Tekenen van de tijd - juni 2000


De betekenis van wonderen

In een uitgebreid artikel in het Amerikaanse weekblad Newsweek, onder de titel “De betekenis van wonderen”, beschrijft journalist Kenneth Woodward de verschillende benaderingen van wonderen in godsdienstige tradities en geeft hij voorbeelden van wonderbaarlijke ervaringen uit verschillende religies.
“Elke week van het jaar komen gelovigen ergens in de wereld bijeen om de wonderbaarlijke daden te vieren die God, of de goden, een heilige of een wijze hebben verricht ten behoeve van de gelovigen,” schrijft Woodward. “Vele joden en boeddhisten, evenals christenen, hindoes en moslims zoeken nog steeds naar — en ervaren naar eigen zeggen — wonderbaarlijke interventies in hun leven.”

Volgens een recente opiniepeiling van Newsweek zegt 84 procent van de volwassen Amerikanen te geloven dat God wonderen verricht en bijna de helft (48 procent) verklaart er zelf één te hebben ervaren of gezien. Driekwart van de Amerikaanse katholieken zegt te bidden om wonderen, en van de niet-christenen en mensen zonder geloof zegt 43 procent dat zij om een interventie van God hebben gevraagd.
De meeste Amerikanen die om wonderen bidden, vragen om genezing — voor zichzelf of voor hun geliefden. Vijftig procent van de ondervraagden schrijft het weer tot leven komen van mensen die door medische autoriteiten dood zijn verklaard, aan God toe.
“Verhalen over wonderen, vroeger en nu, doen twee dingen,” aldus Woodward: “Ze verklaren Gods wegen aan de gelovigen en ze zijn het middel waarmee gelovigen de aanwezigheid van God, of de goden, in hun eigen leven ervaren.”
Wonderen komen voor in alle wereldgodsdiensten, zegt hij: “In het oude India, evenals het oude Midden-Oosten, fungeerden wonderen als tekenen én als mirakels. Als mirakels wekten ze ontzag op; als tekenen duidden ze op de aanwezigheid van een transcendente macht. Toen de Boeddha zijn volgelingen verbijsterde door op te stijgen, zijn lichaam in stukken te verdelen en weer samen te voegen, liet hij aan iedereen blijken dat hij volledig bevrijd was van de ijzeren wetten van karma. Toen de profeet Mohammed in de woestijn water voortbracht voor zijn dorstige metgezellen, gaf hij uitdrukking aan de barmhartigheid van Allah de Al-genadige. En toen Jezus Lazarus opwekte uit de dood, liet hij daarmee zijn macht over de dood zien en kondigde hij zijn eigen verrijzenis aan. Hij herhaalde tevens de wonderen van de oude Hebreeuwse profeten Elia en Elisa, en zette de lijn uit voor de wonderen die ook door de apostelen Petrus en Paulus zouden worden verricht.”

Het artikel wordt vergezeld door voorbeelden van wonderen uit verscheidene geloofstradities:

“Tien jaar geleden, op 12-jarige leeftijd, kwam Bernadette McKenzie erachter dat zij niet meer rechtop kon staan, zelfs niet na drie operaties. Ze leed aan vastzittend ruggemerg, een zeldzame, aangeboren toestand die onophoudelijke pijn veroorzaakt. De nonnen op haar school in een voorstad van Philadelphia begonnen aan een serie gebeden en vroegen hun overleden stichter, Moeder Frances de Sales Aviat, die zij als een heilige beschouwen, om voorspraak. Op de vierde dag knielde Bernadette zelf bij haar bed en zei tot God dat als dit haar leven moest worden zij dat zou aanvaarden. Maar zij wilde een teken krijgen. Zij bad dat, indien zij weer zou kunnen lopen, haar favoriete liedje ‘Forever young’ (‘Altijd jong’) op de radio gespeeld zou worden. Dat gebeurde. Zij sprong onmiddellijk op en holde naar beneden om het aan haar familie te vertellen. Bernadette merkte zelfs niet op dat haar lichamelijke symptomen verdwenen waren, iets wat volgens haar doktoren medisch onverklaarbaar is. Haar genezing wordt momenteel door het Vaticaan onderzocht als een mogelijk wonder.”

