Trends - mei 2010

Gratis protheses in India

Een Indiase charitatieve instelling heeft sinds 1975 aan meer dan een miljoen mensen met een amputatie in ontwikkelingslanden gratis protheses verstrekt. De organisatie Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti vervaardigt de Jaipur-voet uit goedkope lokale materialen en maakt de prothese zonder kosten passend voor oorlogsslachtoffers, slachtoffers van natuurrampen, ongelukken en ieder ander die er een nodig heeft.
De instelling is gevestigd in de westelijke woestijnstaat Rajasthan en het kunstbeen is vernoemd naar de hoofdstad Jaipur. Volgens V.R. Mehta, een van de directeuren van de organisatie Samiti, kost het hun ongeveer 1750 roepies (€ 28,00) om een Jaipur-voet voor mensen met een amputatie onder de knie te maken en ongeveer 2200 roepies (€ 35,50) voor mensen met een amputatie boven de knie. “Maar we verstrekken ze gratis aan alle patiënten, ongeacht hun financiële situatie.”
De prothese is licht, flexibel en waterdicht, en stelt geamputeerden in staat hun werk en andere dagelijkse bezigheden voort te zetten. “Een patiënt komt in de ochtend aan en kan tegen de avond lopend weg, iets wat in geen enkel deel van de Westerse wereld denkbaar is,” aldus Mehta. “Binnen een maand kan hij hollen of in bomen klimmen, als hij dat wil.” Behalve mensen met een amputatie in India, helpt de organisatie ook slachtoffers uit door oorlog verscheurde landen als Afghanistan en Irak, en ook uit het door een aardbeving getroffen Haïti. (Bron: Reuters/Alternet.org)

Conferentie over buitenaards leven

Een aantal van de meest gerespecteerde leden uit de mondiale wetenschappelijke gemeenschap kwam in januari 2010 in de Royal Society in Londen bijeen om te debatteren over het bestaan van buitenaards leven.
Ter ere van haar 350-jarig bestaan besloot de Vereniging – de Britse nationale academie voor wetenschap – een tweedaagse conferentie te organiseren met als titel “De ontdekking van buitenaards leven en de gevolgen voor wetenschap en samenleving”. Sprekers van onder andere Nasa, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het VN-Bureau voor Ruimtezaken presenteerden hun theorieën – variërend van statistische twijfel tot angst voor uitbuiting van de aardse hulpbronnen. Van de media die over de bijeenkomst berichtten merkte alleen de in Denver gevestigde Examiner op dat de aanwezige wetenschappers “zich merendeels onbewust waren van de aanwijzingen voor een buitenaardse aanwezigheid op aarde op dit moment”.
Desondanks blijft het veelzeggend dat zo’n verheven wetenschappelijke organisatie een themaconferentie aan het onderwerp wijdt. (Bron: ITN, VK; examiner.com)

Optimisme versterkt het immuunsysteem

Een optimistische instelling versterkt het immuunsysteem, zo blijkt uit de resultaten van een recente studie. Onderzoekers in de Amerikaanse staat Kentucky bestudeerden 124 eerstejaars rechtenstudenten. Gedurende een periode van zes maanden beantwoordden de studenten vijfmaal vragen over hoe optimistisch zij waren over de rechtenopleiding. Vervolgens werden zij ingespoten met een stof die een immuunreactie veroorzaakt, wat resulteerde in een kleine bult op de geïnjecteerde plek. Twee dagen later maten de onderzoekers de grootte van de bult. Een grotere bult in de huid wijst op een sterkere immuunreactie.
De studie toonde aan dat, wanneer gedurende de periode van zes maanden de verwachtingen van een student ten aanzien van de rechtenopleiding positief of negatief veranderde, hun immuunreactie hen daarin volgde. In optimistischere tijden hadden zij een grotere immuunreactie; in pessimistischere tijden hadden zij een tragere reactie. Onderzoekers concludeerden dat optimistisch zijn over succes op een specifiek, belangrijk terrein een betere immuniteit tegen sommige infecties kan stimuleren. De studieresultaten duidden er ook op dat immuniteit deels wordt beïnvloed door toenemende positieve gevoelens als gevolg van optimisme. (Bron: psychologicalscience.org, livescience.com)

Collectief bewustzijn

Sinds begin jaren ’80 gebruiken de astrofysicus, atoomwetenschapper en NASA-adviseur dr. Elizabeth Rauscher en haar collega’s aan het in Californië gevestigde Global Coherence Initiative (CGI) een gevoelige magnetische velddetector om na te gaan hoe het magnetisch veld van de aarde reageert op veranderingen in de ionosfeer.
Maar hun onderzoek ging verder dan seismische activiteit. Tezamen met het HeartMath instituut (IHM) trof het CGI ook een verband aan tussen het magnetische veld van de aarde en een grote verscheidenheid aan menselijke activiteiten, waaronder activiteit van hersenen en zenuwstelsel, atletische en geheugenprestaties, gevoeligheid voor buitenzintuiglijke waarneming en synthese van voedingsstoffen in planten en algen.
In ieder mens, stelt het CGI, beïnvloeden de emotionele reacties de relatie van het lichaam tot het magnetische veld van de aarde en scheppen specifieke voorwaarden van “coherentie of incoherentie”. Maar deze effecten zijn ook op collectieve schaal aantoonbaar: mensen kunnen hun hersengolven met het aardmagnetisch veld synchroniseren – niet alleen door ‘af te stemmen’ op grootschalige emotionele reacties van mensen op een wereldwijde gebeurtenis, maar ook door erop te anticiperen.
Het extreemste voorbeeld van deze collectieve intuïtie tot nu toe werd vastgelegd in de mondiale aardmagnetische registratie voor de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center. De grafiek van ‘aselecte getallen’ vertoont een enorme piek in de magnetische golven, die ongeveer 4 tot 5 uur voor de aanslagen begint. Dit, zegt CGI, duidt op “een wereldwijde collectieve intuïtie omtrent de ophanden zijnde gebeurtenis”.
“Emoties veroorzaken niet alleen coherentie of incoherentie in ons lichaam”, stelt het IHM, “maar zenden net als radiogolven straling uit die door het zenuwstelsel van anderen in onze omgeving wordt waargenomen.”
“Wanneer grote aantallen mensen op een wereldwijde gebeurtenis reageren met een gelijksoortige emotie”, verklaart het CGI, “kan de collectieve respons de activiteit in het krachtenveld van de aarde beïnvloeden. In gevallen waar de gebeurtenis negatieve reacties oproept, zou men zich dit kunnen voorstellen als een planetaire stressaanval, en in gevallen waar een positieve golf is teweeggebracht, kan het een mondiale coherentiegolf veroorzaken.” (Bron: glcoherence.org)