De kunst van Zelf-verwerkelijking (deel 1)

een compilatie (ingekort)

Hier volgt een selectie uit uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s Leringen De Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, met betrekking tot het thema ‘de kunst van Zelf-verwerkelijking’.

“Wees wat je bent. Volg elkaar niet na. Als je eerlijkheid in denken, oprechtheid van geest en onthechting beoefent, zul je je Zelf kennen, zul je Mij kennen, zul je de Heer kennen.” (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Maitreya zegt dat Hij is gekomen om de mensheid de kunst van Zelf- of God-verwerkelijking te leren. Hij stelt de mensheid gelijk aan het Zelf, en het Zelf aan God. Hij zegt: “Jij bent het Zelf, een onsterfelijk wezen.” Onze pijn, zegt Hij, ons lijden, onze problemen, zijn het gevolg van het feit dat we onszelf met van alles identificeren behalve met het Zelf, het onsterfelijke wezen waarvan wij de stoffelijke weerspiegeling zijn. Hij zegt: “Vraag jezelf af: ‘Wie ben ik?’” Je zult zien dat je je vereenzelvigt met het fysieke lichaam. We kijken in de spiegel en zeggen: “Dat ben ik.” Op deze manier zijn we onderworpen aan alle beperkingen van het fysieke lichaam. Het lichaam is sterfelijk, het leeft maar zo lang en dan gaat het dood. Dan moeten we opnieuw incarneren in een nieuw lichaam. Het is dus niet mogelijk dat we het fysieke lichaam zijn, dat is slechts een voertuig.
Of we vereenzelvigen ons met onze gevoelens, onze waarnemingen, onze energie, onze emoties. Dat zijn wij niet: gisteren waren ze er niet en morgen zijn ze er misschien niet meer. Ze zijn vluchtig, nooit hetzelfde. Als we een onsterfelijk Wezen zijn, is het niet mogelijk dat we dat zijn. Of we vereenzelvigen ons met ons denken, met de creaties van ons denken, ons geheugen. We denken dat we meneer of mevrouw zus-en-zo zijn, met zoveel kinderen. Dat zijn wij niet, dat is ons geheugen, de schepping van het denken. We zeggen dat we christen, hindoe, moslim, boeddhist zijn. Dat zijn wij niet. Dat is een geloofsovertuiging, een ideologie. Wij zijn een onsterfelijk Wezen en daarom niet onderworpen aan de beperkingen van het fysieke lichaam, het emotionele lichaam of het denkvermogen. We zijn geen fascist, democraat, christen of boeddhist. Dat zijn alle constructies van het denken. Wij zijn, meer dan alle vergankelijke overtuigingen, bovenal een onsterfelijk Wezen.
