Waarheid

een compilatie

Hier volgt een selectie uit uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s Leringen — de Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, over het thema Waarheid.

Het is Mijn doel de mens te tonen dat hij niet langer hoeft te vrezen, dat alle Licht en Waarheid in zijn hart verblijft, dat wanneer dit simpele feit bekend is, de mens God zal worden. Gods aard is lief te hebben. Gods doel is te dienen. God wordt gekend door Samendelen en Rechtvaardigheid. Verspreid deze eenvoudige Waarheden, Mijn vrienden, en verricht een machtige daad. (Maitreya, uit Boodschap nr. 98)

De wereld wordt zich bewust van de waarheid van het menselijk bestaan: de Mens is goddelijk, de uiterlijke uitdrukking van zijn ware realiteit als ziel. Door alle lotgevallen heen heeft de ziel over hem gewaakt en hem het pad getoond. Nooit heeft de ziel zich afzijdig gehouden van de strijd, het hoge streven of de aarzelende poging. Mens en ziel zijn Eén. Dat is de waarheid die wacht op ontdekking door de mens. De ziel wacht op deze komende openbaring. De mens is aan het einde gekomen van zijn leerlingschap voor het leven. De ziel wijst van nu af aan een hoger en duidelijker pad aan. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De ontbrekende schakel’)

Voor mijzelf is er, in de 27 jaar waarin ik bezig ben om de informatie over de terugkeer van de Christus en de Hiërarchie te verspreiden, één factor geweest die ik steeds boven alles heb geplaatst: dat, wat ik zeg volgens mij echt is omdat ik de echtheid ervan ervaar. Ik kan niet iets zeggen wat volgens mij niet echt is. Ik kan zoiets niet met overtuiging zeggen, dus heeft het ook geen zin om het te zeggen. Wanneer wat jij zegt in zichzelf waar is en je zegt het met de overtuiging van je eigen persoonlijke ervaring, geloven mensen je. Als het waar is, heeft het de kracht die alleen de waarheid zelf heeft. Als het begoocheling is, onecht, een illusie van waarheid, dan heeft het die kracht niet. (Benjamin Creme, De kunst van samenwerking)

De Christus, Maitreya, staat gereed om de rol van Leraar op zich te nemen in een wereld die verlangt naar Waarheid.  (Benjamin Creme’s Meester uit ‘De terugkeer van de Christus’)

De waarheid heeft vele gezichten, maar haar grondtoon ligt in het individu. Op het moment dat je Eenheid ervaart, zingt de grondtoon der waarheid binnenin je wanneer je spreekt. “Ervaar Mij. Wees wat je bent. Zodra je probeert te zijn wat je bent, ervaar je wie je bent, waarom je bent. Mensen reageren daarop. Maar als je probeert de waarheid te verdraaien of er geld uit te slaan, dan raakt ze zó vervormd dat mensen de aandacht zullen verliezen.” (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

De meeste mensen hebben zowel begoochelingen als illusies. Illusies hebben te maken met ideeën, met mentale gedachtevormen. Iedereen heeft ze. Het mentale lichaam van de wereld, het mentale gebied, is gevuld met miljarden gedachtevormen – enorm grote, kleine, steeds groeiend, altijd veranderend. Dat zijn mentale gedachtevormen.
Er zijn ook astraal-emotionele gedachtevormen; zij hebben meer betrekking op de werking van de emoties. Bij emotionele gedachtevormen ervaren we een gevoel, een sensatie, en daar hechten we een betekenis aan. Die betekenis, als die niet echt is, is begoocheling. Je kunt alleen weten of het begoocheling is door het mentale lichaam erop in te laten werken. Begoocheling wordt overwonnen door het licht van de ziel via het mentale lichaam op de begoocheling te laten schijnen. Het inzicht van het mentale lichaam moet gebruikt worden om de begoocheling te overwinnen. Het licht van de ziel, dat de intuïtie is, moet gebruikt worden om de mentale gedachtevormen te overwinnen die illusie zijn. Ze zijn illusoir of ze zijn echt. De waarheid bestaat altijd, die hoef je niet te ontdekken. Als je geen begoocheling hebt, ervaar je geen begoochelde gevoelens; dan zijn je gevoelens echt. Dan komen ze uit het hart en niet uit de zonnevlecht; dan zijn ze geen misbruik van astrale energie. Als de ideeën echt zijn, komen ze van de ziel en zijn ze creatief, openbarend, verlichtend. Als ze illusoir zijn, zijn ze onecht. Er is intuïtie, het licht van de ziel, voor nodig om de onechtheid ervan te laten zien. (Benjamin Creme, De Kunst van het Leven)

