Aspiratie (deel 1)

een compilatie (verkort)

Hier volgt een selectie uit uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s Leringen de Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, met betrekking tot het thema ’aspiratie’.

Een nieuwe tijd is op komst – van rechtvaardigheid, vrijheid en vrede. In deze komende tijd zullen de mensen van alle landen hun dromen en verwachtingen van een beter leven vervuld zien worden: een leven van betekenis en doel, van schoonheid en begrip, van juiste verhouding en liefde. Elke dag zal een nieuwe ontdekking brengen, innerlijk en uiterlijk, elk uur een gelegenheid tot dienen. Zo zal het zijn, en zo zal iedere man, vrouw en kind het goddelijke in ons allemaal verheerlijken, en Gods veelzijdige schoonheid in al haar verscheidenheid laten zien.
Wanneer Maitreya verschijnt, zal Hij ernaar streven de aspiratie te kanaliseren van ontelbare miljoenen die deze waarheid aanvoelen maar er geen uitdrukking aan kunnen geven. In Hem zullen zij hun zegsman vinden, welsprekend en ernstig al naargelang de omstandigheid; via Hem zullen zij hun behoeften bekendgemaakt zien, de behoefte van allen aan een rechtvaardige en vreedzame wereld.
Dit proces is al aan de gang. Bij marsen en demonstraties, waar mensen oproepen tot rechtvaardigheid, vrede en gezond verstand, kan Maitreya in een of andere gedaante gevonden worden, terwijl Hij de rol van de mensen speelt en uit hun naam spreekt. Zijn energie van liefde doordringt deze samenkomsten van de rechtvaardigen en inspireert hen tot verdere inspanning. Zijn kracht wordt de hunne en zij voelen zich onbevreesd en zeker. Op deze wijze keert de Heer van Liefde het tij van de haat, versterkt Hij het vuur van miljoenen en ziet mensen overal zich bewust worden van hun bestemming en naar de middelen zoeken om hun oprechte verlangens ten uitvoer te brengen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Het einde van slavernij’)

Wanneer jullie Mij zien, zullen jullie weten waarom Ik gekomen ben, want Ik zal een beroep op jullie doen in deze bewoordingen: “Red Mijn kinderen. Voed je broeders. Onthoud dat de mensheid Eén is, kinderen van de Ene Vader. Stel in vertrouwen de goederen der Aarde beschikbaar aan allen die behoeftig zijn. Doe dit nu en red de wereld.”
Zo zal Ik spreken; hiertoe zal Ik oproepen; en wanneer de mensheid deze Wet aanvaard heeft, zal Ik Mijzelf bekendmaken. Velen zijn er thans die weten dat dit waar is, die verlangen samen te delen, die verlangen naar broederschap, maar toch niet handelen. Niets gebeurt vanzelf. De mens moet handelen en zijn wil omzetten in daden. Die wil is, thans, ook de Wil van God. Daarom is het resultaat verzekerd.
Mijn broeders, waarom gewacht op Mijn verschijning? Waarom stil gezeten terwijl de wereld kreunt, terwijl mannen, vrouwen en kinderen sterven in ellende, verstoten door hun broeders? Er bestaat geen grootser streven dan het verlangen om te dienen. Maak de redding van de hongerenden van de wereld tot jullie daad van dienstbaarheid, en steun Mijn Plan. (Maitreya, uit Boodschap nr. 31)

Als we serieuze discipelen zijn, moeten we onze eigen evolutie ter hand nemen. De manier om dat te doen is via aspiratie. Aspiratie is de kracht die ons voorwaarts en opwaarts stuwt. Aspiratie komt in feite tot ons van de ziel. Zielebewustzijn, het Christus-beginsel, is het beginsel van aspiratie. Het is dát beginsel waardoor de zeedieren het vasteland opgingen, dat uit die primitieve reptielsoorten zoogdieren schiep en uit zoogdieren het mensenrijk. In dat proces is de inwijdende factor tot een hogere vorm altijd aspiratie geweest. Aspiratie is het resultaat van het uitstromen van de energie van de ziel, omdat het de ziel is die in alle vormen incarneert. De energie, het bewustzijn van de ziel, die neerstroomt naar het instrument – mens, zoogdier of zeereptiel – roept een reactie op. Bij ons ging het snel – 18,5 miljoen jaar. In het dierenrijk duurt het ontelbare miljoenen jaren. Geleidelijk, gedurende miljoenen jaren, groeit de aspiratie, in reactie op de roep, het bewustzijn, van de ziel die op iets hogers wijst. Je kunt natuurlijk niet zeggen dat de ziel een visioen van goddelijkheid geeft aan het trage dier – krokodil of wat dan ook – dat de zee uitkruipt. Voor de krokodil is het visioen van goddelijkheid een dikke persoon in het water.
De ziel ‘beroert’ derhalve de man of vrouw, en die voelt de aantrekking. Die heroriënteren hun gedachten en hun manier van leven door deze roep. Zij worden wat de conventionele wereld een beter mens zou noemen, niet omdat de ziel ‘goed’ is (want de ziel is noch goed noch slecht), maar omdat het de kwaliteit van de reacties op het leven verfijnt. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. II)

