Broederschap (deel 1)

een compilatie (verkort)

Hier volgt een selectie uit uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s Leringen — de Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, met betrekking tot het thema Broederschap. (Ingekort — zie voor de integrale tekst Share Nederland, juli/augustus 2010)

Ik wil jullie graag een nieuwe manier van leven tonen, een manier, gebaseerd op de innerlijke broederschap der Mensen, op hun vermogen om lief te hebben en samen te delen, en op hun wezenlijke goddelijkheid. Het proces naar goddelijkheid is eenvoudig, natuurlijk en vrij toegankelijk voor alle mensen. Het is het proces van het vrijmaken van die God, Die van stonde af aan in jullie heeft gehuisd. (Maitreya, uit Boodschap nr. 28)

Met ingehouden adem wacht de mensheid op de verschijning van de Avatar. Of ze het nu weten of niet, miljoenen mensen staan gereed om de Leraar te ontvangen, de Onthuller van nieuwe Waarheden, de waarborg voor de toekomst en de goddelijkheid van de mens… Zijn oproep tot Rechtvaardigheid, Vrede en Broederschap zal dan onder de naties gehoord worden, en getuigen van Gods zorg voor het welzijn van allen. Zijn stem zal de volkeren herinneren aan hun oorsprong en bestemming en hen, in vertrouwen, leiden voor de voeten van God. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De Avatar’)

De wederkomst van de Christus in verband met de mensheid gaat in wezen over de geboorte van het Christus-beginsel in het hart van de hele mensheid. Daardoor ontwaakt het liefde-aspect, waarmee samendelen en rechtvaardigheid, kortom juiste verhoudingen, in de komende tijd zullen worden gegarandeerd. Juiste verhoudingen komen niet vanzelf tot stand. De mensheid moet ervoor zorgen. Het ontwaken door Maitreya van het Christus-beginsel in het hart van de hele mensheid is de methode waarlangs Zijn belangrijkste taak, op het astrale vlak, wordt uitgevoerd. Dit zal de hartreactie van de mensen galvaniseren en hen bewust maken van niet alleen de noodzaak van broederschap, maar ook van de werkelijke uitdrukking van broederschap, en daarmee van samendelen, rechtvaardigheid, vrede en vrijheid voor alle mensen overal. Dit zal de werkelijkheid van de identiteit van alle mensen aantonen als potentiële Zonen van God, met evenveel recht op de liefde en bescherming van God en op de gaven van God, het voedsel, de grondstoffen, de technologie en alles wat we in de ontwikkelde wereld zo vanzelfsprekend vinden, maar dat zo schrijnend ontbreekt in de ontwikkelingslanden. Wanneer het Christus-beginsel voldoende ontwaakt is in het hart van de hele mensheid, zal er een enorme transformatie beginnen. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Mijn broeders, de wereld verlangt naar Liefde, naar de openbaring van Broederschap en Rechtvaardigheid. Help Mij om die Gezegende Vreugde in de wereld tot stand te brengen. Schaar je aan Mijn zijde, en zet je in als nooit tevoren. Help Mij, Mijn vrienden, om een reservoir van Liefde te scheppen, zo diep dat alle mensen hun dorst kunnen lessen.
Mijn Lering is eenvoudig: Rechtvaardigheid en Liefde, Samendelen en Vrede zullen de mens tot God brengen. Zo is het altijd geweest. Weet dit en volg Mij. Mijn plannen voor de toekomst liggen vast. Mijn verschijning versnelt zich. Mijn gezicht zal door miljoenen worden gezien, en spoedig zal de wereld gehoor geven. Moge dit, Mijn vrienden, jullie enthousiasme voor Mijn Zaak verlevendigen. Werk goed, Mijn vrienden, en houd jullie broeders de belofte voor van Mijn Aanwezigheid. Er valt veel te leren door het bestuderen van jullie boeken, maar zeer veel meer nog door Dienst aan de wereld. Dien dus, Mijn broeders, en vervul je bestemde rol. (Maitreya, uit Boodschap nr. 116)

