Tekenen van de tijd - oktober 2006

Stortvloed van wonderen

“[Maitreya] zal de wereld overspoelen met gebeurtenissen die niet te bevatten zijn.” (Maitreya’s medewerker, Share Nederland, juli/augustus 1988)
Media aandacht voor wonderen
“Het afgelopen decennium heeft een toename gezien van veronderstelde wonderen,” meldt de Britse Daily Mail, in een twee pagina’s groot artikel ‘Wonderen of gekte?’, met daarbij een grote foto van een Maria-beeld dat tranen van bloed huilt.
De krant noemt recente wonderen als de religieuze inscripties en symbolen in groenten, de melkdrinkende hindoe-beelden waar honderdduizenden op afkwamen, en de tientallen ‘wonderbaarlijke’ waarnemingen van Maria, die “ontdekt werden doordat de beelden naar rozen geurende tranen huilden of, nog dramatischer, bloed”. Ofschoon vele daarvan kunnen worden afgedaan als bedrog, aldus de krant, “blijft er een harde kern van mysteries over die eenvoudigweg niet langs conventionele weg kan worden verklaard”.
De krant citeert Irene Thompson, auteur van It’s a Miracle, die opmerkt dat de wonderen niet “zeldzaam, dramatisch of bijbels” zijn, maar dat ze gebeuren bij “gewone mensen in hun dagelijks leven”. Er is gewoonlijk geen logische reden waarom een wonder heeft plaatsgevonden, een leven werd gered of een patiënt genezen. Zelfs als er een verklaring kan worden toegeschreven aan natuurlijke verschijnselen, duiden timing en een combinatie van factoren die invloed hebben op het wonder, op een interventie van God, van een hogere macht,” aldus Thompson.
Bij het verhaal van een vis die sprak, merkt de krant op dat “velen denken dat God ervoor kiest om Zijn aanwezigheid te openbaren met steeds surrealistischer wonderen die afgestemd zijn op het mediatijdperk”. De paranormaal begaafde Uri Geller legt uit dat “in een cynische en sceptische wereld de bakens voor de menselijke geest helder en onmiskenbaar moeten zijn. Subtiele aanwijzingen voor de ziel blijven onopgemerkt. De boodschap moet in felgekleurde hoofdletters geleverd en door een megafoon gebruld worden.” De invloed van gebed is een soort wonder dat gemakkelijker door de wetenschap kan worden onderzocht. In 2000 berichtte het medische vakblad Annals of Internal Medicine over onderzoeken naar de invloed van gebeden voor zieken, waarvan de helft een positieve invloed van de kracht van gebed liet zien. Dr. Mary Self uit Cardiff werd genezen van botkanker nadat de congregatie van haar Doopsgezinde kerk voor haar begon te bidden. “Ik geloof dat het mogelijk is dat God mensen geneest, en de enige verklaring die ik heb is dat het een wonder is,” zei ze tegen haar chirurg in het Koninklijk Orthopedisch Ziekenhuis in Birmingham. “Ja, dat kan ik accepteren,” antwoordde de chirurg Robert Grimer. “Er is geen ander antwoord voor.” (Bron: Daily Mail, VK)

Nieuw ‘melkwonder’

