De kruisen van licht

Tien jaar geleden had niemand er ooit van gehoord. Vandaag verbijstert het mensen in elk werelddeel: kruisen van licht die van de ene op de andere seconde te voorschijn komen in ramen.

Kruis van LichtHonderden gevallen zijn er bekend geworden, en er komen er steeds meer bij. Soms duiken er vele in een gebouw op. Bij een kerkje in het Amerikaanse plaatsje Knoxville lijken ze wel twaalf meter hoog.
De verklaringen lopen, zoals gewoonlijk bij dit soort fenomenen, sterk uiteen. Al enkele weken voor het eerste kruis van licht werd gesignaleerd, beloofde Benjamin Creme dat Maitreya de wereld zou gaan verbazen met een hoogst ongewoon licht-verschijnsel.


De historie van de kruisen van licht:

1. Eerste kruis van licht

Kruisen van lichtDe eerste verscheen in 1988 in een appartement in El Monte (USA), bewoond door Margaret Romero en haar man. Beschrijving door ooggetuige Mona LaVine: Een kruis van een bleek gouden licht en gewoon erg mooi. Het leek alsof het niet in het raam zelf zat, maar op een kleine afstand erachter, als een hologram.."
Margaret Romero liet twee glasmaatschappijen het raam onderzoeken. Een van de glazeniers, die 30 jaar lang met glazen ramen had gewerkt, zei dat hij nog nooit zoiets had gezien en er geen verklaring voor had.
Ze liet het glas vervangen door een raam van een van de buren, maar het kruis bleef schijnen. Het kruis werd kleiner en de contouren scherper als je er water over werd gegoten. Een van de buren: Ik denk dat het een of ander wonder van God is, want ik heb heel lang geleden en nu is alle pijn uit mijn lichaam verdwenen.Binnen enkele dagen waren er in dezelfde buurt 12 soortgelijke kruisen te bewonderen, in overwegend Spaanstalige gemeenschappen.

2. Nieuwe golf

De eerste jaren bleef het verschijnsel grotendeels beperkt tot Los Angeles en omgeving. Kerk en wetenschap stonden er afwijzend tegenover, maar gewone mensen dromden samen, gewapend met video's en fototoestellen.
Zo bezochten, in 1990, honderden mensen het huis van dominee P.G. Pierce in Altadena, waar een kruis van licht in het badkamerraam zichtbaar werd.

3. Wit en goud licht

In een voorstad van New Orleans verschenen eind 1990 kruisen van wit en goud licht in het badkamerraam van een 61-jarige loodgieter, nadat deze had gebeden om hulp voor zijn afnemend gezichtsvermogen.

4. "Geen goochelarij"

Kruis van licht op de PhilipijnenIn 1991 bereikten de kruisen van licht Azie. Verslaggevers van Newsday Philippines kregen een stuk glas met lichtkruis in handen en een van hen schreef er over in zijn krant:
"Het was middag. Met een grote hoeveelheid neon-licht aan en volop binnenvallend zonlicht, was er geen gelegenheid voor goochelarij. Het stuk glas was rechtop gezet als een fotolijst. Het zag er precies zo uit als elk ander stuk matglas, bijna ondoorzichtig, je kon er niet doorheen kijken. Toen er een zaklantaarn op werd gericht, verscheen een lichtend kruis met armen van gelijke lengte en een schijnbaar ruitvormige aura eromheen.

Toen iemand er een tweede zaklamp op richtte, verscheen er nog een kruis. Deed men de lantaarns uit, dan verdwenen de kruisen. Knipte het licht weer aan, dan verschenen ze weer. In de anders zo rumoerige nieuwsruimte werd het stil. Het was een ontzagwekkend, of op z'n zachtst gezegd intrigerend, fenomeen.

5. Hand

Hand in een stuk glasVan het Filippijnse stuk glas met het lichtende kruis werd op paaszondag 1991 een foto genomen. Na ontwikkeling was er in het glas een hand te zien.

 


6. "Ik ben veranderd..."

