Broederschap (slot)

een compilatie (verkort)

Hier volgt een tweede selectie van uitspraken van Maitreya (Boodschappen van Maitreya de Christus en Maitreya’s Leringen — de Wetten van het Leven), Benjamin Creme’s Meester (Een Meester spreekt) en Benjamin Creme, met betrekking tot het thema Broederschap. (Ingekort — zie voor de integrale tekst Share Nederland, september 2010)

Mijn vrienden, Mijn kinderen, Ik ben hier om jullie te laten zien dat de mens een waarlijk schitterende toekomst wacht. Getooid in alle kleuren van de regenboog, stralend in het Licht van God, zal eens de mens fier zijn goddelijkheid tentoonspreiden. Dit beloof Ik jullie. Ik ben een eenvoudig Man, en in alle eenvoud doe Ik mijn beroep op jullie: vertrouw Mij, volg Mij, laat Mij jullie de komende tijd binnenleiden, op basis van Liefde, op basis van Samendelen, op basis van Broederschap. (Maitreya, uit Boodschap nr. 4)

Wanneer Maitreya voor de wereld verschijnt, zal een nieuwe situatie ontstaan: de oude zekerheden zullen snel verdwijnen en worden vervangen door een golf van hoop in het Nieuwe. Een avontuurlijk gevoel van het leven zal de jeugd betoveren en hen voorbereiden op een leven van dienst. Zo zal Maitreya, wanneer Hij onder de mensen verkeert, de schepping inspireren van de Nieuwe Godsbeschikking. De langgekoesterde droom van Broederschap van de mens zal geleidelijk een feit worden en aangemoedigd en bezield door deze ervaring, zullen de mensen hun hoogste verwachtingen zelfs nog overtreffen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De toekomst is verzekerd’)

[Maitreya] zal de mensheid de stappen tonen die zij moet zetten om zichzelf te doen herleven, en een beschaving te creëren die gebaseerd is op samendelen, samenwerking en goede wil, wat onvermijdelijk zal leiden tot wereldwijde broederschap. Spoedig zullen we deze man zien met zijn buitengewone eigenschappen. Herken Hem aan Zijn geestelijke kracht, Zijn wijsheid en brede visie, Zijn inclusiviteit en liefde, Zijn begrip van de problemen van de mens en Zijn vermogen om de oplossingen aan te geven voor het dilemma van de mens – politiek en economisch, religieus en sociaal.
Hij is Goddelijk, doordat Hij Zichzelf heeft vervolmaakt en uitdrukking geeft aan het goddelijke potentieel dat in ieder van ons huist. Hij is ook menselijk, en komt als een broeder, leraar en vriend, om de mensheid te inspireren voor zichzelf een betere en gelukkiger wereld te creëren. Voor degenen die kunnen reageren, zal Hij de weg tonen naar die staat van Zijn waarin de Werkelijkheid, of God, een altijd aanwezige ervaring is en waarvan vreugde en liefde de uitdrukking zijn. (Benjamin Creme, De wederverschijning van de Christus en de Meesters van Wijsheid)

Het is Mijn Missie om het Beginsel van Liefde in alle mensen op te wekken en aan hen die gereed zijn een Hogere Waarheid te tonen.
De middelen zijn eenvoudig: door Rechtvaardigheid en Vrijheid voor allen kan die Liefde tot uitdrukking komen. Door de openbaring van de Broederschap der mensen kan de Bron van het Al gekend worden. Mogen jullie dit snel inzien, het doel van het leven begrijpen, en jullie broeders de weg wijzen. Zo kunnen jullie deelnemen in de transformatie van jullie wereld. (Maitreya, uit Boodschap nr. 41)

Nu wij de tijd van vernieuwing binnengaan, moet de mens de beginselen begrijpen die juiste voortgang mogelijk maken. Broederschap, in zichzelf een natuurlijk gegeven, moet steeds meer de aard bepalen van de nieuwe vormen. Alles wat zich bewust wordt van het feit van broederschap zal zien dat het zich midden op het pad naar de toekomst bevindt. Alles wat betrekking heeft op broederschap zal zien dat het kan rekenen op de stimulerende energie van de Hiërarchie. Vrede zal worden gevestigd op het idee van broederschap, dat de wereld voor altijd zal bevrijden van het kwaad van oorlog.
Samenwerking is de sleutel tot de nieuwe verhoudingen. Wanneer samenwerking heerst, zullen de onrechtvaardigheden en ongelijkheden van het verleden verdwijnen… Door samendelen en samenwerking zal broederschap opbloeien, en zal een nieuwe, glorieuze toekomst zich voor de mens openen. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De toekomst’)