“Zolang als ze zich kan herinneren, bidt Angela Boudreux tot de priester Francis Xavier Seelos, wiens beenderen begraven liggen in haar parochiekerk in Gretna, Louisiana. In de zomer van 1966 werd bij Angela, nu 70 jaar, leverkanker geconstateerd. Nadat een kijkoperatie een enorme tumormassa had aangetoond in 90 procent van het orgaan, werd haar nog twee weken te leven gegeven. ‘Ze zag eruit als iemand uit een concentratiekamp,’ herinnert haar dokter zich nog, dr Alfred J. Ruffy Jr, nu een gepensioneerd professor van de Wake Forrest-instituut voor geneeskunde. Maar Angelo bad tot Vader Seelos om meer tijd zodat ze haar vier kinderen kon opvoeden. Ruffy merkte dat de tumor ter grootte van een grapefruit bijna onmiddellijk begon te slinken, een ommekeer die volgens hem niet kon worden toegeschreven aan de rudimentaire chemotherapie die hij had toegepast. ‘Het was het opmerkelijkste geval dat ik ooit heb meegemaakt,’ aldus Ruffy. In november dat jaar was Angela weer op de been en kon ze voor haar kinderen zorgen. De rooms-katholieke kerk noemde de genezing een wonder, en twee weken geleden waren Ruffy en de familie Boudreaux in Rome voor de zaligverklaring van Vader Seelos.”

“Een jaar geleden schuifelde Tyler Clarensau naar het altaar van de Park Crest Assembly of God-kerk in Springfield, Missouri. Het was, denkt hij, waarschijnlijk de 200ste keer dat hij om genezing had gevraagd voor zijn misvormde kniegewrichten die een operatie niet had kunnen corrigeren. Plotseling stond er een groep van 40 andere tieners van de Pinkstergemeenschap om hem heen en begon te bidden. Geleidelijk zwol het gebed van de hele congregatie aan tot een luid geraas. Een uur later, toen de stilte viel, maakte een vrijwilliger van de kerk bekend dat God de benen van Clarensau had genezen. Beverig stond hij op, alle ogen op hem gericht. Hij begon diepe kniebuigingen te maken, iets waar hij al jaren niet toe in staat was. Nu kan hij — langzaam — hardlopen. ‘Ik had wel verhalen gehoord over mensen die werden genezen,’ zegt Tyler, 15 jaar oud, ‘en dat vond ik wel cool. Maar ik was er niet echt van overtuigd tot het mij zelf overkwam.’ ”

“Shoshana Levin is zangeres-liedjesschrijfster en komt uit een liberaal-joodse familie aan de Westkust. Maar sinds 10 jaar leest ze de thora, is ze lid van Chabad Lubavitch, een chassidische groepering in Brooklyn, New York en gelooft ze vurig in de kracht van wijlen haar rabbi, Menachem Mendel Schneerson. In juli 1992 werd bij de moeder van Shoshana maagkanker geconstateerd en zij had naar verwachting niet lang meer te leven. De dag nadat zij het nieuws had gehoord, ging Shoshanna naar de secretaris van de rabbi met een brief waarin zij Schneerson om een zegening (berucha) vroeg. Haar werd gezegd dat zij die namiddag moest terugkomen en dat haar familie intussen door het hele huis mezuzas moest plaatsen, goede daden moest doen en shabbos-kaarsen moest aansteken. Haar moeder deed aarzelend wat haar dochter haar opdroeg en schreef verscheidene cheques uit voor goede doelen. Die namiddag kreeg Shoshana te horen dat de rabbi zijn zegen had gegeven. Drie dagen later, toen de doktoren een biopsie bij haar moeder deden, waren er geen tekenen van de kanker te bekennen. ‘Iemands gebeden zijn verhoord,’ zei de dokter.”