De Meester zegt het zo prachtig: “Ieder voor zich, in plechtige afzondering, zal gedurende die tijd het doel en de betekenis van zijn leven kennen, opnieuw de onschuld van de kindertijd ervaren, de zuiverheid van aspiratie ontdaan van het zelf.”
De schoonheid van het kind is dat het de volledige aspiratie van de ziel in incarnatie heeft. Niet het minst bezoedeld door scepsis, door cynisme. Het weet dat dit het beste is voor de wereld. Een kind zegt “Als er ziekte is in de wereld moeten we het ‘wegtoveren’. Zou het niet fijn zijn als we alle ziekten in de wereld konden wegtoveren?” Elk kind wil af van het onrecht in de wereld en gebruikt daarvoor het idee van magie – een totaal onzelfzuchtige aspiratie. Wanneer het hart spreekt, wanneer de energie van de Christus die door het hart van de mensheid stroomt, in elk van ons die zuivere aspiratie van vroeger doet ontwaken, dan zal de wereld zich tot Hem wenden. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Mijn Komst voorspelt verandering, evenals verdriet over het verlies van de oude structuren. Maar, Mijn vrienden, de oude flessen moeten aan scherven — de nieuwe wijn verdient betere. Mijn vrienden, Mijn broeders, Ik ben nu dicht bij jullie. Ik zie boven en rondom jullie het verlangen naar Liefde en Vreugde. Ik weet dat dit wijdverbreid is onder de mensheid; dit maakt Mijn Terugkeer mogelijk.
Laat Mij je goddelijk erfgoed voor jullie ontsluieren. Laat Mij jullie de wonderen Gods tonen die jullie nog wachten. Laat Mij jullie eenvoudig bij de hand nemen en je leiden naar het Woud van Liefde, het Veld van Vrede, de Rivier van Waarheid.
Neem Mijn hand, Mijn vrienden, en weet dat dit alles van jullie is, nu. (Maitreya, uit Boodschap nr. 82)

Verandering is de aard van het leven zelf; het is wezenlijk. Er is niets werkelijker in de hele kosmos dan verandering. Verandering vindt plaats en je hebt er geen controle over, behalve op heel beperkte wijze in je eigen denken. De verandering die plaatsvindt doordat het leven nieuwe vormen aanneemt, nieuwe uitdrukkingswijzen, ligt buiten je controle.
De eerste vis die uit de zee kwam en op het land ging leven, ervoer een verandering die hij nooit had voorzien. Er bestaat een mechanisme dat we aspiratie noemen, dat juist door zijn aard de vis uit de zee het land op joeg. Hij streefde naar andere omstandigheden. De aard van begeerte is begoocheling, maar tegelijkertijd zit het in elke rots en steen, in de materie zelf. Er bestaat niet zoiets als dode materie; alle materie heeft bewustzijn. Het is het bewustzijn van het atoom, het begeertebeginsel dat inherent is aan elk atoom in het heelal, dat de vis de zee uit het land op joeg, om een zoogdier te worden en uiteindelijk een mens.
Dat proces stelt de Logos Zich voor, niet slechts als fysieke mogelijkheid – het wordt allereerst, net als alles, in energetisch opzicht voorgesteld. De energieën maken het onvermijdelijk. Zo vindt de verandering plaats van zeedier naar landdier op basis van het beginsel van begeerte zelf, aspiratie, de aard van het leven zelf. Daar is moed voor nodig. Niet alle vissen deden het meteen. Ze gingen naar de rand en zeiden: “O nee, ik niet. Het is daar niet nat. Hoe kan ik daar overleven?” Maar toen kwam er een vis, waarschijnlijk een 4de-straals type, die zei: “Het is droog hier. Oké, daar ga ik dan, volg mij!” Net als de huzaar die met zijn zwaard in de aanval ging tegen geweren, en riep: “Volg mij!” Benjamin Creme, De kunst van samenwerking)

Mijn broeders en zusters, neem dat wat Ik ben in je op en bereid je voor een Nieuw Licht te zien. Draag dat wat Ik geef in je binnenste, en ken de betekenis van Waarheid. Maak Dat wat je eeuwig bent binnenin je vrij, en word goden.
Ik verkeer nu onder jullie. Ik zie jullie dromen van Vertrouwen en Liefde. Ik voel jullie aspiratie en hoop. Ik zal deze in Mijn hart sluiten en voor jullie waarmaken.
Ik ben jullie Mentor. Ik ben jullie hoogste wens. Ik ben jullie helderste licht. Ik ben de liefde in jullie hart.
Ik zal jullie meenemen naar dat Gezegende Land dat Ik Liefde noem. Ik zal jullie tonen waar God woont, en die Goddelijkheid in jullie oproepen.
Blijf trouw aan je Waarheid. Blijf trouw aan je Licht. Blijf trouw, Mijn vrienden, Mijn broeders, aan jullie Liefde. Openbaar die Liefde en volg Mij. (Maitreya, uit Boodschap nr. 80)