Hoe kunnen we dat onsterfelijke Wezen worden, hier en nu op het fysieke gebied? Maitreya zegt dat Zijn manier de meest directe is, de manier van groeiend bewustzijn. Hiervoor moeten we drie houdingen beoefenen. Ten eerste, eerlijkheid in denken. Bijna niemand is eerlijk in zijn denken. Het is niet slechts een kwestie van eerlijk zijn en niet stelen van anderen. Iedereen denkt het ene, zegt iets anders en doet weer iets anders. Voor eerlijkheid in denken moet er één rechte lijn lopen van wat we denken naar wat we zeggen en wat we doen. Ten tweede, oprechtheid van geest – zijn wie we zijn, verschillend en individueel. Niet proberen op iemand anders te lijken, geen andere mensen nadoen, maar uit het hart tot het hart spreken. Niet iets zeggen om anderen een onjuist beeld van onszelf te geven, anderen manipuleren zodat ze ons bewonderen of ons aardig vinden. Het is eerlijk zijn in onszelf, oprecht. Maar weinig mensen zijn werkelijk innerlijk oprecht. De derde houding is het beoefenen van onthechting. Onthechting is de gewaarwording dat we niet het lichaam zijn, het gevoel of het denken, onszelf geleidelijk onthechten van dat soort vereenzelviging. Als we bijvoorbeeld aan onze emoties gehecht zijn en iemand levert ons een streek, dan zullen we hoogst verontwaardigd en woedend reageren; dan zijn we niet onthecht. Als we onthecht zijn, zullen we niet zo verontwaardigd en kwaad op dergelijke smaad reageren.
In de praktijk zien we dat deze drie houdingen elkaar versterken. Hoe bewuster we worden, hoe eerlijker we worden, hoe oprechter. Hoe oprechter we worden, hoe eerlijker we kunnen zijn. En hoe oprechter en eerlijker we worden, des te onthechter we worden. Hoe onthechter we worden, hoe oprechter en eerlijker we worden. Ze werken op elkaar in, als gist.
Wanneer Maitreya openlijk in de wereld onderricht geeft, Zichzelf bekend heeft gemaakt en met Zijn programma van stimulans en begeleiding op het politieke en economische vlak is begonnen, zal Hij de mensheid ook de kunst van Zelf-verwerkelijking leren. Hoe meer we deze drie houdingen beoefenen, hoe meer Zelf-bewustzijn zich ontwikkelt. Hoe meer Zelf-bewustzijn zich ontwikkelt, hoe meer Zelf-verwerkelijking mogelijk wordt. Zelf-bewustzijn leidt tot Zelf-verwerkelijking. Wat is Zelf-verwerkelijking? Het is geen religie, ideologie of geloof. Het is het doel van het leven dat ons, eenmaal bereikt, tot een Meester maakt. Alle Meesters zijn Zelf-verwerkelijkte mensen. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