“Hisham Muhammed Kabbani is een soefi-heilige, een sheik van de islamitische Naqshbandi-orde die in afstamming teruggaat tot de profeet Mohammed. Op 55-jarige leeftijd is hij nu het hoofd van de orde in Noord-Amerika en hij heeft een doctorsgraad van de Universiteit van Leuven in België. Hij vertelt het verhaal van een wonder dat in 1971 plaatsvond, toen zijn eigen geestelijke meester, sheik Muhammad Nazim al-Haqqani een zeldzaam en onverwacht bezoek bracht aan Kabbani’s huis in Libanon. ‘Hij zei tegen mij: “Ik heb een ingeving ontvangen van de lijn van onze grootmeesters, dat je vader vanavond om zeven uur zal overlijden.’ Ik vroeg: ‘Hoe weet u dit? Mijn vader is oud, maar in goede gezondheid.’ Hij antwoordde: ‘Via ons wezen en de geestelijke verbinding die duizenden jaren lang is doorgegeven.’ Het was 17.00 uur en hij zei mij de familie bij elkaar te roepen en het niet aan mijn vader te vertellen. Om vijf voor zeven ging mijn meester naar de kamer van mijn vader. Mijn vader zei tegen de sheik dat hij pijn had en dat zijn hart het liet afweten. Toen de klok zeven uur sloeg overleed mijn vader.’ ”

“Maharaj Krishna Rasgotra, een gepensioneerde minister van Buitenlandse Zaken van India herinnert zich nog precies de dag waarop hij bijna 30 jaar geleden een volgeling werd van Sathya Sai Baba, de meest gevierde levende heilige van India. Door de jaren heen was de regeringsambtenaar er vaak getuige van dat Baba het voor hem kenmerkende wonder verrichtte: het uit het niets produceren van grote hoeveelheden vibhuti, heilige as, waaraan zijn volgelingen genezende eigenschappen toeschrijven. Maar pas in 1986 ervoer Rasgotra de kracht van Baba uit de eerste hand. Nadat hij een hartaanval had gehad, lag Rasgotra in een verkoeverkamer. Onder de heen en weer lopende doktoren en verpleegkundigen zag hij Baba, hoewel de heilige zich duizenden kilometers verderop bevond. Toen doktoren hem vertelden dat hij een bypass-operatie nodig had om een fatale aanval te voorkomen, consulteerde Rasgotra Baba persoonlijk, die hem vertelde dat hij die niet nodig had. Rasgotra zag van de operatie af en vandaag de dag, op zijn 75ste, speelt hij regelmatig 18 holes golf. ’Ik heb volledig vertrouwen in Baba,’ zegt Rasgotra. ‘Alles wat hij zegt, komt uit. Altijd wanneer je met hem bent, voelt het alsof je iets aflegt en een soort nieuw leven verwerft.’ ”

“Boeddhistische monniken zijn terughoudend met het tonen van deze [wonderbaarlijke] krachten aan anderen, uit vrees dat het ego, dat ze trachten te overwinnen, erdoor wordt versterkt. De eerwaarde meester Hsuan Hua, een Chinese boeddhistische monnik, bouwde in 1970 een Chan-klooster in San Francisco. Naar verluidt kon hij in Azië de kwalen genezen van hen die bereid waren het dharma van de Boeddha te volgen. Maar in de Verenigde Staten, waar hij in 1995 overleed, leek het meester Hua dat gebruik van bovennatuurlijke krachten als middel om te onderwijzen averechts zou werken in een rationele, wetenschappelijke maatschappij.”

Woodward concludeert dat “ ... naarmate de VS het thuis wordt van alle godsdiensten van de wereld verhalen over wonderen een nieuw en bijna burgerlijke dimensie hebben gekregen. Ook al laten zij zien dat godsdiensten zeer verschillende visies bieden over de werking van het transcendente in de wereld, die verschillen hoeven niet te leiden tot verdeeldheid: verhalen over wonderen nodigen de spirituele zoeker ook uit om in andere werelden te reizen dan die van hemzelf... Zoals een oud chassidisch spreekwoord zegt: ‘Wie al deze verhalen gelooft is een dwaas, maar wie ze niet kan geloven is een ketter.’” 
(Bron: Newsweek, VS)

Blinde man ziet weer
Een man die meer dan 11 jaar blind was, kan weer zien. Philip Evans uit Coventry, Engeland, beschouwt de terugkeer van zijn gezichtsvermogen, hetgeen bevestigd is door zijn dokter, als een “wonder”. Ash Choudri, een opticiën van het bedrijf Vision Express, die hem onderzocht, is “hoogst verbaasd”. 
(Bron: BBC Radio News; BBC Ceefax, GB)

(De Meester van Benjamin Creme verklaart dat het wonder door de Meester Jezus werd verricht.)