Melkdrinkende hindoebeelden over de hele wereld

"... een teken dat een grote Ziel is neergedaald"

Ganesha drinkt melkMelkdrinkende hindoe-beelden: op donderdag 21 september 1995 ging het nieuws over het buitengewone verschijnsel als een lopend vuurtje de wereld rond. Nooit eerder in de geschiedenis gebeurde er op dergelijke wereldschaal gelijktijdig een wonder. Televisie, radio en kranten brachten gretig het nieuws over dit unieke verschijnsel en zelfs sceptische journalisten hielden een lepel melk aan de lippen van de goden — en zagen deemoedig hoe de melk verdween. De media ging er uitgebreid op in en hoewel wetenschappers en ‘deskundigen’ op de proppen kwamen met theorieën over "capillaire absorptie" en "massa-hysterie", was het voor de meeste mensen overduidelijk dat er een onverklaarbaar wonder had plaatsgevonden.

Het begon allemaal bij dageraad in een tempel in een buitenwijk van Delhi (India), toen melk die werd geofferd aan een beeld van Ganesha gewoon in het niets verdween. Het gerucht verspreidde zich zo snel door heel India dat binnen de kortste keren duizenden mensen melk aan de goden offerden en vol verbazing zagen hoe de melk verdween. Het leven in India kwam nagenoeg tot stilstand doordat de mensen zich massaal naar de tempels spoedden om de drinkende goden met eigen ogen te kunnen zien. Anderen zeiden dat ook kleine beelden in miljoenen huizen in het hele land geofferde melk dronken.

Pandit Sunderlal van de Birla Mandir, een van de grootste tempels in Delhi, kwam juist de tempel binnen om half zes ‘s ochtends, toen hij een telefoontje kreeg over het wonder in de buitenwijken. "Ik stond op en nam een lepel melk en hield die voor de mond van Ganesha. Hij dronk het op en de lepel raakte leeg. Toen gaf ik Shiva ook een slok."

Verkeer stokte

Het verkeer in Delhi kwam vast te zitten, terwijl de politie probeerde de menigten in goede banen te leiden die zich met kannen en steelpannetjes melk rond de honderden tempels verzameld hadden voor de marmeren beelden van Ganesha, de hindoe-god van wijsheid en onderwijs, en van Shiva, zijn vader, de Vernietiger in de hindoe-drieeenheid. In heel Delhi trof men dames uit de hoogste kringen met zilveren kannen en bekers vol melk die, zij aan zij met ongeletterde arbeidersvrouwen, in kilometerslange rijen op hun beurt wachtten.

Een priester van een van de tempels in Delhi zei dat meer dan 5000 mensen zijn tempel hadden bezocht: "Het valt niet mee de drukte in goede banen te leiden." Een huisvrouw uit Delhi die twee uur had moeten wachten om het witte marmeren standbeeld van Ganesha te kunnen laven zei: "De boze wereld loopt ten einde en misschien zijn de goden hier om ons te helpen." Zelfs de cynici gaven blijk van verbazing. "Het is ongelooflijk. Mijn vrienden vertelden me erover en ik dacht dat het gewoon onzin was", zei Mabati Kasori, een zakenvrouw uit Delhi. "Maar toen deed ik het zelf. Ik zweer dat de lepel werd geleegd." Parmeesh Soti, een bedrijfsleider, was ervan overtuigd dat het een wonder was. "Het kan geen bedrog zijn. Waar zou al die melk moeten blijven? Het verdween onder mijn ogen."

Suzanne Goldenberg, een journaliste in Delhi, schreef: "Binnen in de verduisterde schrijn hielden mensen roestvrijstalen bekers en aardewerk potten bij de centrale figuur van de vijfkoppige Shiva, de vernietiger van het kwaad en zijn metgezel, de slang, en ze zagen de melkniveaus overal zakken. Hoewel sommige gelovigen hun lievelingsgod bijna dwongen te drinken, was de vloer tamelijk droog."

India was in rep en roer. De regering sloot haar burelen verscheidene uren en de handel op de aandelenbeurzen in Bombay en New Delhi kwam stil te liggen omdat miljoenen mensen in het hele land thuis en in tempels melk aan de goden offerden.

Ganesha verering
Ook in Nederland dronk Ganesha melk

Twintig liter

Al snel verspreidde het nieuws zich naar hindoe-gemeenschappen in Singapore, Hongkong, Nepal, Thailand, Dubai, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. Vanuit de hele wereld kwamen er berichten binnen. In Hongkong kwamen meer dan 800 mensen samen in de hindoe-tempel in Happy Valley om de drinkende beelden van Krishna en Brahma te zien en het kleine zilveren beeld van Ganesha waarvan priesters zeiden dat die 20 liter melk had gedronken.

In Groot-Brittannië maakten hindoes melding van wonderen in tempels en huizen door het hele land. In de Vishva-tempel in de Londense wijk Southall zagen in 24 uur tijd 10.000 mensen hoe het 40 cm hoge beeld van de stier Nandi en een bronzen beeld van de cobra Shesh Nag melk dronken uit kopjes en van lepels. De 20-jarige Sushmith Jaswal zei dat ze eerst nogal sceptisch was, maar met de melk verdwenen ook haar twijfels. "Het leek wel een zegening," zei ze. Nita Mason zag het standbeeld ook en zei: "Het is een wonder — God wil de mensen laten zien dat hij hier is." Girish Desai, een bankemployé uit Edgware vertelde: "Ik had de berichten gehoord maar geloofde het niet. Maar ik heb het zelf ervaren. Ik hield een lepel vol melk aan de lippen van een van de heiligenbeelden en het begon ervan te drinken. Ik zag de melk verdwijnen."