Wanneer je het ene denkt, iets anders zegt en weer iets anders doet, verdwaal je. Eerlijkheid in denken leidt tot eerlijk spreken en eerlijk handelen. Deze harmonie leidt tot vrede en geluk. “Of je een dief bent of een heilige, je kunt nu meteen beginnen.” (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Wanneer de mensen de Christus zien en Zijn Discipelen, de Meesters van Wijsheid, zullen ze inzien hoe noodzakelijk de vele benaderingen van de waarheid zijn, omdat ze zullen beseffen hoe oud de mens is, hoe uiteenlopend zijn ervaringen en verwachtingen door de eeuwen heen, en op hoeveel verschillende manieren mensen ideeën in zich opnemen. Ook zullen zij iets gaan begrijpen van de innerlijke eenheid achter de uiterlijke verscheidenheid.
De mensen zullen zelf ontdekken dat aan de ideeën en leringen een Plan ten grondslag ligt; dat elke lering de formulering is van slechts één fragment van het Plan; dat het Plan de uitdrukking is van de scheppende Wil van God en als zodanig voortdurend in verandering is. Hoe zou één groep, één vereniging of instelling dan de Waarheid voor alle tijden kunnen belichamen?
… Zoek in je broeders benadering dat wat verenigt. Weet dat achter alles de Christus staat met zijn Discipelen. Onthoud dat de ene Waarheid alle benaderingen bezielt en dat niets dan het denken van de mens verdeeldheid schept. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De noodzaak van synthese’)

Mijn Meesters kennen de problemen waarmee de mens thans kampt; de oplossingen liggen eveneens binnen Hun bereik. Laat Hen leiden, Mijn vrienden, en jullie het eenvoudige pad van Vreugde, Eenvoud en Waarheid tonen. Een nieuwe Wet daalt neer. Een nieuwe Waarheid wordt de mens bekend. De Wet is Liefde; de Waarheid, Mijn vrienden, is Broederschap. Mijn Missie zal waarborgen dat die Wet en die Waarheid tot uitdrukking zullen komen. Dit beloof Ik jullie, en zo zal het zijn. (Maitreya, uit Boodschap nr. 43)

Geloof betekent natuurlijk niet blinde aanvaarding en overtuiging. Integendeel, wáár geloof ontstaat slechts dan, wanneer de intuïtie, de stem van de ziel, een innerlijk weten opwekt en het hart je vertelt, boven elke twijfel verheven: dit is waar. Wanneer dat ogenblik komt, omhels dan stevig deze nieuw ontdekte waarheid, en houd je eraan.
Als de stemmen van jaloezie en twijfel je bestoken, houd je dan onverstoorbaar bij je taak. Weet dat je denkvermogen jou toebehoort en dat niemand het recht heeft je te vertellen wat jij moet denken. (Benjamin Creme’s Master, uit ‘De oproep tot dienstbaarheid’)

Iedere leraar geeft zijn leringen voor een bepaalde tijd en plaats. In essentie behelzen al deze verschillende leringen de ene waarheid; alleen hun nadruk en betekenis liggen anders voor verschillende tijden, plaatsen en volkeren. Hun overeenkomst ligt in de openbaring van de eenheid van al het leven. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. I)

Ik ben de Bewaker van Gods Plan. Ik ben de Nieuwe Richting. Ik ben de Weg voor alle mensen. Ik bewaar de Geheimen van Weleer. Ik schenk Gelukzaligheid. Ik schep het verlangen naar Waarheid. Ik maak alle mensen Eén. Ik kom Mijn Waarheid via de mens verwezenlijken. Ik ben de Heiland van Weleer. Ik ben de Leraar van het Nieuwe. Ik ben de Gids voor de Komende Tijd. Ik ben de belichaming van de Wet. Ik ben de Waarheid zelf. Ik ben jullie Vriend en Broeder. Ik ben jullie Zelf. (Maitreya, uit Boodschap nr. 70)

Elke handeling die je verricht, moet worden gedaan volgens deze drie beginselen: eerlijkheid in denken, oprechtheid van geest en onthechting. Elke handeling die wordt verricht met oneerlijkheid in denken, een onoprechte geest en gehechtheid is destructief. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