Het is Mijn plan binnenkort Mijn Aanwezigheid op veel ruimere schaal bekend te maken en de mensen te tonen dat de Nieuwe Tijd aanbreekt, dat het recept voor verandering bestaat uit Samendelen en Broederschap, Rechtvaardigheid en Liefde. Wie met Mij wil gaan, zal Ik onder Mijn Banier roepen. Schaar je bij Mijn Leger, Mijn vrienden en broeders, en zuiver deze wereld van haat. Scherp het Zwaard van Liefde, Mijn broeders, sluit je gelederen rondom Mij, en laat ons samen de toekomst moedig tegemoet treden. (Maitreya, uit Boodschap nr. 97)

Heel lang hebben de mensen vergeefs gezocht naar de sleutel tot deze vurig verlangde harmonie. Steeds zijn hun hoogste aspiraties en inspanningen vruchteloos geweest. Nu begint, voor het eerst, het ontwakend besef van eenheid de mensen aan te sporen tot samendelen, en tot het inrichten van hun leven langs rechtvaardiger en veiliger lijnen.
Het nieuwe Tijdperk, het Tijdperk van Licht, is nabij, en in deze komende tijd zullen de mensen de inspiratie en leiding vinden die hun voorvaderen misten of negeerden. Nu zullen de mensen en de Meesters ten lange leste samenwerken en voorwaarts gaan, verenigd in de gezamenlijke band van Broederschap en Vertrouwen. Ons voorbeeld zal de mensen inspireren tot bovenmenselijke inspanningen en prestaties, en het Licht brengen in het hart en denken van allen. Zo zal het zijn. Zo zullen de grote geheimen van de schepping worden onthuld. En zo zal de mens de schepper en beheerder worden van zijn eigen bestemming, een God-gelijk Wezen, die de naam Mens waardig is. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Het Tijdperk van Licht’)

De broederschap der mensen, bijvoorbeeld, is al honderden jaren een ideaal, maar er is momenteel geen broederschap van mensen in de wereld. Het werd als ideaal aan de orde gesteld in de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid, broederschap. Maar waar is de ware gelijkheid? Waar is de broederschap en de vrijheid? Die bestaan niet, behalve als een krachtig denkbeeld in het denken van de mensheid.
Nu moeten deze idealen vaste vorm krijgen in de wereld, werkelijk geaard en verankerd worden op het fysieke gebied door middel van de politieke, economische en sociale veranderingen waarmee ze tot stand worden gebracht. Anders is er geen toekomst voor het mensenras; we zouden onszelf vernietigen. Op dit zelfde moment stormen we hals over kop naar de rand van de afgrond, wat het einde zou betekenen van alle leven op deze planeet. Persoonlijk geloof ik niet dat dit zal gebeuren. Maar tenzij we van richting veranderen zouden we, door de Wet van Oorzaak en Gevolg, alle leven – menselijk en ondermenselijk – op Aarde vernietigen. Zeer spoedig zullen we door Maitreya geconfronteerd worden met een keuze. We worden er al mee geconfronteerd, maar de overgrote meerderheid van de mensen vat die niet serieus op. (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)

Een nieuw Licht, Mijn Licht, straalt over de Aarde, met een schittering die velen versteld doet staan. Zich inspannend voor de Waarheid, voor het welzijn van allen, verwonderen zij zich over hun kracht. Evenzo, Mijn vrienden, ligt in jullie allen de macht der Waarheid. Sta pal voor Rechtvaardigheid, Vrijheid en het Leven, en rust jezelf toe met de Macht van God. (Maitreya, uit Boodschap nr. 128)