“Je bestemming is vrijheid. Niemand wordt ‘in zonde geboren’. Eerder kun je zeggen dat het Zelf onderhevig is aan conditionering gedurende het evolutieproces. Het proces van evolutie is het Worden.
“Wanneer je de drie beginselen volgt van eerlijkheid in denken, oprechtheid van geest en onthechting, zal de evolutie op natuurlijke wijze plaatsvinden. Je ‘tweede natuur’ is een geconditioneerde natuur, maar beoefening van de drie beginselen zal je bevrijden van conditionering. Niemand is ‘veroordeeld’ tot conditionering.
“Ga alsjeblieft niet zomaar ergens van uit. Dat resulteert alleen maar in een ‘zachte landing’ die het denken tevreden stelt. -Ismen zijn net tabletjes die het denken af en toe een pauze in het leven gunnen. Denken, geest en lichaam voelen zich dan een beetje ‘high’, een beetje gelukkig. Maar de realiteit van het leven kan nooit worden begrepen door middel van -ismen. Ze kan alleen worden ervaren. Ervaring en visie gaan hand in hand.” (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

De meeste mensen denken het ene, zeggen iets anders en doen weer iets anders. Er loopt geen rechte lijn van hun gedachten naar hun daden. Dit leidt tot verwarring en destructiviteit. Dat is geen eerlijkheid in denken. Eerlijkheid in denken leidt tot eerlijk spreken en eerlijk handelen. Vanuit een dergelijke harmonie kunnen vrede en geluk bereikt worden.
Oprechtheid van geest betekent dat je niet andere mensen imiteert, dat je niets voorwendt, niet probeert anders te lijken dan je bent. Oprechtheid van geest is jezelf niet de uiterlijkheden van iemand anders aanmeten, niet je favoriete film- of popster imiteren. Het is gewoon jezelf zijn.
Als je kunstenaar bent, schrijver of dichter, is het interessantste wat je kunt zijn jezelf, niet iemand anders via jou. Op imitatie in de kunst en muziek wordt neergekeken. Op imitatie in het leven wordt om de een of andere reden niet neergekeken, maar het is net zo belangrijk. Kunst, muziek of literaire expressie maken deel uit van de levensuitdrukking. Dit is beslist net zo waardevol en persoonlijk, en moet even origineel zijn, als jijzelf bent. Iedereen is uniek. Je moet uitdrukking geven aan die uniekheid. Dat betekent niet dat je alles moet doen wat ingaat tegen wat normaal is en geaccepteerd wordt, maar het betekent wel dat je jezelf moet zijn.
Wanneer je Maitreya ziet, zul je zien dat Hij direct vanuit Zijn hart tot het jouwe spreekt. Jouw hartchakra zal resoneren in reactie op wat Hij te zeggen heeft. Het zal zó zuiver, zo volkomen, wezenlijk waar zijn. Je zult geen moeite hebben om te accepteren wat Hij zegt, want het zal tot de kern van je wezen doordringen. Daarom is de verwachting dat wanneer Hij Zich eenmaal openlijk tot de wereld richt, het niet lang zal duren voordat Verklaringsdag plaatsvindt. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Maitreya zegt: “Je hebt denken, geest en lichaam gekregen om Mijn Wezen en Worden uit te drukken in gedachte, woord en daad. Alles wat je doet met oneerlijkheid in denken, een onoprechte geest en gehechtheid, is destructief. Wanneer je het ene denkt, iets anders zegt en weer iets anders doet, verdwaal je. Eerlijkheid in denken leidt tot eerlijk spreken en eerlijk handelen. Deze harmonie leidt tot vrede en geluk.” “Of je nu een dief bent of een heilige”, zegt Maitreya, “je kunt nu beginnen.” Maar, zo vraagt men, “Hoe beginnen we? Hoe beoefenen we oprechtheid?” Denk dan aan de uitdrukking ‘met iemand van hart tot hart spreken’, antwoordt Maitreya. Wat betekent dat? Het betekent dat je jezelf uitdrukt zoals je werkelijk bent, dat je communiceert vanuit het centrum – jouw centrum – het Zelf. Beoefen dit. Het zal jou en degenen om je heen veranderen. Het hart wordt nooit bezoedeld of aangeraakt, het is de zetel van de ziel. Het is het denkvermogen dat ons op een dwaalspoor brengt. Vrede, gelukzaligheid, geluk en gratie zijn de hoedanigheden van het hart. “Door af te stemmen op de ‘gevoelens van het hart’ ben je in staat je natuurlijke onschuld te ervaren, de onschuld die je had als kind. ‘Visualiseer’ het hart niet. Want dat is alleen maar het denken dat probeert met een fakkel de bron van licht te vinden.” (Maitreya, Maitreya’s Missie, dl. II)

