Maitreya's prioriteiten

een compilatie

Hier volgt een gedeelte van een compilatie van uitspraken van Maitreya (Boodschappen van de Christus en Maitreya’s leringen – De Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, met betrekking tot ‘Maitreya’s eerste interview’. Voor de integrale tekst zie Share Nederland, juni 2009.

Ik ben een eenvoudig Man, en in alle eenvoud doe Ik mijn beroep op jullie: vertrouw Mij, volg Mij, laat Mij jullie de komende tijd binnenleiden, op basis van Liefde, op basis van Samendelen, op basis van Broederschap. Laat Mij jullie de weg tonen naar die eenvoudige toestand van onderlinge afhankelijkheid, van rechtvaardigheid, van juiste afstemming op jullie Bron en jullie broeders. (Maitreya, uit Boodschap nr. 4)

Laten we zien wat [Maitreya’s] prioriteiten zijn: het vestigen van vrede; de invoering van het systeem van samendelen; het wegnemen van schuld en angst — het zuiveren van de harten en het denken van de mensen; het onderrichten van de mens in de wetten van leven en liefde; een introductie van de Mysteriën; de verfraaiing van onze steden; het verwijderen van hindernissen voor het reizen en voor de onderlinge uitwisseling tussen de volkeren; het scheppen van een reservoir van kennis dat voor iedereen toegankelijk is.
Dat een dergelijke taak niet eenvoudig is, zelfs niet voor de Mensenzoon, is duidelijk. Aloude gewoonten van verdeeldheid en afgescheidenheid zijn diepgeworteld, terwijl angst en bijgeloof miljoenen mensen in de ban houden. Maar nooit eerder in de geschiedenis van de wereld is er een Leraar gekomen die beter was toegerust voor Zijn taak. Maitreya is gekomen om te strijden tegen onwetendheid en angst, verdeeldheid en gebrek. Zijn wapens zijn geestelijk inzicht, kennis en liefde; Zijn blinkende wapenrusting is de Waarheid Zelf. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De Mensenzoon’)

Mijn hart doet pijn wanneer Ik zovelen nodeloos zie sterven; honger en pest waren rond op aarde. Niets berokkent Mij meer verdriet dan deze schande. Het misdrijf van verdeeldheid moet uit deze wereld worden verdreven. Ik bevestig dat dat Mijn Doel is. (Maitreya, uit Boodschap nr. 93)

Wanneer de aandelenbeurzen van de wereld instorten, zullen de prioriteiten van alle regeringen veranderen. De eerste prioriteit zal zijn de verstrekking van voldoende voedsel aan alle mensen; ten tweede toereikende huisvesting; en ten derde adequate gezondheidszorg en onderwijs voor alle mensen als universeel recht.
Dit klinkt niet erg revolutionair: voldoende voedsel, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs, die velen vanzelfsprekend vinden. Maar er is geen land ter wereld waar deze dingen gelden als een universeel recht. Wanneer dat wel het geval is, zal het leven op deze planeet getransformeerd worden.
Wanneer de mensheid Maitreya vraagt: “Wij accepteren het beginsel van samendelen. We willen samendelen. Hoe doen we dat?” dan zal dit het antwoord zijn.
Er is een groep ingewijden, discipelen van de Meesters, die in hun eigen leven een grote staat van dienst hebben op gebieden als financiën, economie, openbaar bestuur. Zij hebben een reeks samenhangende blauwdrukken opgesteld, plannen voor de oplossing van de herverdelingsproblemen die de kern vormen van de huidige economische problemen. Elk land zal gevraagd worden te inventariseren wat het produceert, zodat bekend is hoe groot de ‘koek’ van de wereld is: wat we nodig hebben, wat we maken, wat we moeten importeren. Elk land zal gevraagd worden om overschotten ter beschikking te stellen van een gezamenlijk beheerfonds, van waaruit in de behoeften van allen kan worden voorzien. Een geavanceerde vorm van ruilhandel zal het huidige systeem vervangen. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Als een Broeder onder broeders zal Ik spreken voor jullie allen, hardop uiting geven aan jullie aspiraties en hoop; het verlangen bekendmaken van alle mensen naar een wereld in vrede, naar een rechtvaardige en nobele bereidheid tot samendelen; naar de schepping van een samenleving gebaseerd op vrijheid en liefde. (Maitreya, uit Boodschap nr. 61)

Het creëren van groepsbewustzijn, de ervaring een integraal deel van één Geheel te zijn, is in de komende tijd het doel voor de mensheid. De nieuwe energieën die deze planeet binnenstromen vanuit het Waterman-stelsel werken in die richting; hun wezenlijke hoedanigheid is die van synthese en universaliteit.
We staan op het punt diepgaande veranderingen mee te maken in al onze instellingen en structuren, zowel de politieke, economische, godsdienstige, sociale, wetenschappelijke, opvoedkundige als de culturele. Deze veranderingen zullen plaatsvinden naarmate de mensheid stap voor stap haar wezenlijke Eenheid begrijpt en de maatregelen treft die noodzakelijk zijn om die Eenheid te verwerkelijken. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. I)