Plotseling zullen de mensen beseffen dat hun leven tot nu toe oppervlakkig was, voor de meesten verstoken van alles wat het leven dierbaar maakt: broederschap en gerechtigheid, creativiteit en liefde. Velen zullen voor het eerst weten dat ze meetellen, dat ze een plaats hebben in het wereldplan. Een onbekend gevoel van zelfrespect zal hun huidige hopeloosheid vervangen: allerlei verdovende middelen zullen hun greep op de mensen verliezen. Zachtjes zullen de tranen van de mensen vloeien in nederige dankbaarheid en verlangend naar het goede.
Vanaf die tijd zal op Aarde een nieuwe geest van eerbied heersen: de mensen zullen een tijdje op hun tenen lopen. Spoedig echter, zullen de mensen beseffen dat de benodigde veranderingen in de wereld veelomvattend en veelvoudig zijn, en geduld en toewijding, verbeeldingskracht en vertrouwen vereisen. Weldra zullen mensen overal zich inzetten voor het werk van wederopbouw, het herstel van de wereld. Hulp aan de armen en hongerenden zal voorop staan en zo zal voor altijd een einde komen aan een godslastering onder de mensen: miljoenen zullen voor het eerst de stille vreugde kennen van vervulde behoefte – niet langer zullen de stervende gedaanten van hongerenden de beeldbuizen van de rijken onteren; niet langer zullen de mensen hun broeders voor hun ogen zien sterven. Zo zal een einde komen aan een donker hoofdstuk in de geschiedenis van het ras. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Opnieuw te dienen’)

Een nieuwe en heilzame Broederschap zal onder de mensen bloeien, en Gods Heerlijkheid zal getooid zijn met Gods Rechtvaardigheid. Ik kom om jullie dit te leren. Ik kom om jullie de weg te wijzen. (Maitreya, uit Boodschap nr. 79)

We moeten echte mensen worden en erkennen dat we één zijn, broeders en zusters van één mensheid en dat daarom het voedsel, de grondstoffen, de energie, de wetenschappelijke kennis, de technologie, het onderwijs, de gezondheidszorg van de wereld aan iedereen toebehoren en dat ze wereldwijd op een rechtvaardiger wijze verdeeld moeten worden: dus dat we de realiteit van de éne mensheid, de broederschap van de mens creëren. (Benjamin Creme, De leringen van de Oude Wijsheid)

De misdaad van afgescheidenheid, van verdeeldheid, van wetteloosheid, moet uit de wereld verdwijnen. Al wat de manifestatie hindert van de goddelijkheid van de mens, moet van onze planeet worden verdreven. Mijn Wet zal de plaats innemen van afgescheidenheid. Mijn Wet is de Wet van Liefde, van Broederschap, van Rechtvaardigheid en Waarheid. Ken deze zaken en volg Mij. Mijn Wet zal zegevieren, want de Wet van Liefde komt voort uit Gods wezen en kan daarom niet falen. Zolang Ik bij jullie ben, zal Ik jullie wonderen tonen waarvan je zelfs niet kunt dromen. Ik zal jullie de aard van God op een nieuwe wijze tonen. Ik zal uit jullie hart de angst verwijderen voor de dood, de angst voor het leven zelf, de angst voor je broeder en voor jezelf. Ik zal jullie helpen die onwetendheid achter je te laten, en met Mij te wandelen in het nieuwe Licht. (Maitreya, uit Boodschap nr. 123)

Wanneer jullie Mij zien, zullen jullie weten waarom Ik gekomen ben, want Ik zal een beroep doen op jullie in deze bewoordingen: “Red Mijn kinderen. Voed je broeders. Onthoud dat de mensheid Eén is, kinderen van de Ene Vader. Stel in vertrouwen de goederen der Aarde beschikbaar aan allen die behoeftig zijn. Doe dit nu en red de wereld.” Zo zal Ik spreken; hiertoe zal Ik oproepen; en wanneer de mensheid deze Wet aanvaard heeft, zal Ik Mijzelf bekendmaken. Velen zijn er thans die weten dat dit waar is, die verlangen samen te delen, die verlangen naar broederschap, maar toch niet handelen. Niets gebeurt vanzelf. De mens moet handelen en zijn wil omzetten in daden. (Maitreya, uit Boodschap nr. 31)

….

