Aankondigingen en feiten – mei 2009


Wereldwijde actie tegen klimaatverandering

Er is een groeiend bewustzijn dat alleen zorgvuldig en vereend ingrijpen op wereldschaal de vele schendingen van de natuurlijke orde kan herstellen, die de onwetendheid en hebzucht van de mens hebben teweeggebracht. Het begin is er, maar er zullen vele jaren van toegewijd werken nodig zijn om het gevaar van vervuiling en verwoesting dat de mens nu bedreigt zelfs maar tot staan te brengen. (Benjamin Creme’s Meester, Een Meester spreekt, ‘Ontwakende verantwoordelijkheid’
In wat organisatoren “de grootste demonstratie van publieke zorg over klimaatverandering ter wereld” noemden deden honderd miljoenen burgers en bedrijven wereldwijd op 28 maart 2009 als symbolische daad voor een uur het licht uit. Wat twee jaar geleden in Sydney (Australië) begon is nu een jaarlijks Uur van de Aarde geworden met meer dan 4000 deelnemende steden in 88 landen.
Veel historische monumenten zoals de Golden Gate-brug in San Francisco, de klok van de Big Ben in Londen, de Egyptische piramiden en het Opera House in Sydney waren gedurende dit uur onverlicht. Men hoopt dat deze actie van onderop een boodschap zal sturen naar de wereldleiders die in december 2009 in Kopenhagen (Denemarken) samenkomen voor een topconferentie over klimaatverandering.
“Het Uur van de Aarde betekent dat er bij mensen over de hele wereld een werkelijk verlangen naar urgente actie voor klimaatverandering bestaat en dat zij de wereldleiders een mandaat geven om ervoor te zorgen dat er in Kopenhagen een nieuwe overeenkomst komt met daarin een effectief mondiaal antwoord,” aldus James Leape, directeur-generaal van de milieugroep van World Wildlife Fund International. “Ons werk gaat door, omdat in de komende acht maanden de wereldleiders zullen beslissen hoe zij zich zullen opstellen om deze uitdaging tegemoet te treden en we er samen voor moeten zorgen dat ze het juiste doen.” (Bronnen: CNN, VS; earthhour.org)