Mijn lering, hoe eenvoudig ook, zal jullie de noodzaak tonen van samendelen; om een reservoir van voorraden aan te leggen waaruit alle mensen kunnen putten; om hebzucht te vervangen door samenwerking en vertrouwen. (Maitreya, uit Boodschap nr. 64)

Het zal [Maitreya’s] taak zijn om de weg te wijzen door het drijfzand, om de mensen veilig te voeren naar gevestigde vrede en rechtvaardigheid. Een ontzagwekkende taak, maar één waarop Hij goed is voorbereid. Hij zal beantwoorden aan de behoefte van de mensen aan leiderschap en leiding. Hij zal een geestelijke betekenis van het leven als zijnde normaal en juist in ere herstellen. Hij zal voor mensen hun waarde als goden in aanleg opnieuw bevestigen en hun tonen hoe ze uiting kunnen geven aan dat potentieel. Een reusachtige taak, maar niet boven Zijn macht.
Hij zal zekere richtlijnen aangeven en zekere prioriteiten bekrachtigen. Meer dan alle andere, is de meest dringende taak het uitbannen van de honger. Miljoenen mensen verhongeren momenteel, terwijl het voedsel dat hen in leven zou kunnen houden bij bergen ligt te rotten. De armen van de wereld kreunen dagelijks onder de last van hun lot. Hij zal opnieuw laten zien dat de mensen Eén zijn en samen in leven zijn om het plan van God te vervullen.
De volgende prioriteit is de vestiging van vrede; er rest de mens weinig hoop als de vrede niet verzekerd is. De weg naar vrede, de enige weg, zoals Hij zal laten zien, wordt aangeduid met ‘Rechtvaardigheid’, in grote letters. De mensen moeten leren samendelen, want anders is rechtvaardigheid een verre droom.
De derde prioriteit betreft de handhaving van de menselijke vrijheid. Talloze mensen ondergaan momenteel vernederingen en martelingen in de gevangenissen van de wereld, terwijl onafhankelijk denken hun enige misdaad is. De Christus zal de nadruk leggen op de noodzaak van menselijke vrijheid, want zonder dat wordt de mens gehalsterd en belemmerd op zijn weg naar God.
Deze drie primaire taken, eenmaal bewerkstelligd, zullen de mensen stevig op de weg naar Volmaaktheid zetten. Wordt dit niet bereikt, dan rest de mens weinig hoop op overleven. Steeds meer beginnen mensen dit in te zien en proberen zij een weg te vinden naar een rechtvaardige en blijvende vrede. Zonder de aanvaarding van samendelen, zo zullen zij zien, zijn alle inspanningen nutteloos, want samendelen is voor de mens de enige sleutel naar de toekomst. Wanneer de mensen samendelen, zullen zij vrede kennen. Wanneer de mensen samendelen, zullen zij hun geboorterecht verwezenlijken. Wanneer de mensen samendelen, zullen zij de zin en het doel van het leven kennen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Een kwestie van prioriteiten’)

