Artikel van de meester -- april 2004


(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

De uiteindelijke triomf

door de meester —, via Benjamin Creme

Wanneer een natie volgroeid is, volwassenheid bereikt, gaat ze op een geheel andere wijze met andere landen om dan daarvoor. Ze begint de Regel der Wet te respecteren, die alle landen verbindt in wederzijdse verantwoordelijkheid en behoefte. Het teken van toenemende volwassenheid is precies dit respect voor de wetten die mensen nodig achten om samen in vrede te leven. Van tijd tot tijd kan een natie zich voldoende machtig voelen om de wet te negeren die haar belemmert in haar ambitie om te domineren en oorlog te voeren ondanks dat haar vrienden haar tot terughoudendheid manen. Zo is het dat de Verenigde Staten — thans de enige ‘grootmacht’ — de volken van meer volwassen naties irriteren en zorgen baren, die geleerd hebben de dwaasheid in te zien van eenzijdig optreden buiten de Regel der Wet. De jonge en overmoedige ‘grootmacht’ toont nu haar spieren maar zal zich vergalopperen, en hoe eerder dit gebeurt des te veiliger het is voor de wereld. Reeds eist een gestaag toenemende chaos zijn tol aan mensenlevens, zowel Amerikaanse als Irakese. Het zegel van de doos van Pandora is verbroken en daar is een monster uitgekomen dat onbeheersbaar is. Natuurlijk trekt de Amerikaanse regering een zo dapper gezicht als zij maar kan opbrengen, maar achter de schermen maakt zij zich grote zorgen en zoekt wanhopig naar een manier om zich met zo min mogelijk gezichtsverlies terug te kunnen trekken. Intussen voert het verslagen Irakese leger met enig succes een guerrillaoorlog, terwijl religieuze groeperingen de gelegenheid te baat nemen om de spanning op te voeren met oproepen voor een burgeroorlog. Zodoende heeft het belangrijkste avontuur van de Amerikaanse president, bedoeld om de onoverwinnelijkheid van de Verenigde Staten te demonstreren, weinig opgeleverd en nog heel veel te verliezen.

Dwaasheid
Wanneer de Amerikaanse regering tenslotte zelf de dwaasheid inziet van deze roekeloze en onnodige oorlog, zal zij dit vanzelfsprekend niet aan de wereld toegeven. Zij zal in plaats daarvan proberen de steun van de Verenigde Naties te krijgen om zich uit deze beschamende blunder terug te trekken en, indien mogelijk, de blaam op anderen af te schuiven.

Lijden
Wanneer de Regel der Wet tussen landen wordt genegeerd, lijdt de hele wereld er onder. Zodoende beïnvloedt de spanning waarmee deze zinloze demonstratie van militaire kracht gepaard gaat thans miljoenen mensen, die onschuldig zijn aan welke terroristische daad of slachting ook. De wereld worstelt nu met allerlei soorten epidemieën omdat het menselijk immuunsysteem bezwijkt onder de spanning. Waren de oorlogstokers zich maar bewust van de karmische gevolgen van hun onbezonnen daden, dan zouden ze het wellicht goed kunnen maken en een andere koers inzetten. Intussen volgt Maitreya deze onharmonieuze toestand nauwlettend, gereed om zo nodig tussenbeide te komen, gereed om zo mogelijk te verschijnen. Onthoud dat Maitreya niet twijfelt aan de uiteindelijke triomf van degenen die achter Hem staan, die vrede en rechtvaardigheid, vrijheid en liefde waarderen. Hij weet dat deze de drijvende krachten zijn van het menselijk bestaan en komt om die in allen gekroond te zien.