Woorden van wijsheid – mei 2009


“Armen niet laten opdraaien voor de crisis”

Latijns-Amerika moet een centrale rol spelen in het scheppen van een nieuwe economische wereldorde, aldus de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva.
In zijn openingstoespraak op de regionale bijeenkomst van het Economisch Wereldforum in april 2009 in Rio de Janeiro liet Lula zich kritisch uit over de rijkste landen van de wereld die de mondiale financiële crisis aangewakkerd hebben. “We mogen geen gevangenen worden van de oude modellen die in de afgelopen maanden ingestort zijn,” zei hij, eraan toevoegend dat Latijns-Amerika de kwalificaties heeft om een voorstel te doen voor een mondiaal financieel stelsel dat niet “synoniem is aan ongebreidelde speculatie, gemakkelijke winsten en het afwentelen van verliezen op de samenleving”.
We moeten begrijpen dat in de 21ste eeuw – na de ramp met de slechte hypotheken en het gebrek aan regulering – het financiële stelsel, moreel, ethisch en financieel, nauw verweven moet worden … met de productieve sector.”
Alvaro Uribe, president van Colombia, zei dat de armen van de wereld niet zouden moeten opdraaien voor de crisis die in Amerika is begonnen. Hij riep ook op tot een nieuw concept van kapitaal: “Kapitaal … moet gebruikt worden voor de opbouw van sociale rijkdom.” (Bron: aljazeera.net)