In vele delen van India zijn duizenden mensen naar hindoe-tempels getrokken om melkoffers te zien verdwijnen, alsof ze werden ‘opgedronken’ door de religieuze beelden.
Nadat het eerste geval op 20 augustus 2006 werd gemeld in Uttar Pradesh, noord-India, verspreidde het wonder zich snel over de noordelijke staten Haryana, Punjab, Gujarat, Madhya Pradesh, Bihar en west-Bengalen, waar getuigen vertelden dat de melk “aanvaard” werd door beelden van Krishna, Shiva, Durga and Ganesha. Er vormden zich rijen met wachtenden buiten de tempels in Lucknow, Kolkata en Delhi, en tempels bleven tot laat in de avond open om plaats te bieden aan de menigten.
“Ik hield een lepel met melk voor de mond van Ganesha en hij dronk het op,” vertelde een koopman in Lucknow, Akhilesh Shukla. “Het is een wonder,” aldus Sudhir Mishra, priester van een Shiva-tempel in Lucknow. Op 21 augustus was er meer dan 10 liter melk in zijn tempel geofferd. “Kijk naar de vloer: die is redelijke droog. Waar is de melk gebleven? Die zou op de vloer te zien moeten zijn. Ziet u melk?”
“Ik kwam met mijn gezin om melk te offeren … Ja, de beelden dronken melk — het is een wonder,” zei Sunil Gupta uit Agra. Een priester van de Ram-tempel in Aruna Asaf Ali Marg (Utah Pradesh) zei: “Mensen keken naar Ganesha die rond acht uur ’s avonds melk dronk, waarna het nieuws zich verspreidde en duizenden zich in de tempel verdrongen om het zelf te proberen. Ganesha dronk melk van iedereen en de menigte bleef tot 11 uur ’s avonds.” Een andere getuige, Meenakshi Kumar, vertelde: “Het gebeurde echt. Ganesha dronk melk uit mijn hand!” En in de Shiva-tempel bij de Bengaalse markt in Delhi keek Bibhak Mishra toe hoe de melk van de lepel verdween die geofferd werd aan een beeld van Sai Baba.
In de Indiase media verschenen berichten dat het melkwonder ook plaatsvond met beelden bij mensen thuis. Share International heeft eveneens berichten ontvangen van hetzelfde wonder in het VK, tijdens feesten ter gelegenheid van Krishna’s verjaardag in augustus. (Bron: Associated Press; Reuters; Hindustani Time, Daily News Analasis, India; Khaleej Times VAE; news.sawf.org)
(Volgens Benjamin Creme werd dit wonder gecreëerd door Maitreya en Zijn groep, en is een herhaling van het verbazingwekkende ‘melkwonder’ van september 1995, toen duizenden Hindoes naar de tempels en altaren over de hele wereld stroomden om getuige te zijn van het verschijnsel. Nooit eerder in de geschiedenis heeft er op zo’n wereldschaal gelijktijdig een wonder plaatsgevonden.)

Onderzoek naar Lijkwade van Turijn

“De Christus wekte niet alleen het lichaam opnieuw tot leven, maar liet het ook Herrijzen. Door een geweldig krachtige geestelijke energie in het dode lichaam van Jezus te laten stromen, ontbond Hij zogezegd de atomaire deeltjes van materie, voegde ze weer samen en bracht in dat lichaam materie aan met een subatomaire trillingsnelheid, materie die letterlijk licht is. Voor het lichaam had dit een intense straling tot gevolg en die straling bracht het zogeheten ionisatie-effect voort waardoor de afbeelding op de lijkwade is ontstaan.
“In de fotografie bestaat een proces dat ionisatie wordt genoemd. Wanneer een fotograaf van een negatief beeld een positief beeld wil maken of andersom, stelt hij de plaat bloot aan een heel hoge frequentie — meestal röntgenstralen. Door dit bombardement van straling met een heel hoge frequentie wordt de plaat geïoniseerd zodat, wanneer hij wordt ontwikkeld, je het omgekeerde ziet van wat je zou verwachten. Licht wordt donker en donker wordt licht. De krachtige geestelijke energiestroom van de Christus in het lichaam van de Discipel Jezus veroorzaakte het ionisatie-effect en produceerde het negatief op de lijkwade — en op deze manier is de afbeelding bij wijze van spreken in de lijkwade geschroeid, maar alleen aan de oppervlakte. Het is een exactere weergave dan een foto zou zijn en verscheen of de wade het lichaam nu raakte of niet…” (Benjamin Creme, De Wederverschijning van de Christus en de Meesters van Wijsheid)
De televisiedocumentaire Geheimen van de Dood: Lijkwade van Christus? geregisseerd door Alex Hearle voor Pioneer TV en met Pasen uitgezonden in het VK (Channel 4) en de VS, bestudeerde opnieuw de enorme massa bewijsmateriaal die was verzameld sinds een koolstofdatering in 1988 tot de conclusie kwam dat de Lijkwade van Turijn een middeleeuwse vervalsing was.
Bewijsmateriaal van een textielrestaurateur die aan de Lijkwade werkte, van een forensisch patholoog, een microbioloog, fotografische deskundigen en verscheidene kunst- en lijkwade-historici leidde tot algemene overeenstemming dat de lijkwade uit de 1ste eeuw na Chr. dateert. Allen verwierpen de koolstofdatering als uitermate onnauwkeurig, tengevolge van de keuze van het monster voor de test — een fragment dat gehaald werd uit een hoek van de Lijkwade, een gedeelte dat het meest aangetast bleek te zijn door eeuwenlang betast te zijn in verband met vertoning.
De documentaire onthulde eveneens dat analyse van het Sudarium van Oviedo (dat wordt vereerd als het doek dat het gelaat van de stervende Jezus bedekte) heeft aangetoond dat het bloed op zowel de Lijkwade als het Sudarium van dezelfde zeldzame bloedgroep AB is, die slechts bij drie procent van de mensen voorkomt. (De Meester van Benjamin Creme heeft bevestigd dat het doek authentiek is. Zie SI juli/augustus 1998.)
Discussies over de lijkwade houden aan, met name wat betreft de verschillende theorieën over een fotografisch proces. Wetenschappers van het Onderzoeksproject Lijkwade van Turijn concluderen: “Er wordt nu geopperd dat een onbekende energiekracht werd gericht op het levenloze lichaam dat in de lijkwade gewikkeld was, en dat een uitbarsting van extreem hoge, intense hitte of licht gedurende een extreem korte tijd  — waarschijnlijk duizendsten van seconden — op de een of andere wijze de oorzaak is geweest dat de Lijkwade een primitieve polaroid film werd.”
Robert Dinager van het wetenschappelijk laboratorium in Los Alamos (New Mexico, VS) meent dat “… de beeltenis mogelijk is ontstaan door een kortdurende energiepuls. Je zou kunnen zeggen dat het een momentopname was. Het moet een fikse hoeveelheid energie geweest zijn, maar ook weer niet teveel want dan zou het doek vernietigd zijn.”
Peter Schumacher , uitvinder van deVP-8 beeldanalysator van de NASA, die de driedimensionale kenmerken van de afbeelding onthulde, beschrijft de afbeelding als “een 3D topografisch beeld dat fungeert als een fotografisch negatief”. De uitermate subtiele schaduwwerking van de Lijkwade is volgens zijn verklaring “een ‘grafiek’ van de nabijheid van het weefsel tot het lichaam. Tegelijkertijd fungeert het als een fotografisch negatief.”
Schumacher beschrijft de ontdekking van de 3D-afbeelding: “Ik had voor dat moment nog nooit van de Lijkwade van Turijn gehoord. Ik had geen idee waar ik naar keek. Maar de resultaten waren met niets te vergelijken wat ik voorheen of sindsdien via de VP-8 analysator heb ontwikkeld. Alleen de Lijkwade van Turijn heeft deze resultaten aan het licht gebracht vanuit een isometrisch projectieonderzoek met de VP-8 beeldanalysator.” (Bron: Channel 4, VK; http://user.belgacom.net, www.shroudstory.com, www.shroud.com)