De eerste prioriteit is ons wrede economische stelsel, dat grote ongelijkheid in de hand werkt, te vervangen door iets beters. Maitreya heeft het vele malen verklaard: het beginsel van samendelen is het enige dat de mensheid zal behoeden voor zelfvernietiging. Hoe meer de mensheid wordt geconditioneerd door tijd, hoe meer zij haar eigen aard vernietigt, omdat de scheppende activiteit van de ziel van een niveau komt waar tijd niet bestaat. Als je volledig geconditioneerd bent door tijd, leef je in een kader waarbinnen je eigen aard verwrongen wordt. Ongeacht hoe ‘ontwikkeld’ we zijn, als we de sociale structuren van ons leven niet kunnen veranderen, kunnen we onze gewaarwording van het leven niet veranderen. Een besef van tijdloosheid is een besef van wat het leven werkelijk is.
Het leven heeft niets te maken met tijd, maar alleen met cycli van activiteit gevolgd door cycli van inactiviteit. Het heeft te maken met de grote uit- en inademing van de kosmos zelf. De kosmos ademt uit en de werelden worden gevormd en alle activiteit in die werelden begint. Op een bepaald punt ademt de kosmos weer in en trekt alles weer in zich terug. Daarna volgt opnieuw een grote uitademing en het gehele proces gaat eindeloos, oneindig, voor altijd en eeuwig door. Dat is de aard van het leven. Het is de aard van kosmisch leven en het behoort de aard te zijn van ons leven. Het is de aard van ons leven, maar zolang wij beheerst worden door tijd, kunnen we het niet uitdrukken — vandaar de pijn, het lijden, de ellende, de verschrikkelijke misdaden van de mensheid tegen zichzelf. Dat geweld ontstaat uit een gevoel van diep leed, diepe frustratie en onderdrukking sinds de vroegste tijden.
Iedereen is zich instinctief bewust van zichzelf als ziel. Ieder kind kent zichzelf als ziel. Het kent er de naam niet voor, maar het kent het gevoel, de innerlijke gewaarwording ervan. En toch, naarmate het kind opgroeit, raakt het meer en meer vervreemd van de maatschappij. Zijn zielegewaarwording kan zich niet uitdrukken in de huidige samenleving, dus keert hij zich tegen zichzelf als lid van die samenleving. Misdaad, geweld en vervreemding zijn alle het gevolg van deze kloof tussen de verwachtingen van de ziel, de gewaarwording en verwachtingen van de innerlijke, geestelijke mens, en de mogelijkheden op het uiterlijke gebied die de huidige samenlevingen bieden. De rijkere samenlevingen als de Verenigde Staten, Europa, Canada, Australië en Japan (de economische groep van G-7 landen) slaan de plank ernstig mis door deze toestand te bevorderen. Zij willen uit inhalig egoïsme en machtswellust de economie van de hele wereld overheersen. Marktwerking en wedijver, waarop dit alles steunt, zijn niets meer dan een uiting van hebzucht en mogen in de toekomst niet langer overheersen.
Wat kunnen we doen om dit te veranderen? Door omstandigheden te scheppen waarin harmonie heerst. Harmonie is de eerste noodzaak om het besef van tijd kwijt te raken. Individueel noch als natie kunnen we ons bewust worden van en reageren op de ware aard van tijd, zolang wij in een staat van disharmonie verkeren. Praktisch iedereen verkeert tegenwoordig in disharmonie, omdat de wereld totaal uit evenwicht is. Dat is de geestelijke crisis waarin we verkeren. We moeten de economische structuur van de wereld veranderen — niet alleen omdat dat rechtvaardiger lijkt, aangezien ze inslecht en onrechtvaardig is; we moeten haar veranderen, omdat we anders de wereld vernietigen. Zo simpel is dat. We moeten haar veranderen, zodat de mensheid kan gaan leven zoals het onze bedoeling is (als ziel) om te leven — in een samenleving die gebaseerd is op harmonie en dus op evenwicht. Met dat evenwicht groeit ons bewustzijn van wie en wat we werkelijk zijn. Dat is onze crisis, ons probleem voor nu: erachter te komen wie we zijn. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl.III)

De mens is een ontluikende God en dat vereist het instellen van leefwijzen waardoor deze God tot bloei kan komen. Hoe kunnen jullie tevreden zijn met de manier waarop je nu leeft: terwijl miljoenen verhongeren en sterven in misère; terwijl de rijken met hun weelde pronken voor de ogen der armen; terwijl ieder mens de vijand is van zijn naaste; terwijl geen mens zijn broeder vertrouwt? Hoe lang nog zullen jullie zo leven, Mijn vrienden? Hoe lang nog kunnen jullie deze ontaarding verdragen? (Maitreya, uit Boodschap nr. 81)

Maitreya is gekomen om de mensheid de noodzaak van samendelen te leren. “Samendelen”, zegt Hij, “is goddelijk. Wanneer je samendeelt, herken je God in je broeder.” Als we het beginsel van samendelen aanvaarden, aanvaarden dat we één zijn, ’s werelds hulpbronnen herverdelen en zo gerechtigheid in de wereld creëren, zullen we vrede hebben. Het is de enige manier waarop we een zekere en duurzame vrede kunnen krijgen. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl.II)

Over de hele wereld zijn er mannen, vrouwen en kleine kinderen die niet eens het allernoodzakelijkste bezitten om in leven te blijven; zij verdringen zich in de steden van veel van de armste landen in de wereld. Deze misdaad vervult Mij met schaamte. Mijn broeders, hoe kunnen jullie deze mensen voor je ogen zien sterven en jezelf mens noemen? Het is Mijn Plan om hen, Mijn kleinen, te redden van een wisse verhongering en nodeloze dood. Het is Mijn Plan jullie te laten zien dat de uitweg uit jullie problemen ligt in het opnieuw luisteren naar de ware stem van God in je hart, in het delen van de voortbrengselen van deze allerovervloedigste wereld met je broeders en zusters waar dan ook. (Maitreya, uit Boodschap nr. 11)

