Trends - juni 2010

Kraambedsterfte neemt wereldwijd af

Het aantal vrouwen dat elk jaar ten gevolge van zwangerschap en bevalling sterft is sterk afgenomen, van ongeveer 500.000 in 1980 tot minder dan 350.000 in 2008, aldus een onderzoek in het medisch tijdschrift The Lancet.
Volgens de New York Times geeft het onderzoek door Amerikaanse en Australische onderzoekers verscheidene redenen voor de afname: “Lagere zwangerschapscijfers in een aantal landen; hoger inkomen, hetgeen voeding en toegang tot gezondheidszorg verbetert; meer onderwijs voor vrouwen; en de toenemende beschikbaarheid van ‘vakbekwame zorgverleners’ – mensen met een of andere medische opleiding – om vrouwen bij te staan bij de bevalling.”
Meer dan de helft van alle kraambedsterfte deed zich in 2008 in slechts zes landen voor: India, Pakistan, Nigeria, Afghanistan, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo. Maar India heeft consequent vooruitgang geboekt en omdat het een grote bevolking heeft, hebben de verbeteringen bijgedragen tot de daling van het mondiale sterftecijfer van kraamvrouwen. China heeft ook belangrijke vorderingen geboekt.
Dr. Richard Horton, redacteur van The Lancet, stelde dat de uitkomsten van het onderzoek bevestigen dat mondiale inspanningen ten behoeve van vrouwen een verandering teweeg hebben gebracht: “Twee decennia van gezamenlijk vechten door hen die toegewijd zijn aan zwangerschapswelzijn heeft resultaat gehad. Nog grotere investering in dat werk zal waarschijnlijk nog meer profijt opleveren. Vrouwen hebben lange tijd een bijdrage aan de samenleving geleverd en, geleidelijk, levert de samenleving uiteindelijk een bijdrage aan vrouwen. Dit is een moment om te vieren – en het tempo op te voeren.” (Bron: New York Times, VS; BBC, VK)

Ex-reisleidster helpt armen Peru

Sinds 1993 verleent de Amerikaanse Patty Webster via haar ideële stichting Amazon Promise (“Amazone belofte”) medische hulp aan een aantal van de armste gebieden van Peru.
Toen zij begon als reisleidster voor trektochten in het Peruaanse Amazonegebied, was Webster verbijsterd door de armoede en het gebrek aan gezondheidszorg in de dorpen. “Ik zag hoe arm de dorpelingen waren en realiseerde me dat de mensen stierven omdat zij geen medische zorg kregen,” zei ze. Om te beginnen deelde Webster haar eigen voorraden met de plaatselijke bewoners en uiteindelijk richtte zij Amazone Promise op.
De organisatie wordt geleid vanuit de stad Iquitos, die als hoofdstad van de grootste en meest afgelegen streek van het land middenin het Peruaanse regenwoud ligt. Bijna de helft van de bevolking van de streek leeft in armoede en eenderde van de inwoners heeft geen toegang tot elementaire medische zorg.
Webster organiseert elk jaar verscheidene expedities naar deze onderbedeelde streken. Iedere tocht wordt bemand door zowel medische vrijwilligers uit het Westen als beroepskrachten uit de Peruaanse gezondheidszorg. Vaak worden zij vergezeld door een traditionele sjamaan of genezer.
Volgens CNN verlenen de vrijwilligers in de dorpen preventieve diensten, zoals prenatale controles en algemene medische onderzoeken, maar het grootste deel van hun tijd besteden ze aan de behandeling van een breed scala aan ziekten, zoals malaria, tbc, longontsteking, diarree, en beten van beesten en slangen, en parasieten. “Tijdens elke expeditie zien de teams gewoonlijk enkele honderden patiënten.” De leden van de groep leiden ook locale gezondheidswerkers uit de dorpen op en brengen dorpelingen kennis bij over aidspreventie, hygiëne en volksgezondheid.
Tot op heden hebben meer dan 55.000 mensen, inclusief degenen die in het gebied in de stedelijke krottenwijken leven, gratis gezondheidszorg en scholing van Amazone Promise ontvangen.
Webster woont in het kantoorgebouw van de organisatie in Iquitos en heeft nog nooit salaris voor haar werk geïnd. Haar motivatie om te helpen is echter nooit afgenomen. “Ik heb mijn doel gevonden,” zei ze. “Ongeacht of het nu één mens, of 30 of 300 mensen bereikt, je brengt een grote verandering teweeg. Alles wat ik hun kan bieden wat ze zal helpen ... het is gewoon een geschenk.” (Bron: CNN)

