Trends - april 2010

2010: Jaar van de Biodiversiteit

Iedereen is uitgenodigd deel te nemen aan een campagne om te helpen de hulpbronnen van de aarde te beschermen, nu de Verenigde Naties 2010 hebben uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Biodiversiteit.
Biodiversiteit gaat door menselijk handelen in steeds sneller tempo verloren – milieuverontreiniging, uitbuiting van onze natuurlijke hulpbronnen, veranderend gebruik van land zijn hiervan enkele voorbeelden. “Dit verarmt ons allen en verzwakt het vermogen van de ecosystemen waarvan we afhankelijk zijn om het hoofd te bieden aan toenemende bedreigingen als klimaatverandering,” aldus de VN in de introductie bij de campagne.
In 1992 werden 150 wereldleiders het eens over een strategie om het verlies aan biodiversiteit  tot staan te brengen, hetgeen resulteerde in de Overeenkomst inzake Biologische Diversiteit. De opdracht daarvan was een manier te vinden om een evenwicht in stand te houden tussen de bescherming van de hulpbronnen van de planeet en het tempo waarin de mens zich economisch ontwikkelt. Als doel werd gesteld om de hoeveelheid biodiversiteit die eind 2010 verloren zou zijn ‘significant’ te verminderen en de VN doen een beroep op regeringen, ondernemingen en de gewone burger om nu maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat dit wordt bereikt. Het legt een grote mate van verantwoordelijkheid bij mensen om de vernietiging van biodiversiteit tot staan te brengen.
“De uiteindelijke besluitvormer wat betreft biodiversiteit is de individuele burger,” stellen de VN. “De kleine keuzen die mensen maken hebben tezamen een grote inwerking, omdat individuele consumptie het verdere verloop aandrijft, dat op zijn beurt gebruikmaakt van de natuur en deze vervuilt. Door de producten die men koopt en het overheidsbeleid dat men steunt zorgvuldig te kiezen, kan het grote publiek een begin maken de wereld koers te laten zetten richting duurzame ontwikkeling. Regeringen, ondernemingen en anderen dragen verantwoordelijkheid om het publiek te leiden en te informeren, maar uiteindelijk zijn het de individuele keuzes, die miljarden malen per dag gemaakt worden, die het zwaarste tellen.” (Bron: www.positivenews.org.uk; www.cbd.int/2010)

Bloom Box brandstofcel onthuld

Het bedrijf Bloom Energy Corporation uit Californië heeft zijn Bloom Energy Server, ofwel de ‘Bloom Box’, op de markt gebracht, een brandstofceltechnologie die volgens het bedrijf op locatie tegen een lage kostprijs elektriciteit produceert en bovendien de uitstoot van kooldioxide (CO2) aanmerkelijk vermindert. De brandstofcel bestaat uit stapels keramische schijven die, samen met een metalen plaat tussen alle schijven, bedekt zijn met een gepatenteerde inkt. Aan één kant van de cel wordt zuurstof toegevoerd, en aan de andere kant brandstof zoals aardgas of biogas (gewonnen uit de afbraak van organisch materiaal zoals GFT-afval). De zuurstof en brandstof vermengen zich in de cel en veroorzaken een chemische reactie die elektriciteit oplevert. Er is geen verbranding van brandstof vereist en er zijn ook geen elektriciteitskabels van een externe bron nodig.
Ondanks het feit dat de Bloom Box op aardgas loopt, een fossiele brandstof, vermindert deze de uitstoot van CO2 gemiddeld met zo’n 50 procent, in vergelijking met elektriciteit die in de VS wordt geproduceerd. De CO2-reductie wordt groter, tot wel 100 procent, wanneer de Bloom Box op duurzame brandstoffen zoals biogas loopt.
De Bloom Box kan elektriciteit opwekken tegen een lage kostprijs van slechts 8 cent per kilowattuur, wat minder is dan de meeste commerciële elektriciteit die in de VS wordt opgewekt. De prijs is inclusief federale en staatssubsidies voor ‘groene’ technologie. Eén brandstofceltegel genereert voldoende elektriciteit om een gloeilamp van energie te voorzien. Een stapel tegels ter grootte van een grote baksteen kan een huis van energie voorzien. Een unit ter grootte van een koelkast kan energie leveren voor een klein kantoorpand of 100 huizen in de VS.
De Bloom Box is gedurende het afgelopen jaar succesvol getest door verschillende bedrijven en instituten – inclusief Google, Federal Express, Wal-Mart, eBay, Staples, de luchthaven van San Francisco en de CIA. John Donahoe, algemeen directeur van het internetbedrijf eBay, zegt dat hun vijf Bloom Boxen het bedrijf in negen maanden 100.000 Amerikaanse dollar aan elektriciteitskosten hebben bespaard. Hun boxen werken op biogas dat uit GFT-afval wordt gewonnen, en zijn bijgevolg CO2-neutraal.
Er zijn nog wel vragen over de duurzaamheid, betrouwbaarheid en de kosten van de Bloom Boxen op de lange termijn. De boxen die momenteel getest worden, kosten tussen de 700.000 en 800.000 dollar per stuk. Het is de bedoeling om voor huishoudens units te produceren die minder dan 3.000 dollar per stuk kosten. De uitvinder van de Bloom Box, K. R. Sridhar, zegt dat hij hoopt dat deze technologie niet alleen elektriciteit zal leveren aan grote ondernemingen maar ook aan woningen, en zelfs aan afgelegen dorpen in ontwikkelingslanden. “We weten dat we de prijs verder omlaag kunnen brengen, zodat ieder energie-arm land zich Bloom-energie kan veroorloven.” (Bron: CBS nieuws; grist.org; news.cnet.com)