Artikel van de meester - juni 2005

(lees ook de vragen en antwoorden)
Lees ook de artikelen uit vorige maanden

Het erfgoed van de mens

door de meester —, via Benjamin Creme

Wanneer het stof van de huidige toestand in de wereld is neergedaald, zal zich een zeer belangwekkend beeld aan de oplettende waarnemer presenteren. Het zal een beeld zijn dat in vele opzichten tegengesteld is aan het algemeen begrip en de zorgen van velen tegenwoordig. Het is waar dat er vele gevaarlijke spanningen en scheidslijnen zijn die voor hun oplossing inzicht en zorg vereisen; er zijn eveneens vele problemen die de wijsheid van mensen te boven gaan en die om een geheel nieuwe aanpak vragen, welke tot dusverre ontbreekt. Er zijn echter ook vele tekenen van vooruitgang en een nieuw besef bij mensen, vele voorbeelden van een nieuwe en gerijpte wijsheid bij het aanpakken van de moeilijkheden en onzekerheden die hen omringen. Het panorama van het leven is niet plat en eendimensionaal, maar is een steeds veranderende arena van gelaagde gebeurtenissen, die zich gelijktijdig en in vele richtingen bewegen.
Derhalve is het nodig om de belangrijkste, en algemene, trends waar te nemen om de ware gebeurtenissen van de tijd te kunnen begrijpen. Wanneer men dat kan, verschijnt er een ander beeld van het huidige wereldtoneel en de waarschijnlijke uitkomst.

Vooruitgang
De toekomst, zo geloven Wij, zal allerminst de angst van zo velen tegenwoordig waarmaken, maar de mensen juist de grootste kansen bieden op vooruitgang en groei van bewustzijn die zij, als ras, ooit ervaren hebben. Nooit is de mensen iets geboden als de komende gelegenheid. Nog nooit waren zo velen gereed om te reageren op die gelukkige tijd. Nog nooit waren Wij, jullie Oudere Broeders, zo zeker van de uitkomst, en zo vastberaden in Ons besluit om met de mensen te werken en hen op elke mogelijke manier te helpen.
Wij benaderen Onze taak niet lichtvaardig, maar licht van hart en vurig van geest, nu Wij jullie leven binnentreden om te onderwijzen en te hoeden.
Wij nodigen jullie uit om te luisteren naar wat Wij te zeggen hebben en met Ons te werken ten behoeve van jullie zelf. Op deze wijze zullen jullie minder fouten begaan en doodlopende wegen vermijden. Zo zal het werk van verandering en wederopbouw onbelemmerd en zeker plaatsvinden, en zo kunnen mensen hun plaats aan Onze zijde innemen en de kunst van vrede en liefde leren.

Wij treden jullie leven niet uitsluitend binnen om de mens te begeleiden, maar evenzeer als een stap in Onze eigen evolutie; niettemin zal Onze voornaamste inspanning erop gericht zijn de mensen te helpen de moeilijkheden en fouten van het verleden te overwinnen, en de gelegenheden die hun worden geboden naarmate het nieuwe tijdperk zich ontvouwt, zo goed mogelijk te benutten. We hebben er alle vertrouwen in dat de mensen, op hun beurt, zich geschikte en verantwoordelijke leerlingen zullen tonen; dat het licht van kennis en wijsheid dat Wij brengen weerklank zal vinden in hun hart en denken; dat, wanneer Rechtvaardigheid gezegende Vrede heeft gebracht, mensen zich weer bewust zullen worden van de eeuwenoude waarheden en zullen inzien dat alle mensen, nu en voor altijd, Eén zijn; en met hun blik op dat banier, blij en snel het weefsel van het leven op Aarde zullen transformeren in het stralende visioen, waarvan Wij weten dat dat het erfgoed van de mens is.