

A. Dat hangt van hemzelf af, als hij de schok te boven komt. De meester Jezus leeft al meer dan vier jaar in Rome en hij zal de Heilige Stoel overnemen. Hij zal geen paus worden, maar vanaf dat moment zal de ware apostolische successie beginnen.

De meester Jezus heeft momenteel de leiding over de christelijke kerken. Maitreya is de wereldleraar voor alle groepen, zowel religieuze als niet-religieuze, en inspirator van de diverse evolutionaire inspanningen op deze planeet. In het licht van de nieuwe godsbeschikking, wanneer de meester Jezus, en de meester die Paulus was, de meester die Petrus was, de meester die Johannes, de geliefde apostel was en anderen die destijds discipelen van Jezus waren, als zodanig bekend zijn en zelf bevestigen wie ze zijn, zal het denken van intelligente christenen volledig getransformeerd worden. Het zal voor de christelijke kerk natuurlijk een immense schok zijn. Theologen zullen hun theologie moeten herschrijven.

Alle leringen werden in het begin mondeling overgeleverd, zodat de verspreiding ervan eeuwen in beslag nam. Onvermijdelijk werd elke lering daardoor min of meer verdraaid, met als gevolg dat sommige nog maar weinig gemeen hebben met de oorspronkelijke lering. Genoeg om de verbeelding en de geestelijke aspiratie van de massa te boeien, maar door de bijzonderheden vervreemdden de leringen van elkaar. Alle leringen komen uit dezelfde bron, de geestelijke Hiërarchie, en ze zijn alle volledig met elkaar in overeenstemming, op enkele kleine verschillen na omdat ze bestemd waren voor verschillende volken die in andere tijden leefden. De verdraaiingen hebben geleid tot de verdeeldheid onder landen en religies.

De meester Jezus zal de christelijke kerken bevrijden van alle door de mens gemaakte dogma’s en doctrines die tegenwoordig het denken van ontelbare miljoenen christenen benevelen, om niet te zeggen kwellen, die anders op deze gebeurtenis voorbereid zouden zijn. Hen is verteld dat het pas kan plaatsvinden aan het einde der tijden — het gebeurt nu. We zitten nu in dezelfde situatie als 2000 jaar geleden in Palestina, toen de Sanhedrin een ‘krijger-koning’ verwachtte die hen zou bevrijden van de Romeinse overheersing. Toen Jezus kwam herkenden ze hem niet. De christelijke, de islamitische en andere fundamentalistische religieuze leiders zullen waarschijnlijk als laatsten de Christus, de wereldleraar, herkennen voor wie en wat hij is.

 

V. Eet Maitreya en zo, net als een gewoon mens?

A. Nee. Hij hoeft niet te eten. Hij kan wel iets eten, een beetje rijst bijvoorbeeld, als de sociale omstandigheden dat vereisen. Hij woont in de Aziatische gemeenschap in Londen. Hij is zeg maar een lid van deze gemeenschap, en velen zien hem ook als één van hen, maar wel een heel bijzonder lid. Hij kan naar willekeur verschijnen en verdwijnen en dat doet hij ook voortdurend. Hij kan zichzelf naar elke plek ter wereld denken, hij kan op verschillende plaatsen tegelijk verschijnen. Hij is alwetend, alomtegenwoordig — hij kan dus weten wat iemand voelt (bijvoorbeeld iemand uit de groepen waarmee ik verbonden ben) en aan hen verschijnen om troost of bemoediging te brengen.

 

V. Heeft Maitreya identiteitspapieren — een paspoort?

A. Ja. Op 8 juli 1977 daalde hij uit de Himalaya, waar hij duizenden jaren heeft geleefd, af naar de Pakistaanse laagvlakte en bleef daar enkele dagen om het lichaam te laten acclimatiseren dat hij door middel van een wilshandeling voor zichzelf gecreëerd heeft (het is geen gewoon lichaam; hij heeft geen moeder of vader). Hiermee kan hij op ons niveau leven als een ogenschijnlijk gewoon mens en tegelijkertijd voldoende van zijn bewustzijn als de Christus manifesteren om zijn werk als de Christus te kunnen doen — om de wereldleraar te zijn voor niet alleen de christenen, maar voor alle groepen overal ter wereld.

 

V. Kun je kwaad definiëren als het tegengestelde van verlichting: kwaad is onwetendheid?

A. Ja.

 

V. U zegt in uw boeken dat de kracht van het kwaad (de antikrist) gedurende bepaalde perioden van de geschiedenis werd vrijgegeven, bijvoorbeeld ten tijde van het Romeinse rijk en tijdens de wereldoorlogen deze eeuw. Mag ik vragen door wie? Door God neem ik aan, maar God in de involutionaire of de evolutionaire fase?

A. Door Sanat Kumara, de Heer der Wereld in Shamballa. God is altijd evolutionair. De involutionaire fase (geest die neerdaalt in de stof) is een onderdeel van het evolutionaire, scheppende proces van God.

