‘Onderwijs, onderwijs, onderwijs’ was het thema van Benjamin Creme’s lezing tijdens de Transmissie-meditatieconferenties in de VS en Europa in 2008. De lezing en een eerste selectie van vragen en antwoorden zijn gepubliceerd in Share International nr.1, januari/februari 2009. Hier volgen enkele vragen en antwoorden uit de tweede selectie. Zie voor een uitgebreidere selectie Share Nederland, maart 2009.

Onderwijs — Vragen en antwoorden (deel 2)

door Benjamin Creme

V. Welk van de Alice Bailey-boeken zou u aanbevelen in verband met het nieuwe onderwijs?
A. Ik zou ten zeerste Opvoeding in de Nieuwe Tijd aanraden. Daarna Mensen- en Zonne-inwijding. En dan, als je een weekendje vrij hebt, Een verhandeling over Kosmisch Vuur! Vervolgens de boeken over de stralen, esoterische genezing, esoterische astrologie. Lees ze allemaal. Al haar boeken zijn educatief. Ze zijn gegeven om het denkvermogen en de intuïtie te stimuleren en je bewust te maken van niveaus van je wezen waar je je wellicht nog niet bewust van bent.

V. Kunt u, behalve het beoefenen van een godsdienst en onze meditatie, nog een paar voorbeelden geven van hoe ouders hun kinderen kunnen leren de inwonende God te kennen, er contact mee te maken en er uitdrukking aan te geven?
A. De allerbeste manier is door het goede voorbeeld te geven. Je moet niet met je kinderen over God spreken. Jonge kinderen weten niets van God. Je moet het aan hen zelf overlaten om God in zichzelf te vinden en hun besef ervan uit te drukken. Geef ze geen gedachtevorm van God en ook geen meditaties of vaste regels om de ziel tot openbaring te brengen. Je onderricht door het voorbeeld te geven. Kinderen zijn sponzen. Ze nemen alles in zich op wat je hun aanbiedt. Dus presenteer jezelf aan hen als alwetend, al-lijdend, geduldig, liefhebbend (in elk opzicht een voetveeg!). Zij accepteren dat en zullen hun zielehoedanigheden vervolgens uitdrukken.
Je moet bereid zijn om jezelf volledig aan het kind of de kinderen te wijden. Hoeveel mensen kunnen dat? Gewoonlijk hebben mensen een baan en zijn zelf druk en bang.  Je kan er niets aan doen dat je die angst en dat gevoel van haast doorgeeft. Niemand heeft nog tijd. Mensen worden beheerst door dat wat we tijd noemen. Dat is niet de juiste manier van leven.
Er bestaat geen tijd. Het is alleen handig als je het vliegtuig of de trein moet halen, en zo. Maar het is niet bedoeld voor het leven, voor inzicht, voor ontwikkeling. Als het lang duurt om iets te doen wat de moeite waard is, dan duurt het maar lang. Als het de moeite waard is, kost het tijd. Als het niet de moeite waard is, besteed er dan geen tijd aan.
Geef kinderen je tijd, je toewijding, je liefde, je bereidwilligheid om elke vraag te beantwoorden. Dat is wat een kind nodig heeft. Ze hebben het voorbeeld nodig. Je hoeft ze geen godsdienst te geven. Dat is het slechtste wat je kunt doen. Je hoeft ze geen meditatie te geven. Daar zijn ze niet aan toe. Geef ze je liefde.

[Einde selectie]