Artikel van de meester -- december 1999


De reactie van de mensheid op Maitreya

door de meester —, via Benjamin Creme

De voorbereidingen voor het verschijnen van Maitreya zijn in volle gang. Niets kan deze gezegende gebeurtenis tegenhouden; alleen het tijdstip moet nog worden vastgesteld. Dit is complexer en moeilijker dan mensen kunnen weten, gebaseerd als het is op kennis van de Wet en op berekeningen die het bevattingsvermogen van de mens te boven gaan. Niettegenstaande deze moeilijkheden kan worden gesteld dat het moment van de eerste verschijning van de Grote Heer - die Hem in staat stelt, al is het niet onder eigen naam, tot miljoenen te spreken - inderdaad nabij is. Ondanks de anonimiteit die de Wet vereist, is er weinig twijfel dat grote aantallen mensen naar zijn woorden zullen luisteren en zich achter zijn pleit zullen scharen. Zijn boodschap zal het hart beroeren en openen van velen die, al of niet bewust, nog slechts wachten op zijn verschijning. Zo zal Hij hun aspiratie richten en hen aansporen tot actie voor het algemeen welzijn.

Vuur

Voor velen zullen zijn woorden niet als een verrassing komen, want zij koesteren hun betekenis en gedachte al lang. Deze zo eenvoudig uit het hart te horen uitspreken, zal hun hoop hernieuwen en hun vuur voor verandering opnieuw aanwakkeren. Anderen zullen in Maitreya's woorden een scenario voor rampspoed zien: alles wat hen dierbaar is, zal zijn pleidooi voor samen delen naar hun gevoel bedreigen. Niet lang echter zullen zij de logica van zijn overredingskracht weerstaan; in steeds groeiende aantallen zullen zij tot het inzicht komen dat alleen samen delen en rechtvaardigheid de misstappen van de mensen zullen herstellen en de veelvoudige problemen van deze tijd oplossen.
Steeds meer zal de eenvoudige strekking van zijn denkbeelden doordringen tot het verharde hart van hen die nu weinig lijden kennen, voor wie alles goed is in de wereld. Hun kortzichtige voldaanheid zal wankelen onder de uiterlijke veranderingen die hun hebzucht veroorzaakt. Hun haperende voorspoed zal hen tot bezinning en, mettertijd, aan Maitreya's zijde brengen.

Kansspelen

Nu al begint men de cultus van geld en hebzucht bij de bron in twijfel te trekken: de marktaanbidders gaan aarzelen nu de inzet van hun kansspelen nieuwe en duizelingwekkende hoogten bereikt. De 'man in de straat' wordt zich bewust van zijn gebrek aan zekerheid in het economische tumult en beseft dat hij zich heeft laten bedotten om erin mee te gaan.
Ook in de arme landen begint een nieuwe stemming de overhand te krijgen: de roep om gerechtigheid stijgt op en heeft hoorbaar een nieuwe urgentie. Niet lang meer zullen de verpauperde massa's hun lot in stilte dragen. Zij, meer dan wie ook, zullen Maitreya's oproep tot rechtvaardigheid en samen delen verwelkomen en zien als van henzelf. Zij, meer dan wie ook, zullen Hem als hun Voorvechter, hun Stem zien en Hem hun trouw geven. Te zijner tijd zullen de mensen als uit één mond roepen om zijn benoeming als Leraar, als Weg-wijzer, als Mentor en Gids naar de Nieuwe Tijd.
Zo zal Maitreya de energieën en aspiraties van de mensen in een nieuwe en betere richting leiden, naar de vervulling van het plan van God en de bestemming van de mens.