Sluier van Veronica blijkt authentiek

Het bezoek van Paus Benedictus XVI aan een Italiaans klooster in september 2006 heeft de publieke aandacht opnieuw gevestigd op een klein doek dat daar wordt bewaard en waarop een afbeelding staat die volgens velen het gelaat van Jezus is. Het doek is vergeleken met de Lijkwade van Turijn, door de buitengewone overeenkomsten tussen de twee beeltenissen en de onverklaarbare aard van de afbeeldingen zelf.
Volgens de christelijke traditie veegde een vrouw, Veronica geheten, het gelaat van Jezus af, toen hij op de weg naar Golgotha liep, waarbij een afbeelding van het gelaat van Jezus in het doek werd afgedrukt.
Andere bronnen zeggen dat de naam is afgeleid van ‘vera icona’ ware icoon. Documenten uit de vierde eeuw refereren aan het bestaan van zo’n doek, Veronica’s Sluier genoemd, dat naar verluidt wonderbaarlijke en genezende eigenschappen bezat. Het doek werd genoemd in het gedicht van Dante De Goddelijke Komedie, geschreven tussen 1306 en 1321, en werd van de 12de eeuw tot 1608 in de Vaticaanse kapel tentoongesteld voor christelijke pelgrims. In dat jaar, toen de kapel werd herbouwd, raakte het doek zoek, vermoedelijk door diefstal. Documenten tonen aan dat korte tijd later een doek, naar men aannam Veronica’s Sluier, werd gegeven aan de monniken van een klooster in Manoppello, een stadje op ongeveer 241 kilometer afstand van Rome, waar het sindsdien bewaard wordt. Maar het Vaticaan blijft volhouden dat het nog de originele sluier heeft. Italiaanse wetenschappers, die de sluier van Manoppello onder ultraviolet licht onderzochten, ontdekten in 1977 dat de vezels geen pigment bevatten en concludeerden dat de afbeelding van het gelaat van een man op het doek niet kan zijn geschilderd of met gekleurde vezels geweven. In 1999 maakte een Duitse priester en geleerde, pastoor Heinrich Pfeiffer, bekend dat hij na 13 jaar onderzoek tot de conclusie was gekomen dat het doek in Manoppello de authentieke sluier van Veronica was. Het doek, met een afmeting van ongeveer 25 x 17 cm en gemaakt van byssus (een zeer fijn linnen van mosselvezel), bezit een aantal buitengewone eigenschappen: de afbeelding op het doek verschijnt of verdwijnt afhankelijk van de hoek van het licht; de afbeelding blijkt driedimensionaal te zijn wanneer bekeken van een bepaalde afstand en hoek; en de identieke afbeelding verschijnt aan beide zijden van het doek, zoals een fotografische dia, wat met gebruikmaking van oude technieken onmogelijk bereikt zou kunnen worden. Wetenschappelijk onderzoek dat de gelaatsafbeelding op de Turijnse Lijkwade vergeleek met die op de sluier in Manoppello, toont aan dat zij exact hetzelfde formaat hebben en op elkaar gelegd kunnen worden. De enige verschillen tussen de twee afbeeldingen zijn dat op de Turijnse Lijkwade de wonden die zichtbaar zijn op het gezicht nog steeds open zijn, terwijl op het doek van Manoppello de wonden dicht zijn; en dat op het doek van Manoppello de mond en ogen open zijn, terwijl ze op de lijkwade gesloten zijn. De onderzoekers die de twee afbeeldingen bestudeerd hebben, concludeerden dat het gelaat in beide afbeeldingen hetzelfde is, maar op twee verschillende momenten ‘gefotografeerd’.
De duidelijkheid van de afbeelding, die vermoedelijk meer dan 2000 jaar oud is, verbaast bezoekers aan het altaar. De Italiaanse pelgrim Silvana Fiorelli zei dat de afbeelding haar vervulde met een gevoel van “verwondering”. “Ik kan niet verklaren hoe het gelaat van Christus na al die tijd zo zichtbaar is gebleven.”
Frater Emiliano, een van de Kapucijner bewakers van het altaar, noemde het bezoek van de Paus “een historische gebeurtenis”. De pontifex, zei hij, “komt, zoals vele pelgrims, niet zozeer om het gelaat van Christus op Veronica’s Sluier te zien, maar om erdoor gezien te worden, geliefd te zijn in de ogen van de Heer.” (Bron: Reuters; Zenit News Agency, Rome; www. catholic-forum.com; Die Welt, Duitsland; Daily Telegraph, VK)
(De Meester van Benjamin Creme verklaart dat de Sluier van Veronica in Manoppello authentiek is.)