… Maitreya zal de gedachten van de mensen leiden naar de Waarheid die Hij brengt en is. Aldus zal Maitreya de mensen hun dwalingen tonen en de oplossing voor hun dilemma, en aldus zullen de mensen de balans opmaken van hun toestand en, in toenemende aantallen, zich bewust worden van de Waarheid van Zijn raad.
Steeds meer zullen de mensen inzien dat Maitreya’s leiding de enige weg is om het geluk en de vrede te bereiken waar allen innerlijk naar hunkeren. Tot dan toe belemmerd door angst, zullen zij in Zijn eenvoudige Lering het antwoord vinden op al hun vrees en zorgen.
Vanzelfsprekend zal niet iedereen in Maitreya de raadgever vinden die zij zoeken. Voorwaar, velen zullen in Zijn Lering alles vinden wat zij vrezen en haten. Geleidelijk echter, zal de bezieling van hen die op Zijn eenvoudige woorden van Waarheid kunnen reageren en ernaar handelen miljoenen naar Zijn doel van Rechtvaardigheid en Vrede leiden. Zijn Lering, ofschoon eenvoudig, zal doordringen tot in het hart van al diegenen in wie liefde nog niet is uitgedoofd. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De Eenheid van de mensheid’)

Wanneer het denken rustig is, vrij van dogmatische gezichtspunten, zal het de waarheid opnemen. “Als je de waarheid van iets wilt vaststellen, praat dan met een kind.” (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Maitreya leert de swami’s in Zijn omgeving: “Ik ben met jullie. Als mensen niet tot bepaalde waarheden in het leven zijn gekomen, geef hun deze waarheden dan vrijelijk, maar zeg niet dat ze van jezelf komen.” “Hetzelfde Licht waar jij uit voortkwam, bestaat in de slang, in de berg, in water, in vuur, enzovoort. Als dit alles hetzelfde Licht gemeen heeft, hoe kun je dan zeggen dat het één belangrijker is dan het ander?” Het besef van deze waarheid schept een gevoel van eenheid, van harmonie. “Aangezien deze waarheid voor ieder mens hetzelfde is, kun je in die wetenschap dan nog vergelijkingen maken? Of proberen elkaar te overheersen? Nee. In plaats daarvan zul je elkaar respecteren.” (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Mijn Meesters zullen jullie eveneens dienen, zullen jullie leren om samen te leven in ware broederschap, in rechtvaardigheid en harmonie. Vergeet niet, Mijn broeders, dat jullie één zijn, dat de Vader van het Al jullie heeft geschapen naar Zijn goddelijk evenbeeld, dat door jullie heen hetzelfde gezegende licht van Liefde en Waarheid schijnt.
De tijd komt, Mijn vrienden, dat het Licht der Waarheid overal om je heen zal stralen, dat de mens zijn broeder in zijn hart zal sluiten en hem zal kennen als zichzelf. Laat Mij jullie leiden, Mijn vrienden, tot die gezegende toestand. Zeg ja tegen Mijn Wederkomst. Zeg ja tegen Mijn Komst, en wees omhuld door de zegen van Mijn Liefde. (Maitreya, uit Boodschap nr. 51)

Mensen zijn bang fanatiek te worden. Het gevaar is in werkelijkheid niet fanatisme maar inertie. Het is erg moeilijk voor groepen die Maitreya niet direct ervaren hebben, om jaar in jaar uit een hoog niveau van activiteit te handhaven met betrekking tot Zijn wederverschijning. Het is waar dat Transmissie-meditatie en je persoonlijke meditatie je helpen een hoog niveau van betrokkenheid te bewaren. Maar het vereist wel geloof. Als je geen geloof hebt, is het gewoon hopen op en geloven in Maitreya’s aanwezigheid, tegen alle verwachtingen in; dan werk je tegen de draad in. Je moet het wéten.
Als je niet de persoonlijke ervaring hebt dat Maitreya echt bestaat en er is, dan zal het moeilijk zijn. Maar nogmaals, er zijn steeds meer bewijzen dat Hij er is. De uiterlijke tekenen nemen met de week toe, dus het wordt makkelijker dan ooit dat als een hypothese te aanvaarden en te werken alsóf het waar is (wat sowieso het enige is dat je kunt doen). Het is eigenlijk een kwestie van jezelf toespreken en zeggen: “Wat wil ik nu echt dat hiermee gebeurt?” Als het je wat zegt, als het voor je gevoel waar is (zelfs al weet je het niet absoluut zeker) en je neemt het als hypothese aan en werkt vanuit die hypothese, dan bewijzen de gebeurtenissen, de ervaring zelf dat het waar is. Dan merk je dat de energie van Maitreya door je heen stroomt en dat kun je niet tegenspreken. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