De sleutel tot Mijn Lering ligt, zoals jullie weten, in het beginsel van samendelen. Al wat de mens doet en al wat de mens zal doen, hangt af van deze eenvoudige en fundamentele waarheid: dat vanuit de Ene die we God noemen de Voorzienigheid stroomt voor alle mensen. Aanvaard dit als een feit, Mijn vrienden, en ga in tot jullie goddelijkheid. In jullie allen bevindt zich zo’n God, en via de mensen, gezamenlijk, kan die God zich openbaren. Dit is de weg die vanaf het begin voor jullie gepland is. Wanneer de mensen dit zien, zullen zij de Waarheid van Broederschap kennen. Mijn Missie vordert en geleidelijk worden mijn Gezicht en Stem bekend. (Maitreya, uit Boodschap nr. 69)

Wanneer jullie Mij zien, zullen jullie weten dat Ik gekomen ben om je iets te leren dat je ten dele al weet. Alle mensen over de hele wereld hebben de Waarheid van Broederschap gehoord. Zij weten dat Liefde en Rechtvaardigheid aan de basis van het leven liggen. (Maitreya, uit. Boodschap nr. 103)

Maitreya’s taak zal zijn om de mensen te laten zien dat hun lijden onnodig is; dat zij de remedie reeds in handen hebben; dat zij samen onoverwinnelijk zijn. Hij zal laten zien dat de enige hindernis naar vrijheid van angst, de angst zelf is; dat een nieuwe wereld op haar schepping wacht, op basis van rechtvaardigheid en vertrouwen.
Wanneer de mensen dit inzien, zullen zij Zijn zaak steunen en de veranderingen in gang zetten die de wereld zullen vernieuwen. Verenigd in hun gezamenlijke Broederschap zullen de mensen de vrijheid en rechtvaardigheid eisen waar zij recht op hebben. Zo zal het zijn. Zo zullen de instellingen van het verleden plaatsmaken voor de nieuwe vormen waarvan de aard de uitdrukking toestaat van de ware goddelijkheid van de mens. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Angst voor verandering’)

Zo ook, Mijn vrienden, moet in deze tijd van verandering afstand worden gedaan van de oude structuren, en moeten alle mensen, in broederschap, eenvoudig samendelen. Er zijn plannen in de maak om jullie Mij openlijker te tonen dan tevoren. Evenzo zijn er stappen ondernomen om velen Mij te laten horen. Zo zet Ik voet op het pad van Mijn Missie. Wanneer jullie Mij zien, Mijn vrienden, zullen jullie een Broeder en Vriend zien; jullie zullen Iemand zien Die de Weg kent, en deze lang geleden heeft bewandeld. Het is Mijn taak om jullie met Mij mee te nemen op die eenvoudige Weg en je goddelijkheid in jullie vrij te maken. (Maitreya, uit Boodschap nr. 118)

Groot zijn de mogelijkheden die de creatieve inspanningen van de mensen wachten, en groot zullen hun verrichtingen zijn wanneer het licht daagt en de schellen van hun ogen vallen.
Dit besef zal komen zodra mensen zich weer naar binnen keren, en in hun hart de broederschap en eenheid vinden waarnaar allen instinctief hunkeren. Dan zullen nieuwe hoop en inspiratie opbloeien, en de mensen ertoe brengen hun opwaartse klim te hervatten en een betere wereld te creëren. Eenvoud en oprecht streven zullen de plaats innemen van de huidige corruptie die elk aspect van het leven van de mens thans bezoedelt. Mensen zullen trachten Maitreya en Zijn groep Meesters na te streven, en aldus hun structuren en normen zuiveren. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De wending van het lot’)

Als [Maitreya] mensen kon leren lief te hebben dan zou Hij de broederschap der mensen gevestigd hebben, want wat de bevestiging van de broederschap en zusterschap van mannen en vrouwen verhindert, is dat er weinig of geen liefde wordt uitgedrukt. Liefde is moeilijk, dat weten we allemaal; het is moeilijk om lief te hebben. Sommige mensen vinden het gemakkelijk, maar zelfs zij die het eenvoudig vinden lief te hebben, wier aard het is lief te hebben, verharden wanneer weerstand tegen die liefde bestaat. Dan stroomt de liefde niet langer. Het is gemakkelijk lief te hebben wanneer er geen weerstand is. Maar wanneer je iemand lief hebt die iets doet wat je niet leuk vindt, is het moeilijk om te blijven liefhebben. Met andere woorden, onze liefde is reactief, ook al is het liefde.
Dit is iets heel anders dan de liefde van een Meester. Als we de liefde van een Meester hadden, waren we Meesters. Dat we geen Meesters zijn komt doordat we niet Hun volkomen, zuivere, onvoorwaardelijke liefde aan de dag leggen. Het is de aard van de Meester om lief te hebben, en de aard van Maitreya is lief te hebben als de Heer van Liefde. (Benjamin Creme, Maitreya’s Missie, dl. III)

