Indiaanse vrouwen zien "goden"


"Een geestelijk réveil trok door het land van de Navajo nadat in mei aan twee gerespecteerde stamvrouwen goden waren verschenen", schreef de Dallas Morning News in 1996. Duizenden Navajo Indianen bezochten Rocky Ridge in de Amerikaanse staat Arizona om te bidden en offers te brengen op de plaats waar Sarah Begay en haar 96-jarige moeder, Irene Yazzie, de ervaring hadden.

Het artikel vervolgde: "Volgens leden van de stam die de plek bezochten, zaten de Navajo vrouwen in hun huis toen vanuit het niets een donderend geraas weerklonk, waarop zij bij de deur poolshoogte gingen nemen. Voor hen stonden twee mannelijke Navajo-geesten uit oude tijden. ‘De dochter [mevrouw Begay] verkeerde in een soort shock en kon zich niet bewegen,’ aldus Karen Abe, een Navajo vrouw die de plaats bezocht en sprak met de familie van mevrouw Begay. ‘De goden zeiden dat de Navajo’s hun gebeden niet meer opzeggen.’

"Ze zei dat de geesten waarschuwden dat de Navajo’s zware tijden wachten indien ze hun tradities vergeten. Net zo vlug als ze verschenen, verdwenen de goden ook weer, volgens de vrouwen. Mevrouw Begay zei dat ze voetafdrukken achterlieten en maispollen, dat de Navajo’s traditioneel voor bijzondere gebeden over de grond strooien. Er is een schrijn gemaakt, maar er zijn geen sporen meer van de voetafdrukken of het poeder, aldus mevrouw Abe."

Het artikel citeert ook de Indiaanse dominee Abe Jackson, die zei: "Ik geloof dat er dingen gebeuren die ons niet alleen bemoedigen als inheems volk, maar die ook de hoop voor ons levend houden dat ons erfgoed en onze cultuur niet verloren zullen gaan."

(De meester van Benjamin Creme verklaarde dat de twee "goden" meesters waren uit de Rocky Mountains.)