Videoregisseur Frances Robinson maakte een documentaire over het verschijnsel en beschrijft haar ervaringen bij het interviewen van degenen in wier huis de kruisen verschenen: De meeste mensen die we hebben geinterviewd huis zijn heel vroom en meestal tamelijk arm. Typerend is het gezin van Magdalena en Paulo Robledo, die vijf kinderen hebben en wonen in een klein huis met twee slaapkamers. Nu vinden er in hun kleine huis wekelijks gebedsbijeenkomsten plaats waarbij de deelnemers bidden dat de Christus aan hen verschijnt. Aanwezigen zeggen dat de geest in de kamer heel krachtig voelbaar is."
"Laura, een tiener, die geprobeerd had zelfmoord te plegen en een groot probleem vormde voor haar familie, kwam om het kruis van de Robledo's te zien. Ik voel me een ander mens, zei ze later. Het is een heel nieuw leven. Ik ben veranderd... Ik was echt heel gemeen tegen anderen... Nu wil ik iedereen helpen. Ik geloof in mezelf en ik heb hoop.

7. Drie tegelijk

KruisDrie kruisen tegelijk verschenen er in het badkamerraam van het huis van Alejandrina Carmona in Montecito Heights, CaliforniŽ Carmona zei dat ze soms ook de Maagd Maria kon zien, Jezus aan het kruis, en een ander beeld van Jezus als kind.

8. Heel panorama

In het huis van Leo en Loretta Alphonso in Violet, Los Angeles, verscheen een heel panorama van stralende kruisen; gedetailleerde, circa 30 cm hoge afbeeldingen die aan de uiteinden vervaagden. Drie ervan in wit en een in goud. Sommigen zien een rood kruis dat langs de andere zweeft.

9. Nieuw-Zeeland

Na het bezoek van Benjamin Creme aan Auckland, Nieuw-Zeeland, in 1994, verschenen er kruisen van licht in drie ramen van het huis waarin hij verbleef.

10. Eindtijd?

Honderden mensen bezochten het huis van Carlos en Ines Alvarez in Bakersfield, CaliforniŽ, nadat het echtpaar op 7 maart 1996 een groot kruis van licht in het raam van hun badkamer ontdekten. Veel mensen denken dat God ons probeert een boodschap te zenden omdat dit de eindtijd is, aldus mevrouw Alvarez.

11. Huizenhoge kruisen

Enorme kruisen van licht, van wel twaalf meter hoog, verschenen er eind 1995 in een klein kerkje in Knoxville, in de Amerikaanse staat Tennessee. Buddy Piper bezocht de kerk en kreeg van dominee Joe Bullard de wonderlijkste gebeurtenissen te horen.

12. Davidster

In december 1995 vorig jaar gingen de predikanten Don en Opal Dalton van de Flying Higher Ministries-kerk de kruisen van licht bekijken in het naburige kerkje van dominee Bullard. Zij gingen naar eigen hun kerk terug met een camera en een filmlamp, maar konden geen kruisen ontdekken. Niet ontmoedigd keerden ze avond na avond terug. Uiteindelijk verscheen er ook in hun raam een afbeelding, lijkend op een davidster. De afbeelding is er nog steeds.

13. Slovenie

Zeven kruisen van licht verschenen in de zomer van 1996 in Slovenie, in de steden Novo mesto, Koper, Ljubljana en Lenart.
Tijdens kerst 1993 maakte een Sloveense vrouw een familiefoto in de huiskamer. Tot haar verbazing ontdekte ze dat er in de hals van een fles op de foto een mooi, klein kruisje van licht was verschenen.

14. "God is er ook voor mij"

Op 8 december 1995 zag Joann Noriega een groot, mooi kruis, zichtbaar gemaakt door het licht van de maan, in haar badkamerraam verschijnen. Ze kreeg verschijningen, op de vloeren van haar huis werden regenbogen zichtbaar, uit een kaars in haar slaapkamer sijpelt olie en soms klinkt het geluid van bellen. Het kruis van licht heeft het leven van vele mensen veranderd, onder wie een voormalige drugsverslaafde, Hussem Farach, die zei ontdekt te hebben, dat God er ook is voor mij."