Nu we het begin van een nieuw tijdperk naderen, richt het denken van de mensen zich op de ruimte en op de mogelijkheden die er zijn voor toekomstige reizen tussen de planeten… Juist in deze tijd is de nieuwe Leraar gekomen. Het zal Zijn taak zijn om dit blikveld voor de mens nog verder te verruimen, om te laten zien dat alles met elkaar samenhangt, dat wij als broeders één familie vormen, en dat ieder bijdraagt aan het welzijn van het geheel. Zo zal de mens zichzelf gaan zien als een integraal deel van een weids stelsel dat tot de sterren reikt; als een klein punt van bewust, liefhebbend leven, zonder welk het Heelal armer zou zijn. Zo zal de mens zijn grootsheid gaan zien, en zijn rol in een oneindig samenstel van onderling verbonden punten van licht en energie en kennis.
De eerste stap is het aanvaarden dat alles Eén is, dat achter de verscheidenheid aan vormen het Hart van het Ene Goddelijke Leven klopt. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘De Goddelijke wetenschap’)

We beginnen ons te realiseren wat we ons milieu aandoen – dat we geleidelijk de planeet, het levende, ademende, zich ontplooiende voertuig van uitdrukking van een groot Kosmisch Wezen, dat de planeet natuurlijk is, om zeep brengen. We beginnen in te zien dat we niet door kunnen gaan de planeet naar willekeur te plunderen, de lucht, de rivieren en oceanen te vervuilen. We weten dit. Steeds meer bezorgde groepen hebben dit onder de aandacht van regeringen gebracht. Ten langen leste komen regeringen of hun vertegenwoordigers op min of meer regelmatige basis bij elkaar om de problemen te analyseren en te bekijken wat eraan gedaan kan worden. Dit is een nieuwe volwassenheid, een groeiend besef van de mensheid dat zij Eén is, broeders en zusters van de ene mensheid die op deze planeet leeft om een plan uit te voeren, een rol te spelen, die de meeste mensen vooralsnog slechts vaag aanvoelen. Dat we eindelijk serieus nemen wat afzonderlijke groepen al lange tijd onder de aandacht van regeringen hebben gebracht, is een teken dat we onze kwetsbaarheid en ook onze eenheid erkennen. Wij worden volwassen. (Benjamin Creme, De Kunst van Samenwerking)

Ken dan de vreugde van Broederschap. Het Beginsel van Samendelen zal je daarheen leiden. Wijd jezelf aan deze zaak en ken de vreugde van Dienstbaarheid. (Maitreya, uit Boodschap nr. 133)

De mensheid staat nu op de drempel van een volkomen nieuwe ervaring waarin elke mondiale beslissing en daad zichtbaar opbouwend zal zijn, ter koestering en heiliging van het leven, en ter versterking van de banden van Broederschap die zij tot dan toe veronachtzaamd en bijna vergeten hadden. In blijdschap zullen de mensen nu samenwerken voor het Algemeen Welzijn, terwijl ze de haat en het wantrouwen van het verleden definitief achter zich hebben gelaten. Zo zal een nieuwe verwantschap oprijzen als Goede Wil en Respect, als bezielend gist dat hun gevitaliseerde leven doordrenkt. Evenzo zullen, in steeds sterkere mate, liefde en vreugde de harten van mannen en vrouwen overal omarmen en verlichten. (Benjamin Creme’s Meester, uit ‘Wanneer de mensen terugblikken’)

Laat Mij jullie leiden tot je Goddelijke Erfgoed. Ik zal jullie wonderen tonen waarvan je niet kunt dromen. Ik zal jullie ogen ontdoen van de blinddoek van onwetendheid. Ik zal voor altijd de vloek van haat, de zonde van verdeeldheid, van deze aarde verdrijven. Laat Mij jullie meenemen, Mijn vrienden, terug naar je Bron, terug naar de wieg van je Wezen, en in jullie je goddelijkheid vrijmaken. Mijn Meesters zullen jullie eveneens dienen, zullen jullie leren om samen te leven in ware broederschap, in rechtvaardigheid en harmonie. Vergeet niet, Mijn broeders, dat jullie Eén zijn, dat de Vader van het Al jullie heeft geschapen naar Zijn Goddelijk Evenbeeld, dat door jullie heen hetzelfde gezegende Licht van Liefde en Waarheid schijnt. (Maitreya, uit Boodschap nr.51)