Malaria terugdringen in Afrika

Aanzienlijke investeringen om malaria te bedwingen, hebben ertoe geleid dat grote vooruitgang is geboekt bij de bestrijding van deze ziekte in Afrika, maar er is meer geld nodig, aldus een rapport van UNICEF en de publiek-private organisatie Roll Back Malaria (‘Dring malaria terug’).
“Vooruitgang in Afrika volgt een opgaande lijn en een versneld traject”, aldus de meest recente gegevens uit The World Malaria Day 2010: Africa Update over de bestrijding van malaria in Afrika, “waarbij de mondiale financiering voor malariabestrijding afkomstig van externe bronnen in de periode van 2004 tot 2009 een tienvoudige verhoging laat zien tot bijna 1,8 miljard dollar in 2009, een vijfvoudige verhoging in de wereldproductie van met insecticiden behandelde netten naar 150 miljoen en een ruim 30-voudige verhoging in aanschaf van ACT (malariageneesmiddel) naar 160 miljoen.”
Deze investeringen hebben geresulteerd in een aanzienlijke reductie van malaria in een aantal Afrikaanse landen, waaronder Eritrea, Ethiopië, Gambia, Ghana en Tanzania. Maar het rapport geeft aan dat er in externe financiering “nog steeds een tekort bestaat van naar schatting 6 miljard dollar die jaarlijks nodig zijn om de middelen zeker te stellen waarmee malaria in de wereld onder controle kan worden gebracht.”
“In nauwe samenwerking is grote vooruitgang geboekt in het gevecht tegen malaria,” aldus Ann Veneman, algemeen directeur van UNICEF. “Maar er moet nog meer gedaan worden, aangezien vooral in Afrika kinderen en zwangere vrouwen nog steeds sterven aan deze ziekte die voorkómen en behandeld kan worden.” (Bron: rollbackmalaria.org, Agence France-Presse)

India voert leerplicht in

In India is een nieuwe wet van kracht geworden die schoolbezoek verplicht stelt voor kinderen in de leeftijd tussen 6 en 14 jaar en een systeem vastlegt om toezicht te houden op de kwaliteit van de scholen.
Naast de schoolplicht stelt de wet ook dat er één leerkracht moet zijn op elke dertig leerlingen en krijgen leerlingen gratis schoolboeken, uniformen, vervoer en middageten. India is ook van plan om binnen vijf jaar één miljoen leraren op te leiden en gaat striktere eisen stellen aan de lesbevoegdheid. Er is een voorziening in de wet opgenomen om 25 procent van de leerlingencapaciteit van een school te reserveren voor arme kinderen. De geschatte kosten om deze wet uit te voeren bedragen 35 miljard dollar over een periode van vijf jaar.
In het algemeen is iedereen het erover eens dat het makkelijker zal zijn de wet aanvaard te krijgen dan uit te voeren. De enorme kosten, de omvang en daarbij de corruptie binnen de overheid zorgen voor problemen. Daarbij komt dat India nog geen internationale verdragen inzake kinderarbeid heeft bekrachtigd en er geen minimumleeftijd is om betaald werk te mogen verrichten, zodat het moeilijk is kinderen van arme gezinnen naar school te krijgen.
Met het aannemen van de wet, “is misschien eenderde van het gevecht gewonnen,” aldus Shailendra Sharma, programmadirecteur van Pratham, een hulpgroep die werkzaam is op gebied van onderwijsvraagstukken voor arme kinderen, “maar de rest zullen wij in de praktijk uitvechten.” (Bron: Globe and Mail, Canada)