Maitreya zal voor de mensen de prioriteiten uiteenzetten die als enige planeet Aarde en al haar bewoners zullen veiligstellen en beschermen. De noodzaak van vrede is de voornaamste, want zonder vrede is al het andere gedoemd. Vrede, zal Hij benadrukken, kan alleen gewaarborgd worden door het scheppen van Rechtvaardigheid. Het ontbreken van Rechtvaardigheid is de oorzaak van zowel oorlog als terrorisme. Rechtvaardigheid, zal Maitreya stellen, kan slechts bereikt worden door Samendelen. Samendelen is daarom de sleutel tot vrede en veiligheid in de wereld. Maitreya zal het denken van de mensen nadrukkelijker richten op de kwalen van planeet Aarde zelf. Zonder een gezonde en krachtige planeet loopt de toekomst van de komende generaties gevaar. Maitreya zal benadrukken dat er nu gehandeld moet worden voor herstel van het evenwicht van ons zieltogend planetair huis, en zal iedereen, oud en jong, oproepen tot deze voornaamste taak. Het lot van hen die nu verhongeren in een wereld van overvloed zal de grootste zorg zijn van Maitreya: “Niets berokkent Mij meer verdriet dan deze schande,” zegt Hij, en Hij zal aansporen tot het opzetten van een reusachtig hulpprogramma voor de armen van de wereld, op een tot nog toe ongekende schaal. Dit zijn de onmiddellijke prioriteiten om de toekomst voor de mensen duurzaam veilig te stellen. De vrije wil van de mens is heilig en mag niet worden geschonden; de snelheid waarmee deze voornaamste vereisten worden uitgevoerd is daarom afhankelijk van de wil van de mens. De mensen staan nu voor de keuze: de wereld zien als Eén en samendelen voor veiligheid en gezegende Vrede en geluk, of getuige zijn van het einde van het leven op Aarde. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Maitreya’s prioriteiten’)

Volgens Maitreya draagt geld, geld en nog eens geld bij aan de stress van het moderne leven. Geld is niet het belangrijkste; genoeg hebben is het belangrijkste. Wanneer genoeg hebben het belangrijkste wordt, krijgt de samenleving een andere ordening, waardoor stabiliteit ontstaat. Samendelen is hierbij zowel een morele waarde als een middel tot uitvoering. Dit zal een vrediger atmosfeer creëren, waarin mensen niet zullen knokken om miljoenen te verdienen. Ze zullen hun plichten vervullen, voor hun gezin zorgen en kinderen zullen in staat zijn zich te ontwikkelen. (Maitreya, Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

[Maitreya’s] stem zal spreken voor hen die het meest lijden: de kreupelen, de lammen, de verschoppelingen en de armen — voor allen die in stilte en onnodig lijden. Hij zal degenen opwekken die verlangen hun broeders te helpen en de nieuwe kruistocht van dienstbaarheid in gang zetten. Zo zal het zijn. Zo zal Maitreya inspireren tot de vorming van groepen van planetaire pioniers, wier taak het zal zijn om hulp te brengen aan de al zo lang lijdende behoeftigen van de wereld. Een aanhoudend hulpprogramma, dat alles wat tot nu toe is vertoond verre overtreft, zal spoedig het leven verbeteren van hen die in de grootste nood verkeren. Op alle fronten zullen de hindernissen op weg naar vooruitgang één voor één worden aangepakt: de hebzucht en zelfzuchtigheid die momenteel zo overheersen, zullen plaatsmaken voor een ruimere kijk op de gemeenschap; de basisbehoeften van alle mensen zullen voorrang krijgen; de nieuwe zorg voor natuur en milieu zal worden vastgelegd in universeel aanvaarde wetgeving en zal leiden tot een wijs beheer van de gaven van de natuur; internationaal reizen op massale schaal zal het isolement en het vooroordeel verminderen die het blikveld begrenzen en in deze tijd zovele miljoenen in onwetendheid houden; de greep die de oude ideologieën op het denken van mensen hebben, zal geleidelijk verzwakken en plaatsmaken voor nieuwe verdraagzaamheid en vertrouwen. Zo zal een nieuw klimaat ontstaan waarin de meest ambitieuze veranderingen zich kunnen voltrekken in een geest van goede wil. Het Algemeen Welzijn zal de plaats innemen van eigenbelang als maatstaf voor het handelen van de mensen; en in groeiende harmonie zullen de volkeren der Aarde de Nieuwe Tijd binnengaan. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Het pad naar Goddelijkheid’)

Het zal daarom niet lang duren totdat de Grote Heer Zijn openlijke missie begint, zij het nog zonder Zich bekend te maken. Wees waakzaam en wacht af met een vast begrip van Zijn prioriteiten, zodat je Hem niet mist. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Zie Hem en verheug je’)

Samendelen en Rechtvaardigheid, Broederschap en Vrijheid zijn geen nieuwe concepten. Sinds de dageraad der tijden heeft de mensheid haar aspiraties verbonden aan deze wenkende sterren. Nu, Mijn vrienden, zullen wij ze in de wereld verankeren. (Maitreya, uit Boodschap nr. 105)