Ik zal jullie tonen dat de weg voor de Mens de weg is van broederschap, van nauwe samenwerking, van wederzijds vertrouwen en dienstbaarheid. Dit is de enige weg. Al het andere heeft gefaald. Mijn vrienden, tenzij de mens dit kan, zal hij op deze Aarde ophouden te bestaan. Ik dreig niet, maar spreek eenvoudig de waarheid. Er rest slechts weinig tijd om het evenwicht in de natuur en de wereld te herstellen. Stel je tot belangrijkste taak om aan ieder de middelen te verschaffen om menswaardig te leven, als Zonen van God, allen Broeders. Stel de voortbrengselen van de wereld ter beschikking aan alle landen van de wereld, ten gebruike van allen. Doe dit vandaag als vrije mensen, en oogst morgen de heerlijkheid als Ware Zonen van God. (Maitreya, uit Boodschap nr. 12)

De wereld kan zich niet langer de enorme verschillen veroorloven tussen de levensstandaard van de rijke en die van de arme landen. Die onevenwichtigheid staat aan de basis van onze politiek/economische problemen van vandaag. Het is in de grond van de zaak een geestelijk probleem: een keuze tussen materialisme en verdeeldheid aan de ene kant en geestelijk samendelen, rechtvaardigheid en broederschap anderzijds. Onze keus zal het lot van de mensheid bepalen. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl.II)

Naarmate de werkelijkheid van mondiale onderlinge afhankelijkheid vast komt te staan in ons bewustzijn, zal het feit dat ‘alle mensen broeders zijn’ in toenemende mate vertaald worden in structuren en concrete actieprogramma’s die deze werkelijkheid weerspiegelen. Landen kunnen en zullen broederschap ervaren, gemeenschappelijke doelen en aspiraties kennen. Nationale regeringen zullen nog lang blijven bestaan, maar steeds meer verantwoordelijkheden zullen worden gedragen door de Verenigde Naties, die de sterkste politieke macht in de wereld zal worden en het orgaan waardoor alle belangrijke internationale problemen zullen worden opgelost. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl.II)

Sta Mij toe jullie de weg te wijzen, die leidt naar een eenvoudiger leven waarin niemand iets te kort komt; waarin geen twee dagen gelijk zijn; waarin de Vreugde van Broederschap uit alle mensen spreekt. (Maitreya, uit Boodschap nr. 3)

Eenheid is een hoedanigheid van de ziel. Het geeft uitdrukking aan het liefde-aspect van God in de meest directe, krachtigste en eenvoudigste zin. Het heeft te maken met broederschap, verwantschap. Het is de schepping van juiste menselijke verhoudingen. Eenheid is alleen denkbaar in termen van juiste menselijke verhoudingen en waar die ontbreken, wanneer de verhoudingen niet juist zijn, is er uiteraard geen sprake van eenheid. (Benjamin Creme, De Kunst van Samenwerking)

Naarmate miljoenen zich achter [Maitreya’s] zaak scharen, en roepen om vrede en rechtvaardigheid door samendelen en begrip, zullen mensen opgetogen zijn en aangespoord worden door nieuwe hoop en verlangen naar broederschap en juiste menselijke verhoudingen. Zij zullen verandering eisen op een tot nog toe ongekende schaal. Regeringen en gezagsdragers zullen gedwongen worden op de eisen in te gaan, en stukje bij beetje zal het bastion tegen verandering afbrokkelen onder de aanval van de dan versterkte stem van de publieke opinie. Aldus, door logica, openbaring en het vertrouwen dat wordt voortgebracht door Zijn liefde, zal Maitreya de goede wil die in ieder hart bestaat, zelfs indien onbekend, aanwenden. (Benjamin Creme’s Master, uit ‘Maitreya treedt naar voren’)

Samendelen en Rechtvaardigheid, Broederschap en Vrijheid zijn geen nieuwe concepten. Sinds de dageraad der tijden heeft de mensheid haar aspiraties verbonden aan deze wenkende sterren. Nu, Mijn vrienden, zullen wij ze in de wereld verankeren. Door jullie kan Ik werken, Mijn vrienden, als jullie dat willen. Door jullie, Mijn vrienden, zal Ik de wereld veranderen. Door jullie welwillende Dienstbaarheid, Mijn dierbaren, zal de Nieuwe Tijd worden gebouwd. (Maitreya, uit Boodschap nr. 105)