In de Geeta Bhavan-tempel in Manchester likte een zeveneneenhalve centimeter hoge, zilveren Ganesha de melk op. De 35-jarige Rakesh Behl voerde de zilveren olifant verscheidene keren en zei: "Zag je hoe snel Ganesha dronk? Hoe kan iemand eraan twijfelen dat dit een wonder is? Dit heeft mijn geloof beslist versterkt." In het huis van Asha Ruparelia (42) in Southall dronk een aardewerk standbeeld van Ganesha in haar woonkamer de melk: "Het beeld heeft sinds afgelopen nacht meer dan tien liter melk gedronken. Bijna 600 mensen zijn komen kijken."

Heilige as

Een andere verbazingwekkende manifestatie vond plaats in een grote hindoe-tempel in Wimbledon, zuid-Londen. Daar verdween ook de melk die aan het beeld van Ganesha geofferd werd en, tegelijkertijd, stroomde in een schrijn met een grote foto van Sai Baba (een Indiase spirituele leraar) vibhuti (heilige as) van Sai Baba’s voorhoofd en amrita (nectar) van zijn voeten.

Veel journalisten namen actief deel aan deze wonderbaarlijke gebeurtenissen. Rebecca Mae, journaliste van de Daily Express, schreef: "Ik kon het goed zien van opzij en het enige dat ik kan zeggen is dat het beeld een halve lepel scheen leeg te drinken terwijl de gelovige de lepel horizontaal hield. Het restant werd eerbiedig door de volgeling opgelikt." Een fotograaf van een landelijk sensatieblad zat pal voor het beeld. En hij was ervan overtuigd dat het de melk dronk. Hij zei dat hij zelfs na langdurige kritische waarneming geen mechanisme kon ontdekken waarmee het verschijnsel verklaard zou kunnen worden. "Als afvallige katholiek geloof ik niet in verhalen over de Maagd Maria die tranen plengt. Ik mag wel zeggen dat ik net zo sceptisch was als ieder ander — maar het is moeilijk om iets te ontkennen dat je met eigen ogen hebt gezien."

Journaliste Suzanne O’Shea heeft het wonder ook gezien. "In navolging van de anderen knielde ik op de vloer naast het beeld van de stier en hield een eetlepel vol melk, die ik met twee handen recht hield, naast zijn mond. Binnen enkele seconden was de melk zo goed als verdwenen en lag er nog slechts een druppel in de lepel die in mijn handen werd geleegd, zodat ik mezelf ermee kon zegenen. Ik probeerde het nog een keer en opnieuw verdween de melk binnen een paar seconden uit de lepel."

Rikee Verma, journaliste van The Times, schreef: "Als gelovig mens ging ik eerst naar de slaapkamer boven... en hield een lepel melk tegen een foto van Ganesha en zag tot mijn verbijstering dat de lepel binnen een paar seconden halfleeg was. Ik controleerde nog eens of het glas in de lijst niet nat was, maar dat was droog. Ik kon mijn ogen niet geloven. Dit was duidelijk een boodschap van de goden, die zeggen: ‘Wij zijn er, dit is het bewijs.’ Vervolgens ging ik naar de Sri Ram Mandir [tempel] in Southall... Ik hield een lepel melk onder de slurf en binnen enkele seconden was de lepel leeg... Anderen die getuige waren van het wonder waren vervuld van emotie. ‘Onze god is eindelijk tot ons gekomen’, zei een van hen."

"Nieuwe god geboren"

Terwijl de media en wetenschappers nog steeds worstelen om een verklaring te vinden voor deze gebeurtenissen, geloven veel hindoes dat het tekenen zijn van de geboorte van een groot leraar. De journaliste Rebecca Mae schrijft: "De meeste gelovigen vertelden dat ze maar af en toe naar de tempel gaan en zeker geen religieuze fanatici zijn. Maar ze waren ervan overtuigd dat er een nieuwe god geboren is om de wereld te redden van het kwaad." Krishna Anratar Dubey, een gerespecteerd Indiaas astroloog, legde uit dat volgens de hindoe-mythologie dergelijke wonderen gebeuren wanneer er een grote Ziel in de wereld komt.

In de tempel in Southall (Londen) waar duizenden de wonderen hadden gezien, geeft de heer Bharbari, de voorzitter, de volgende verklaring: "Ik weet alleen dat ons heilige boek zegt dat steeds wanneer het kwaad de overhand krijgt, er een grote Ziel zal neerdalen om de wereld uit de ketenen van het kwaad te bevrijden, opdat het recht zal zegevieren. Wij geloven dat dit wonder, en die wonderen in andere hindoe-tempels, een teken kunnen zijn dat er een grote Ziel is neergedaald, iemand als de Heer Krishna of Jezus Christus."

(De meester van Benjamin Creme verklaarde dat Maitreya en een groep meesters verantwoordelijk zijn voor deze verschijnselen, terwijl Sai Baba persoonlijk de vibhuti en amrita creëerde die van zijn foto in de tempel in Wimbledon stroomden.)

left.gif (491 bytes) up.gif (1271 bytes)