Vertrouwen – een compilatie

Hier volgt een selectie uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s leringen — De Wetten van het Leven), de Meester van Benjamin Creme (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, over het thema vertrouwen.
Het volgende is slechts een fractie van de compilatie.

Ik kom om jullie met Mij mee te nemen naar het Nieuwe Land — het Land van Liefde, het Land van Vertrouwen, van Schoonheid en Vrijheid. Ik zal jullie daarheen brengen als je Mij kunt volgen en aanvaarden, Mij laten leiden en begeleiden.
En als dit zo is, zullen wij samen een Nieuwe Wereld bouwen: een wereld waarin de mensen kunnen leven zonder vrees, zonder wantrouwen, zonder verdeeldheid; waarin ze samen de overvloed van de Aarde delen, samen de Zegen kennen van Eenheid met onze Bron. (Maitreya, uit: Boodschap nr. 3)

Ten eerste is ware vrede afhankelijk van vertrouwen, dat slechts ontstaat wanneer de Wet van Rechtvaardigheid ten uitvoer wordt gebracht. De grote en groeiende kloof tussen de leefwijzen van rijk en arm, binnenslands en tussen landen onderling, is momenteel de grootste blokkade voor het bereiken van vrede. Uiteenlopende ideologieën spelen een rol in die scheiding, maar deze factor neemt in kracht af. Veel belangrijker is de ingewortelde zelfgenoegzaamheid en hebzucht van de ontwikkelde wereld. (Benjamin Creme’s Meester, uit: ‘De behoefte aan daden’)

Mijn lering, hoe eenvoudig ook, zal jullie de noodzaak tonen om samen te delen; om een reservoir van voorraden aan te leggen, waaruit alle mensen kunnen putten; om hebzucht te vervangen door samenwerking en vertrouwen; om de innerlijke goddelijkheid van de mens te openbaren.
Deze openbaring, Mijn vrienden, moet voortgaan, want anders zou de toekomst voor de mens er zeer donker uitzien.
De mensheid wacht een cruciale beslissing. (Maitreya, uit: Boodschap nr. 64)

Zonder vertrouwen is een eerlijker verdeling van de hulpbronnen een ijdele hoop. Zonder vertrouwen zullen de mondiale besluiten die vereist zijn om onze planetaire woning te onderhouden, nooit genomen worden. Zonder gezegend en weldadig vertrouwen zullen mensen hun recht op het Rentmeesterschap van Planeet Aarde verbeuren, en zichzelf voor eeuwen voor verdere evolutie afsluiten… Zonder vertrouwen, zal Maitreya beklemtonen, kan er weinig tot stand komen. (Benjamin Creme’s Meester, uit: ‘Het einde van corruptie’)

Paspoorten zullen tot het verleden gaan behoren. In de komende tijd zullen de mensen vrij zijn elk land naar believen in en uit te gaan. Zo groot zal het vertrouwen zijn dat Maitreya’s aanwezigheid teweeg brengt, dat alle deuren zullen openstaan en een grootse en verrijkende uitwisseling tussen volkeren zal plaatsvinden. Zo zullen de mensen hun broeders leren kennen en liefhebben, en zien dat zij maar weinig verschillen van zichzelf. (Benjamin Creme’s Meester, uit: ‘De Grote Heer verschijnt’)

[Samendelen] is vereist voor de oplossing van elk ander probleem in de wereld. Samendelen schept per definitie vertrouwen, omdat het een uitdrukking is van het Liefde-aspect van God…
Wanneer je samendeelt, schep je vertrouwen omdat je uitdrukking geeft aan liefde. Samendelen is de uitdrukking van liefde. In een gezin wordt alles gedeeld op basis van de behoeften van het gezin. Het besef dat we één familie zijn laat in deze wereld al te lang op zich wachten. Door samendelen schep je het vertrouwen dat je in staat stelt anderen te vertrouwen. Als je vertrouwen toont, ontvang je vertrouwen. Door met anderen te delen wat je hebt, ontstaat het vertrouwen dat nodig is voor elke belangrijke beslissing. Zonder vertrouwen zal er nooit consensus ontstaan over de belangrijkste problemen van deze wereld, die alleen internationaal kunnen worden aangepakt. (Benjamin Creme, uit: De Kunst van Samenwerking)

Om lief te hebben moet een mens vertrouwen. Waar geen vertrouwen is, kan geen liefde zijn. Liefde welt spontaan op in het hart dat vertrouwt, want liefde is de ware aard van de mens. Leer dan vertrouwen, en geef uiting aan de liefde die er altijd is om uit te stralen. Vertrouwen is het aanvaarden van het leven met al zijn pijn en schoonheid. Vertrouwen is het zekere weten dat alles toewerkt naar het goede, dat alles plaatsvindt volgens de wet, en dat die wet met rechtvaardigheid wordt toegepast. Leer vertrouwen en reken af met angst. Reken voorgoed af met het mechanisme van beperking en zet de sluizen van liefde wijd open. Wanneer de mens liefheeft, trekt hij alle mogelijkheden naar zich toe. De magneet van liefde trekt, door de identieke trilling, alles aan wat nodig is. Zo werkt liefde als het instrument van evolutie.
Stel je eens een wereld zonder liefde voor: zoiets afschuwelijks schokt de verbeelding. Waarom zou dat zijn? De mens erkent gevoelsmatig dat hij behoefte heeft om liefde te ontvangen, en weldra begrijpt hij de noodzaak om liefde te geven. Hij zal inzien dat liefde hem met ieder ander verbindt in een eindeloze keten. Eerst wat aarzelend misschien, zal hij beginnen te vertrouwen. Stap voor stap zal hij zijn angst overwinnen. Dan zal hij die gezegende staat bereiken waarin voor angst geen plaats is, waar liefde in alle rust op haar troon zit en allen die naderbij komen haar zegen schenkt.
Voor de mens betekent leven daarom liefhebben. Angst, die indringer, moet vermeden en overwonnen worden. Vertrouwen brengt liefde voort, vernietigt die angst, en openbaart de god die eeuwig binnenin woont. Vertrouwen en geloof zijn één, weerspiegelingen van de innerlijke goddelijkheid. Vertrouw die goddelijkheid, laat haar uitstralen als liefde en zie het einde van angst. (Benjamin Creme’s Meester, uit: ‘Liefhebben, een noodzaak’)