De stem van het volk – april 2009

Spontane vredesdemonstraties in Ierland

Duizenden demonstranten gingen op 11 maart 2009 de straat op voor een stille wake uit protest tegen de moord op twee soldaten en een politieman. De moorden werden uitgevoerd door dissidente republikeinse groepen.
De jongste uitbarsting van geweld kwam als een schokkende herinnering aan jaren van conflict, moorden uit wraak, altijd aanwezige angst en spanning. De recente moorden leidden tot spontane betogingen in het hele land.
In Belfast kwamen zwijgende menigten bijeen; er waren borden met teksten als “Geen weg terug” als verwijzing naar de lange jaren van geweld en verdeeldheid. Meer dan 2000 mensen verzamelden zich voor het stadhuis van Belfast; een eenzame doedelzakspeler speelde een weeklacht en de menigte hield vijf minuten stilte in acht uit eerbetoon, verdriet en protest. In Londonderry, Newry, Downpatric en Lisburn werden ook waken gehouden.
Mensen die destijds aan tegenovergestelde zijden van het conflict, bekend als de ‘Troubles’, geleden hebben, stonden naast elkaar. Voormalig paramilitaire veroordeelden stonden naast gezinnen, moeders met jonge kinderen; mensen huilden en schudden elkaar zwijgend de hand. Sommigen merkten op dat de met zoveel moeite gewonnen vrede van de afgelopen tien jaar niet verloren moet gaan. “Wat in de laatste 10 jaar gebeurd is, mag niet opgegeven worden. Ik groeide op tijdens de Troubles in Belfast. Ik wil dat niet voor mijn kinderen,” zei een van de demonstranten.
De assistent-algemeen-secretaris van het Ierse Congres van Vakbonden dat had geholpen met het organiseren van de protesten, zei in een toespraak dat mensen vastbesloten waren dat zij geen terugkeer naar het bloedvergieten wilden. “Tijdens dit lunchuur komen duizenden burgers bijeen om samen momenten van stilte door te brengen,” zei hij.
“De vakbeweging is solidair met alle burgers om elke ontsporing van het vredesproces te verhinderen. De harteloze aanvallen in de afgelopen paar dagen vormen een bedreiging voor iedere burger die de vrede steunt.
“Hier in Belfast, in Newry, in Londonderry en bij spontane bijeenkomsten over het hele land maken arbeiders en hun gezinnen hun afschuw kenbaar over deze moorden en de directe bedreiging van het vredesproces.” (Bronnen: ITN, VK; youtube.com; The Guardian,VK)