Aloude gewoonten van verdeeldheid en afgescheidenheid zijn diepgeworteld, terwijl angst en bijgeloof miljoenen mensen in de ban houden. Maar nooit eerder in de geschiedenis van de wereld is er een Leraar gekomen die beter was toegerust voor Zijn taak. Maitreya is gekomen om te strijden tegen onwetendheid en angst, verdeeldheid en gebrek. Zijn wapens zijn geestelijk inzicht, kennis en liefde; Zijn blinkende wapenrusting is de Waarheid Zelf. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De Mensenzoon’)

Mijn Komst zal deze wereld transformeren, maar het belangrijkste herstelwerk moet worden gedaan door jullie. Ik ben slechts de Architect van het Plan. Jullie, vrienden en broeders, zijn de bereidwillige bouwers van de Stralende Tempel der Waarheid. Ik zal jullie de Sleutel geven tot die Tempel; en door daar binnen te gaan, zullen jullie God kennen. (Maitreya, uit Boodschap nr. 65)

De onderwijskundige systemen die de mensheid nodig heeft, moeten gebaseerd zijn op de innerlijke waarheid dat de mens een ziel is die zich op dit niveau uitdrukt als de persoonlijkheid. Onderwijs moet gericht zijn op die waarheid en niet op het volproppen van kinderhoofden met informatie om ze toe te rusten als radertjes in een verouderde machine. (Benjamin Creme, De Wederverschijning van de Christus en de Meesters van Wijsheid)

Gelukkig kan niets de triomf van Zijn doel verhinderen, want Zijn doel en de noden van de mens zijn één. Wanneer de mensen dit inzien, zullen ze zich aan Zijn zijde scharen en aandringen op de veranderingen die Hij bepleit. Zo zal een speerpunt van Waarheid gevormd worden, gericht op het rottende hart van het oude bestel. Velen zullen in Hem de Heiland van Weleer zien; anderen zullen Hem herkennen als de Vertolker van het Nieuwe. Ongeacht hun gezichtspunt, zullen de mensen zwaaien met Zijn Banier: Waarheid en Broederschap, Gerechtigheid en Vrede. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Alles zal goed komen’)

Velen zijn er thans die de noodzaak van verandering toegeven, maar verzetten zich niettemin. Velen zijn er thans die de afbrokkeling van de oude en versleten wereld van het verleden zien, maar klampen zich vast aan de oude vormen. Maar onder de volkeren wordt een nieuwe stem gehoord: de stem van Waarheid, die de hoop en de belofte van de Nieuwe Tijd in zich draagt. Deze stem zal steeds meer invloed hebben op het denken van de mensen, want het is de stem van God, die door de mensen spreekt.
Mijn Meesters zijn onder jullie en zullen jullie de weg wijzen; Ikzelf zal leiden. Is het mogelijk dat jullie deze leiding, deze kans om je te verheffen en vooruit te gaan, zullen afwijzen? Nee, Mijn vrienden, dat denk Ik niet. Ik zal jullie tonen dat de weg voor de mens de weg is van broederschap, van nauwe samenwerking, van wederzijds vertrouwen en dienstbaarheid. Dit is de enige weg. Al het andere heeft gefaald. Mijn vrienden, tenzij de mens dit kan, zal hij op deze Aarde ophouden te bestaan. Ik dreig niet, maar spreek eenvoudig de waarheid. Er rest slechts weinig tijd om het evenwicht in de natuur en de wereld te herstellen. (Maitreya, uit Boodschap nr. 12)

