De dansende zon van Agoo

Begin 1992 huilden Mariabeeld van de Filippijnse familie Nieva tranen van bloed, een verschijnsel dat vanaf dat moment regelmatig plaatsvond. Het fenomeen werd bij een hoogmis waargenomen door duizenden mensen. Een secondant van de president van het land zei, dat het beeld tijdens twee bijeenkomsten voor zijn ernstig zieke vrouw werd gehouden en dat zij beide keren onverwacht herstelde.

Volgens de zestienjarige Judiel Nieva had hij als sinds 1989 verschijningen van Maria. Dat gebeurde op vaste tijdstippen, zei hij, en hij kondigde aan dat het weer zou gebeuren op 6 maart 1992.

Een dag eerder kwamen duizenden pelgrims alvast samen op de aangegeven plek, en zij waren getuige van de verschijning van de "dansende zon". Een verslaggever van de Manila Bulletin die deze gebeurtenissen beschreef, zei dat hij een kwartier lang persoonlijk getuige was geweest van een "draaiende en dansende zon." Gedurende de nacht voorafgaand aan de Agoo-verschijning, meldden getuigen dat drie heldere naar elkaar gerichte sterren vlak onder het sterrenbeeld van de Grote Beer in het Oosten verschenen. Bij het aanbreken van de dag "bewoog en danste" de zon opnieuw gedurende enkele seconden, aldus getuigen.

Silhouet

Op 6 maart had zich een enorme menigte verzameld. Pater Roger Cortez leidde een hoogmis om 12 uur’s middags op Apparition Hill. Nadat Cortez om stilte had gevraagd en de mensen had verzocht de aanwezigheid van de Christus in hun hart te voelen, verscheen een silhouet van de Heilige Maagd enkele seconden boven een guaveboom. Zo’n 10 minuten later, toen Judiel Nieva een boodschap las die hij van Maria had ontvangen, kwamen "verschillende kleuren licht uit diverse richtingen, en het licht bewoog zich naar de zon," aldus de Manila Bulletin. De jonge ziener zei dat de heilige Maagd in haar boodschap de katholieken vroeg te bidden voor de kinderen van het door hongersnood geteisterde SomaliŽ.

Topfunctionarissen van de Filippijnse regering, onder wie de raadsheer van de president, bevestigden de manifestatie die zich afspeelde in het plaatsje Agoo. Een radio-verslaggever zei tijdens een uitzending, dat hij een silhouet van een vrouw had gezien die een donkere gordel droeg. De reporter zei dat hij niet had verwacht de verschijning te zien en dat hij "niet hallucineerde".

Bisschop Salvador Lazo, de katholieke bisschop van de provincie, was eveneens aanwezig tijdens het fenomeen en riep een commissie in het leven om bewijzen en getuigenverklaringen te verzamelen en de gebeurtenis te rapporteren aan het Vaticaan. Meldingen van wonderbaarlijke genezingen worden toegeschreven aan de waterbron bij de verschijningsplaats.
(Bronnen: Manila Bulletin, Associated Press)