Eerlijk, oprecht en onthecht zijn, is eenheid ervaren met God. Maar vaak wordt deze eenheid door mensen geïnterpreteerd als eenzaamheid en iets om bang voor te zijn.
Toch is het gevoel van eenzaamheid de ultieme verhulde zegen, omdat het toont dat iemand eenheid met de Heer nadert. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Dat Zelf is een onsterfelijk geestelijk Wezen. Het weerspiegelt zich als een menselijke ziel, die zich op haar beurt op dit niveau weerspiegelt als de menselijke persoonlijkheid. Het pad van evolutie behelst de hereniging van de persoonlijkheid met de ziel, en van de ziel met de Vonk van God, het Goddelijke Zelf. Hoe onthechter je bent, hoe beter dit kan plaatsvinden. Maitreya zegt: “Wanneer je onthecht bent, wordt alles mogelijk. Wanneer je gehecht bent, zul je Mij niet kennen. Daar kan Ik niet zijn. Maar wanneer je onthecht bent, daar ben Ik altijd met je.”
Deze drie – eerlijkheid in denken, oprechtheid van geest en onthechting –, indien oprecht en vasthoudend beoefend, en het Gebed voor de Nieuwe Tijd kunnen een mens snel tot een nieuw begrip en een nieuwe ervaring van zichzelf brengen: nieuwe vrijheid, spontaniteit, directheid en groeiende afwezigheid van angst en conflict zullen zich laten gelden. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Onthechting betekent jezelf onthechten van de vereenzelviging met lichaam, denken en geest. Dat betekent niet dat je tegen jezelf moet zeggen: “Ik mag geen emoties voelen.” Veel mensen onderdrukken hun emoties. Je emoties te onderdrukken is net zo slecht als je er volledig aan over te geven. Wat je moet leren, is naar je emoties te kijken, zonder je er aan over te leveren en zonder ze de kop in te drukken. Onderdruk ze niet, maar kijk er gewoon naar, identificeer je er niet mee. Als je dat doet, raak je er van onthecht. Het is alsof je een ruimte creëert tussen jezelf en je emoties.
De meeste mensen identificeren zich onmiddellijk met hun emotie, wat die ook mag zijn. Dat hebben ze hun hele leven al zo gedaan en ze nemen het voor lief. Ze voelen elke negatieve emotie en denken dat het hun recht is om die te voelen. Sterker nog, sommige mensen denken dat het hun plicht is en ik vermoed dat veel psychologen hun patiënten vertellen dat het hun plicht is om hun emoties alle aandacht te geven. Het punt is dat je onthecht moet zijn, niet door je van het leven af te zonderen, maar door je er heel bewust van te zijn, serieus te kijken naar wat er gebeurt, maar je er niet mee te identificeren. Dat is moeilijk, omdat het een bepaalde mate van onthechting vergt om dit te kunnen doen; je moet er al zijn, voordat je er kunt komen! Maar er is slechts een beetje ruimte nodig om meer ruimte te kunnen creëren. De beste manier die ik ken om dit te doen, is het werk van Krishnamurti te bestuderen. Als je dat wat je leest in praktijk brengt terwijl je leest, creëer je die ruimte. Kijk naar wat je voelt, sta jezelf toe het te voelen, maar geef je er niet aan over, onderdruk het niet en probeer er niet vanaf te komen. Als je ertegen gaat vechten, is het net als met de beproevingen van Hercules; iedere keer wanneer hij het hoofd van de Hydra afhakte, kwamen er twee nieuwe voor in de plaats. Dat gebeurt ook als je je emoties onderdrukt. Wat je moet doen is ze opheffen, zoals Hercules dat uiteindelijk ook deed, en ze in het daglicht (licht van de ziel) houden; de Hydra stierf toen vanzelf. Kijk gewoon naar het gevoel en zeg: “Dat ben ik niet. Het was er gisteren niet, het zal er morgen niet zijn, het is niet mijzelf”; en dan zal het verdwijnen. Iedere keer dat je dit doet, verzwak je het. Je geeft er geen voeding aan. Telkens wanneer je je wel met iets identificeert, geeft jouw energie er voeding aan. Je energie stroomt naar datgene waarop je je aandacht richt en zo worden ook de emoties versterkt. Je moet het proces omkeren; de emotie zal dan een natuurlijke dood sterven door gebrek aan voeding. Onthechting is de manier om de eerlijkheid in denken en de oprechtheid van geest teweeg te brengen die Maitreya ons leert. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

Als je anderen volgt in plaats van jezelf te zijn, verlies je je vonk; je kunt het licht van individualiteit niet weerspiegelen. Zonder dat licht is er geen vooruitgang in het leven. Wanneer je het Zelf binnenin ervaart en je ontdekt dat je een onsterfelijke entiteit bent, volkomen onafhankelijk van denken, geest en lichaam, leer je om deze tempels van de Heer creatief en bewust te gebruiken. Genezingsprocessen volgen dan automatisch.
Daarom heeft Maitreya gezegd dat zelfs mensen met aids zullen genezen door gebed en door beoefening van eerlijkheid in denken, oprechtheid van geest en onthechting.
Zonder onthechting is er geen verlossing. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

….