 

V. In een boek over Sai Baba las ik dat hij de derde volledig goddelijke avatar is. De andere twee waren Rama en Krishna (als wie Sai Baba ook verscheen). Betekent dit dat Maitreya niet volkomen goddelijk is?

A. Ik weet niet uit welk van de vele boeken over Sai Baba deze informatie afkomstig is, maar het is kennelijk geschreven door een volgeling die (zoals zovelen) gelooft dat elke avatar uit de geschiedenis een manifestatie is van Sai Baba, die alles geschapen heeft volgens hen.

Met alle mogelijke respect en eerbied voor Sai Baba, moet ik zeggen dat bovenstaand citaat volgens mij onzin is. Want er zijn natuurlijk vele verschillende avatars van allerlei niveaus, maar het zijn naar aardse maatstaven altijd minimaal zesdegraads ingewijden. Alle meesters van onze Hiërarchie hebben de vijfde graad of hoger en zij zijn, naar aardse maatstaven, allen "volkomen goddelijk" (wat dat ook mag betekenen). Sai Baba zelf verscheen niet "ook" als Rama en Krishna. Rama was het voertuig voor Hercules (die zelf 2000 jaar eerder zo’n voertuig was) terwijl Krishna het voertuig was voor Maitreya, 3000 jaar voor Jezus. Als zevendegraads ingewijde is Maitreya, naar aardse maatstaven, in elk opzicht "volkomen goddelijk" en zou overal waar hij maar wil in ons stelsel kunnen verblijven.

Voor wie de goddelijkheid van deze god-mensen zonodig wil vergelijken, zou ik zeggen dat Sai Baba niet het derde maar het meest "volledig goddelijke" wezen is dat deze planeet met zijn aanwezigheid vereert.

 

V. 1) Is Mataji, over wie wordt gesproken in de autobiografie van Yogananda, momenteel in incarnatie? 2) Is zij een avatar?

A. 1) Ja. 2) Ja.

 

V. 1) Verankeren hoog ontwikkelde wezens in vrouwelijke lichamen een of andere "vrouwelijke energie" op onze planeet? 2) Zijn er, in tegenstelling tot vrouwelijke meesters, wel vrouwelijke avatars?

A. 1) Energie, maar geen "vrouwelijke energie". 2) Ja.

 

V. Wordt Jimmy Carter geleid door een van de meesters?

A. "Geleid" zou ik het niet willen noemen, maar hij staat beslist open voor impressie. Als hij het leven heeft zal hij, volgens mij, lid worden van een "groep wijze mannen" die zal fungeren als het toekomstige regeringscomité van de Verenigde Staten.

 

V. U hebt gezegd dat als het astraal lichaam gezuiverd is, het een spiegel wordt voor het buddhische bewustzijnsniveau. Wat is het verschil tussen intuïtie, directe kennis, wat ik met het hoger mentale gebied in verband breng, en de impressie die van het buddhisch niveau op het astrale lichaam inwerkt?

A. Technisch gesproken komt intuïtie — directe kennis — van het buddhische gebied, niet van het manasisch of hoger mentaal gebied. Het komt voort uit wat de meesters "liefdevol begrip" noemen of wijsheid, een vermenging van kennis en liefde. Zij noemen het "zuivere rede".

 

V. 1) Is Vissarion de brenger van de nieuwe wereldreligie die volgens de meester DK haar oorsprong in Rusland zal hebben? 2) Is hij een meester? 3) Is hij een gevorderde discipel? 4) Zijn zijn leringen afkomstig van de astrale gebieden of uit hogere bronnen? 5) Is de brenger van de nieuwe wereldreligie al actief in Rusland? 6) Bepaalde boeken over algemene geestelijke onderwerpen circuleren nu in Rusland en zijn in het Engels vertaald. Zijn deze leringen het fundament van de nieuwe wereldreligie? 7) Wordt deze taak uitgevoerd door een meester, wanneer de Christus bekend is aan de wereld? 8) Zijn de huidige leringen die in Rusland circuleren in het algemeen astraal?

A. 1) Nee. 2) Nee. 3) Nee. 4) Astrale gebieden. 5) Nee. 6) Nee. 7) Ja. 8) Ja. Alhoewel dit niet beperkt is tot Rusland, maar wereldwijd het geval is. De grote meerderheid van de mensen is astraal gepolariseerd en reageert gemakkelijker op leringen, hoe verdraaid en illusoir ze ook zijn, die afkomstig zijn van de astrale gebieden. De hogere leringen, afkomstig van de Geestelijke Hiërarchie, hebben een relatief klein publiek.

 

V. 1) Heeft Gandhi bewust met een meester van wijsheid gewerkt? 2) Wist hij wie zijn meester was? 3) Is hij zelf nu een meester? 4) Is hij opnieuw gereïncarneerd?

A. 1) Nee. 2) Nee. 3) Nee. 4) Nee.