Artikel van de meester -- april 1996


Het domein van waarheid

door de meester —, via Benjamin Creme

Met intense vreugde zien wij, de Oudere Broeders van de mensheid, welke gebeurtenissen zich nu ontvouwen. Nooit eerder, in al de uiteenlopende crises die de mens in zijn lange historie hebben bestookt, heeft de toekomst van het ras zozeer op het spel gestaan als nu het geval is geweest. Deze eeuw onderscheidt zich als die waarin de grootste conflicten die het leven op aarde beroeren zijn uitgevochten en beslecht. Dat deze geëindigd zijn in een overwinning voor de krachten van het licht is een onnoemelijke zegen voor het mensenras.

Vertrouwen

Houd dit in gedachten als we de situatie bekijken die nu op aarde heerst. Er groeit, al is het aarzelend, een nieuwe sfeer van vertrouwen tussen de landen; de dreiging van een mondiale oorlog verdwijnt langzaam. Een geest van samenwerking, zij het nog in het beginstadium, begint te ontwaken in het denken van vele wereldleiders.

Vele binnenlandse oorlogen woeden nog en eisen hun tol aan menselijk leed, maar steeds meer beginnen landen gezamenlijke verantwoordelijkheid te nemen voor hun oorzaak en hun stopzetting. Met recht kunnen we zeggen dat de volkeren van de aarde volwassen worden.

Het is tegenwoordig mode om het leven te bezien met een houding van "cynische observatie". Het is van belang, denkt men, niet betrokken te raken, maar het voorbijtrekkende panorama van gebeurtenissen slechts te registreren en onverstoorbaar te blijven onder het grootste lijden. Een dergelijke houding beperkt de waarde van de incarnatie en onthoudt de waarnemer de vreugde van handelen.

Belangrijke gebeurtenissen zijn ophanden die, wanneer ze zich voordoen, de mensen voor een dwingende keuze zullen plaatsen. Iedereen behoort de aard van die keus zorgvuldig af te wegen en uit het hart te reageren. De mensen kunnen zich niet langer afzijdig houden en de gebeurtenissen op hun dikwijls tragische beloop laten. Nu is de tijd om pal te staan voor eenheid en leven, voor gezond verstand en vrede. Maitreya is in aantocht en rekent op jullie keuze, in antwoord op zijn appèl.

Weet dat jullie juist voor deze tijd hier zijn en twijfel niet aan de macht van de keuze die je nu maakt. Laat weten dat je kiest voor gerechtigheid en vrede en schaar je bij de gelederen van hen op wie Maitreya kan rekenen.

Gedenkwaardig

Velen voelen nu aan dat er een gedenkwaardige gebeurtenis wacht. De aard daarvan kennen zij niet en velen vrezen de voortekenen. Zij reageren op de energie van Maitreya, zelfs al kennen zij hem niet bij naam. Spoedig, zeer spoedig nu, zullen zij hem zien. Ieder kan en moet zijn keuze bepalen: twijfelen en afwijzen en eindeloos lijden, of de toekomst herscheppen en binnengaan in het domein van waarheid.