De taak die voor jullie ligt is duidelijk: open de vensters van de ziel en laat het licht van de ziel je leven verlichten. Laat de kennis en het doel van de ziel zich uitdrukken door middel van de ontwaakte intuïtie. Ken de betekenis van mededogen en verspreid die liefde overal om je heen. Laat de wijsheid van je ziel alle illusies verdrijven en word een licht voor jullie broeders. Dat is de taak van ieder die het Pad van Licht wil gaan. Wek de intuïtie en zie duidelijk het Plan; wek de intuïtie en verdrijf de duisternis; wek de intuïtie en ban alle angst uit. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Rede en intuïtie’)

Niets behoort je toe. Alles behoort aan de Heer. Indien je eerlijk bent tegenover jezelf, ben je eerlijk tegenover de Heer. Wanneer je oprecht bent jegens jezelf, ben je oprecht jegens de Heer. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

“Het Zelf is oneindig. Bewustzijn is oneindig. Denken, geest en lichaam hebben een begin en een einde. Door onthechting ervaart het Zelf verschijnselen in denken, geest en lichaam, maar het raakt niet gehecht aan de wonderbaarlijke vermogens die denken, geest en lichaam bezitten.
De wetten van de schepping liggen in het denkvermogen. De universele energie ligt in de geest en het stoffelijk lichaam is het forum voor de materialisatie van de schepping.
Wanneer het Zelf Gods krachten waarneemt, is het in feite onthechting die het Zelf behoedt voor gevangenschap in de ketenen van het leven.
Onthechting is het beste ‘medicijn’. Het is zo effectief, dat het het Zelf immuun maakt voor de processen en werkzaamheid van denken, geest en lichaam.
Onthechting aanleren is een kunst. Een wetenschapper zal, met onthechting, de wetten leren van natuur- en scheikunde (de wetten van de schepping), en ze kunnen toepassen om dingen te scheppen die deel uitmaken van Gods werk. De kunstenaar zal, met onthechting, in staat zijn God te beschrijven door zijn eigen ervaringen.
Het is ieders bestemming om, eens, vrij te zijn van denken, geest en lichaam. Dat op zich wordt verlossing. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)

Stap voor stap, eeuw na eeuw, zal de mens een beschaving opbouwen die blijk zal geven van zijn groeiende uitdrukking van goddelijkheid; een cultuur waarin de schoonheid van de goddelijke schepping zich in al haar aspecten zal uitdrukken, een spiegel waarin de Goddelijke Idee in haar volle heerlijkheid zal worden weerkaatst.
Zo zal de mens zijn ware plaats innemen in het Goddelijk Plan voor de wereld. Zo zal hij, geïnspireerd door de Christus, deze door angst, dogma en haat verdeelde wereld omvormen tot een wereld waar de Wet van Liefde regeert, waar alle mensen broeders zijn, waar alles met betrekking tot de goddelijke aard de aandacht van de mens krijgt en zijn leven beheerst.
Zo zal de mens zijn dromen van goddelijkheid vervuld zien, zijn vermogens verwezenlijken en zijn bestemming bereiken. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De nieuwe beschaving’)

Het gebed voor de Nieuwe Tijd

Ik ben de schepper van het heelal.
Ik ben de vader en moeder van het heelal.
Van mij is alles gekomen.
Tot mij zal alles weerkeren.
Denken, geest en lichaam zijn mijn tempels,
ter verwerkelijking voor het Zelf
van mijn opperste Wezen en Worden.

Benjamin Creme schrijft: Dit gebed voor de Nieuwe Tijd, gegeven door Maitreya, de Wereldleraar, is een krachtige mantra, of affirmatie, met een aanroepende werking. Door gebruik van dit gebed leren we inzien dat de mens en God één zijn en dat er geen onderscheid bestaat. Het “Ik” in dit gebed is het Goddelijk Beginsel dat aan de hele schepping ten grondslag ligt. Het Zelf komt voort uit, en is identiek aan, dit Goddelijk Beginsel.

De krachtigste manier om deze mantra te gebruiken is de woorden te zeggen of te denken met de gerichte wil, waarbij de aandacht op het ajna-centrum (tussen de wenkbrauwen) wordt gehouden. Wanneer de betekenis van de begrippen tot het denken doordringt en tegelijkertijd de wil wordt ingeroepen, komen deze begrippen tot leven en krijgt de mantra zijn werkzaamheid. Door het gebed dagelijks serieus te gebruiken, zal in u een besef groeien van uw ware Zelf. (Maitreya’s Leringen – De Wetten van het Leven)