Imam Mahdi-vieringen

Op 9 september 2006 werd in heel Iran de verjaardag gevierd van de langverwachte 12de Imam, ook bekend als de Mahdi, met spandoeken, vlaggen en kleurrijke lichten. De Imam Mahdi is naar verluidt in de 10de eeuw verdwenen, maar zijn terugkeer wordt verwacht in een tijd van chaos en oorlog. President Mahmoud Ahmadinejad van Iran sprak tijdens een internationale conferentie in Teheran over de leer van de ‘Verdwenen Imam’; hij gelooft dat zijn regering zich moet voorbereiden op Diens terugkeer. De Imam Mahdi is de naam van de leraar die door moslimgroeperingen verwacht wordt. (Bron: BBC News Online, The Telegraph, VK)
(Volgens de lering van Oude Wijsheid wordt Maitreya onder verschillende namen door alle religieuze groeperingen verwacht.)

Boeddha-beelden stralen licht uit

Begin augustus 2006 stroomden duizenden mensen naar tempels in Sri Lanka na berichten in de media dat men “wonderstralen” uit Boeddha-beelden kon zien komen. Naarmate het nieuws van het buitengewone verschijnsel de ronde deed, werd het verkeer overal in de hoofdstad Colombo en de randgemeenten lamgelegd, omdat grote aantallen mensen tempels en Boeddha-beelden aan de kant van de weg bezochten.
“Verscheidene collega’s en ik zagen het Boeddha-beeld gloeien met lichtgroene stralen,” meldde een ooggetuige bij de Gangaramaya-tempel in Colombo. Beelden bij de Bellanwila Rajamaha Vihara-tempel, aan de rand van Colombo, een beeld dichtbij het Sambodhi-weeshuis in de stad Galle, een beeld bij een bushalte in Galle en een Boeddha-beeld bij de ingang van een huizencomplex in de stad Battaramullia behoorden tot de vele beelden die naar verluidt lichtstralen uitzenden. “Duizenden bevestigen dat zij uit de borst van de Boeddha-beelden stralen hebben zien komen en zagen het als een wonder,” aldus een artikel in een Sri-Lankaanse krant. (Bron: www.lankanewspapers. com, The Island, Sri Lanka; Agence France-Presse)
(De Meester van Benjamin Creme verklaart dat dit authentieke wonderen zijn die door Maitreya zijn gemanifesteerd.)

Foto's van deze maand (Engels)