Dit laat zien hoe de Hiërarchie de wereld ziet. De Meesters zien de begoochelingen, de werkelijkheid. Zij zien en weten dat wat we zien heel erg verschilt van de waarheid. De waarheid is niet zichtbaar voor de ziel, omdat de persoonlijkheid de ziel niet in staat stelt de waarheid te zien. We hebben de waarheid verborgen.
We zien het denkbeeld. Op basis van onze loze taal, ons gebrekkige onderwijs, onze onwetendheid, gebrek aan begrip, interpreteren we dingen volgens de ‘norm’, het academische standpunt, het aanvaarde begrip, of het nu gaat om politiek, godsdienst of wetenschap.
Met andere woorden, we aanvaarden de status quo. Dat komt omdat we bang zijn veranderingen aan te brengen. We zijn bang om te veranderen en derhalve zien we de noodzaak van verandering niet. We bedekken de noodzaak van verandering, de werkelijkheid die er is, de ware toestand van de wereld, de pijn, het lijden, de onzekerheid van de wereld. Ik doel niet alleen op terrorisme, maar op de onzekerheid van het bestaan, inclusief natuurlijk tegenwoordig het terrorisme, want we willen het niet zien. Het is te verstorend, te beangstigend, en daarom bedekken we het met illusie. We vullen elk fragment van het leven met illusie.
We doen het als groepen, in politieke partijen, als overheden. Alle hebben hun eigen manier om te functioneren met deze truc om de waarheid toe te dekken. Wat is de oplossing? Hoe kunnen we hier uitkomen?
De Meester DK zegt dat illusie alleen kan worden overwonnen door de intuïtie.
“Het is middels meditatie en de techniek van gedachtebeheersing dat de denkers van de wereld zullen beginnen de wereld van illusie te ontdoen. Vandaar de toenemende belangstelling voor meditatie, naarmate men zich steeds meer bewust wordt van het gewicht van de wereldbegoocheling, en vandaar het cruciale belang van juist begrip van de wijze van gedachtebeheersing.… Alleen de intuïtie kan illusie verdrijven, en vandaar de noodzaak van het opleiden van intuïtieve mensen.”
De intuïtie is het licht van de ziel, het buddhische niveau van de ziel dat direct door het denkvermogen werkt. Wanneer het denkvermogen bevrijd is van illusie, kan buddhi of intuïtie zich openbaren. Wanneer intuïtie of buddhi zich openbaart, bevrijdt het automatisch het denken van het individu van al deze illusies. Het is als het schoonmaken van je huis. Op een dag ga je naar binnen en zie je de spinnenwebben. Je hebt jarenlang elke dag in dat huis gewoond en je hebt nooit gezien dat er overal spinnenwebben zaten. Op een dag, wanneer je ziet dat er spinnenwebben zitten, neem je een ragebol en ga je schoonmaken.
Het vermogen dat we de intuïtie noemen is het volgende niveau van het denkvermogen dat ontwikkeld moet worden (Benjamin Creme, De Kunst van het Leven)

Mijn vrienden, de Waarheid staat in jullie midden. De Waarheid ligt in jullie hart. De Waarheid, Mijn vrienden, Mijn broeders en zusters, is Liefde en Samendelen, Rechtvaardigheid en Vrijheid. Breng die tot uitdrukking in je leven en je gemeenschap, en herstel het Plan van God. (Maitreya, uit Boodschap nr. 93)

Standvastigheid is leven vanuit het geestelijk niveau in jezelf, door je ziele-aspect te benadrukken. Ik bedoel niet dat je voortdurend tegen jezelf loopt te zeggen: “Ik ben een ziel, ik ben een ziel, ik moet eraan denken dat ik een ziel ben.” Helemaal niet. Standvastigheid is de voortdurende concentratie van alles wat je hebt in het hoogste licht der waarheid dat je hebt. Sta voor wat je gelooft, al dan niet terecht, maar sta er voor, wat je ook doet; bundel al je aandacht en al je aspiratie, en zet al je wilskracht achter de bevordering van dat idee, het ideaal of het doel of wat dan ook. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. I)

Hoe kan Maitreya de harten raken van de miljoenen die nodig zijn om van richting te veranderen? Het antwoord ligt in de kracht van Zijn energieën. Nooit eerder stond er een Leraar van een dergelijk vermogen voor de wereld. Met elk woord dat Hij uitspreekt, stroomt Zijn weldadige kracht van hart tot hart. Debat en discussie zijn zinloos en overbodig. Zijn Waarheid brengt de Waarheid in het hart van de toehoorder naar boven en in de smeltkroes van hun gedeelde goddelijkheid wordt deze erkend als de Waarheid Zelf. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De goddelijkheid van de mens’)

Wanneer jullie Mij zien en horen, zullen jullie beseffen dat je de Waarheden die Ik uitspreek al lange tijd kent. In jullie hart ligt Gods Waarheid. Deze eenvoudige Waarheden, Mijn vrienden, liggen ten grondslag aan alle bestaan. Samendelen en Rechtvaardigheid, Broederschap en Vrijheid zijn geen nieuwe concepten. Sinds de dageraad der tijden heeft de mensheid haar aspiraties verbonden aan deze wenkende sterren. Nu, Mijn vrienden, zullen wij ze in de wereld verankeren. (Maitreya, uit Boodschap nr. 105)